Aleš Rothbarth (Skupina Klik.cz)
Finanční rady  |  10.10.2024 15:10:10

Je skutečně dobrý nápad nevozit zelenou kartu?

Na téma povinnosti mít nebo nemít u sebe zelenou kartu toho v médiích proběhlo poslední dobou mnoho. Od 1. října sice řidiči nemají povinnost vozit zelenou kartu u sebe v rámci České republiky, ale pojďme se na tuto změnu, která je součástí úpravy zákona o povinném ručení, podívat v praxi. Kartu nemusíte vozit u sebe, dokud nenastane některá z následujících situací.

Pravidlo platí pouze v České republice, v zahraničí kartu mít u sebe musíte. Pokud si ji tedy necháte ve vozidle, jakmile ji obdržíte tak, jako tomu bylo doposud, nebudete muset myslet na to, že když jedete za hranice nakoupit nebo na výlet, musíte ji rychle někde najít nebo tisknout. Vyhnete se komplikacím a pokutě v zahraničí.

V případě nehody se viník prokazuje číslem pojištění, které je mimo jiné uvedené na zelené kartě. V záznamu o nehodě jsou pak přímo kolonky na číslo pojištění a číslo zelené karty, a to obou stran, tedy viníka i poškozeného. Pokud jste v roli poškozeného, budete chtít znát číslo pojištění toho, kdo škodu zavinil. Pokud kartu nemáte u sebe fyzicky, ani elektronicky a spoléháte na to, že data jsou přece v registru vozidel, budete muset volat policii i k drobné nehodě.

Sjednáváte smlouvu s okamžitou platností na poslední chvíli a jdete na registr vozidel bez karty s vědomím, že vše je v registru a kartu nepotřebujete. Jenže systém je nový a samozřejmě se ladí. Některé pojišťovny krátce po přechodu na nový režim měly problém s napojením. V systému tak nemusela být pojistka vidět ihned po vzniku a někteří klienti si na to stěžují. Zelenou kartu drtivá většina pojišťoven vystavuje až po připsání platby. Tak zvané dočasné karty, které se dříve vydávaly ještě před vznikem smlouvy, se už v podstatě nevydávají. Pro co nejrychlejší získání karty je nejlepší volba uhradit pojistku online. Při bankovních převodech dochází k prodlevám. Smlouvu můžete podepsat i elektronicky, ale jen pokud to vámi vybraná pojišťovna umožňuje a těch je zatím minimum.

Abyste se vyhnuli nepříjemnostem na registru, je bezpečnější sjednat a zaplatit pojistku s předstihem z domova alespoň jeden den a kartu mít pro jistotu s sebou, třeba jen v elektronické podobě.

Aleš Rothbarth

obchodní ředitel Skupiny Klik.cz

Má více než 13 let zkušeností v oblasti rozvoje obchodu a řízení. Začínal s Klik.cz od jeho vzniku v roce 2011. Byl odpovědný za rozvoj aplikace, CRM a business development. Podílel se na rozvoji obchodní strategie a sehrál klíčovou roli při vstupu na slovenský trh v roce 2018. Od roku 2019 působil v představenstvu a později vykonával pozici co-CEO pro Českou republiku v rámci Netrisk Group. Díky svým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače.


Skupina Klik.cz

Skupina Klik.cz sdružuje přední české internetové srovnávače, které nabízejí klientům možnost najít nejvýhodnější řešení při zřizování povinného ručení, havarijního pojištění, pojištění domácnosti a nemovitosti, cestovního pojištění, životního pojištění, ale i při volbě půjček, hypoték a energií. To vše z pohodlí domova a díky partnerství se všemi klíčovými finančními institucemi na českém trhu. Skupina zastřešuje srovnávače klik.cz, epojisteni.cz, srovnejto.cz, porovnej24 a je součástí mezinárodní skupiny Netrisk Group, která zaštiťuje další srovnávače na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Polsku a Litvě.

Více informací na www.klik.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St 11:02  Politika opět promlouvá do vývoje finančních trhů Richard Bechník (Swiss Life Select)
Út 11:39  Na co si dávat pozor při placení kartou? Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Pá 13:44  Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku: Tipy pro správné rozhodnutí Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
Pá 10:15  Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 % Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)

Přečtěte si také:

30.09.2024Zelené karty jsou od října nahrazeny online evidencí MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
06.07.2021Jak dlouho ještě budeme muset vozit zelenou kartu v autě? Lenka Rutteová (Bezvafinance)
17.12.2020Jak skutečně fungují dodávky zelené elektřiny? Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688