mmr.cz (MMR)
Stát  |  10.10.2024 14:57:00

Česko a Polsko se shodují na významu silné politiky soudržnosti pro rozvoj regionů


Na včerejším jednání mezi polskou ministryní pro fondy a regionální politiku Katarzynou Pełczyńska-Nałęcz a českým ministrem pro místní rozvoj Petrem Kulhánkem byla potvrzena oboustranná shoda a úzká spolupráce. Obě strany se shodly na potřebě silné politiky soudržnosti po roce 2027, která by měla odrážet významně potřeby strategického rozvoje regionů včetně potřebné infrastruktury. Polsko i Česko také vyzývají Evropskou komisi k úpravě pravidel evropských fondů, aby bylo možné efektivně využít prostředky k rekonstrukci oblastí zasažených nedávnými povodněmi.

„Evropské fondy jsou klíčovým zdrojem prostředků pro dlouhodobé investice zaměřené na rozvoj regionů a podporu jejich růstu i růstu celé EU. Jsem rád, že máme na budoucnost politiky soudržnosti podobný názor jako naši polští kolegové. Dohodli jsme se na pokračování úzké spolupráce při obhajobě potřeb regionů v rámci víceletého finančního rámce pro období po roce 2027,“ uvedl po jednání ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek.

Stejně jako pro Polsko je pro ČR důležité stavět budoucí podobu politiky soudržnosti kromě národních priorit na regionech a jejich konkrétních potřebách, umožnit flexibilitu členským státům a zachovat sdílené řízení programů. Diskutovalo se také o budoucnosti Fondu pro spravedlivou transformaci (FST). Obě strany se shodly, že zkrácené období využívání FST umožnilo zahájit transformaci regionů, ale pro její úspěšné dokončení je nutné pokračovat ve financování i v dalším období.

Česko a Polsko postihly v polovině září ničivé povodně, které zasáhly oblasti na hranici obou zemí. Díky profesionální práci složek integrovaného záchranného systému (IZS) a přeshraniční spolupráci se podařilo zabránit větší katastrofě. Spolupráce zahrnovala předávání informací, včasné varování a vzájemná pomoc při odstraňování následků povodní.

Česko-polská vzájemná spolupráce byla a je dlouhodobě financována i ze společného programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko – Polsko, v rámci kterého bylo od roku 2007 vynaloženo přes 28 mil. EUR na podporu složek IZS. Obě země hledají cestu, jak pro obnovu postižených území využít dalších evropských fondů a naráží přitom na pravidla evropské legislativy.

Na závěr jednání se ministři shodli na pokračování úzké spolupráce i během polského předsednictví v Radě EU, které začne 1. ledna 2025.
Česko a Polsko se shodují na významu silné politiky soudržnosti pro rozvoj regionů
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688