Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.10.2024 16:34:05

Inflace v září překonala očekávání u nás i ve Spojených státech

Česká inflace se v září zvýšila z meziročních 2,2 % na 2,6 %. To bylo více než očekával tržní konsensus (2,4 %) i naše prognóza (2,3 %). ČNB ve své predikci zveřejněné na začátku srpna pro září odhadovala 2,3 % y/y. Za odchylkou od naší prognózy stojí hlavně volatilní položka cen potravin. Potraviny a nealkoholické nápoje meziměsíčně zdražily o 0,8 %, zatímco ceny alkoholických nápojů a tabáku byly vyšší o 0,1 %. To v kombinaci s nižší srovnávací základnou loňského roku vedlo k výraznému urychlení meziročního růstu cen potravin jako celku (včetně alkoholu a tabáku) ze srpnových 1 % k úrovni mírně pod 3 %. Relativně příznivý byl v září naopak vývoj jádrové inflace, která mírně zpomalila ze srpnových 2,4 % na 2,3 % y/y, což podle našeho odhadu znamená snížení meziměsíční sezónně očištěné dynamiky z 0,2 % na 0,1 %. Očekáváme, že vlivem stále utlumené spotřebitelské poptávky a pouze umírněného růstu mezd bude dezinflační trend pokračovat a jádrová inflace by se mohla v příštím roce dokonce dostat pod 2 %. Pokles úrokových sazeb ČNB by tak měl pokračovat, pravděpodobně však nadále jen opatrnými kroky ve výši -25 bb na zasedání. Více k tuzemské zářijové inflaci zde: https://bit.ly/CPI_Sep24_CZ.

Česká koruna nejprve po zveřejnění vyšší než očekávané inflace k euru lehce posílila k 25,30 CZK/EUR, zisk však neudržela. To mohlo souviset jednak s odpoledním zveřejněním jádrové inflace dle výpočtu ČNB, který potvrdil, že klíčová jádrová složka se na proinflačním překvapení nepodílela. Oproti srpnu totiž poklesla o desetinu na 2,3 % y/y, a naopak tak lehce zaostala za prognózou ČNB (2,4 % y/y). Směrem nahoru centrální banku stejně jako nás překvapily hlavně potraviny, jejichž ceny jsou tradičně velmi volatilní. Vyšší celková inflace by proto nemusela být z pohledu měnové politiky až tak silným signálem pro opatrnější snižování úrokových sazeb. Oproti zbytku středoevropského regionu si však koruna přes svou dnešní přibližnou stagnaci vedla lépe, když polský zlotý a maďarský forint k euru mimo jiné pod tlakem posilujícího amerického dolaru mírně oslabily. U forintu k tomu pravděpodobně přispěla také maďarská inflace, která na rozdíl od té tuzemské v září překvapila lehce směrem dolů, když zpomalila na rovná 3 % y/y (oček. 3,1 %).

Vyšší byla oproti očekáváním rovněž inflace ve Spojených státech. Celkový meziroční růst spotřebitelských cen se v září oproti srpnu snížil o desetinu na 2,4 %. Tržní konsenzus však očekával výraznější zpomalení na 2,3 % y/y. V rámci struktury směrem nahoru překvapila také jádrová inflace, která oproti očekávané stagnaci na 3,2 % y/y zrychlila na 3,3 % y/y. V meziměsíčním anualizovaném vyjádření jádrové ceny rostly tempem převyšujícím 2% cíl Fedu už druhý měsíc v řadě (v září 4,2 % anual. m/m). Tržní reakce na proinflační překvapení však byla mírná, když americký dolar v páru posílil o 0,1 % na 1,093 USD/EUR. Inflační data mohl částečně kompenzovat překvapivě výrazný nárůst týdenního počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který dosáhl 258 tis. (oček 230 tis.). Minimálně zčásti se na tom však mohl podílet hurikán Helene, který USA zasáhl koncem září. Podobný, avšak opět dočasný, efekt na statistiky počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti se dá očekávat také v datech v následujících týdnech v souvislosti se současným hurikánem Milton.

Autor: Jaromír Gec

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Et 17:00  ČNB zvyšuje povinné minimální rezervy cnb.cz (ČNB)
Et 16:48  EURUSD roste po vyšších amerických datech CPI X-Trade Brokers (XTB)
Et 16:34  Inflace v září překonala očekávání u nás i ve Spojených státech Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Et 16:08  Inflace v důsledku dražších potravin zrychlila na 2,6 % (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688