plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.10.2024 21:24:32

Plzeň: Vědecké objevy i sport. Čtyřicítka vynikajících studentů ze ZČU a LF UK převzala mimořádná stipendia

Jak může aktivní studium změnit životy nejen studentů, ale i celého regionu? Čtyřicítka nadaných studentů Západočeské univerzity (ZČU) a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (LF UK) v Plzni to ukazuje svými projekty, nadstandardní iniciativou a sportovními úspěchy. Za výjimečné výsledky v úterý 8. října převzali v Měšťanské besedě v Plzni mimořádná stipendia od rektora ZČU, hejtmana Plzeňského kraje a primátora města Plzně.

241009_ZCU_stipendia_1

Zdroj fotografií: ZČU v Plzni

Barbora Horáková z Fakulty designu a umění vytvořila jednotný vizuální styl mateřské školy v Dýšině, Vít Kroužecký z Fakulty strojní zkoumal možnosti 3D tisku při výrobě složitých dílů pro energetický průmysl a Jakub Kocián a Petr Klimeš se na Fakultě aplikovaných věd věnovali zlepšování života diabetických pacientů. Ti a 35 dalších studujících se v loňském akademickém roce zapsali do povědomí univerzit i regionu skvělými závěrečnými pracemi, zapojením do výzkumných projektů na fakultách nebo aktivním formováním studentského života.

Stipendium rektora za mimořádné studijní výsledky a vynikající reprezentaci univerzity v odborných oblastech ve výši 20 tisíc korun letos získalo deset studujících ZČU. Dalších devět talentovaných ocenil rektor mimořádným stipendiem za sportovní úspěchy, dotovaným částkou 10 tisíc korun. Mezi nimi i olympioniky – lukostřelkyni Marii Horáčkovou nebo sportovního střelce Matěje Rampulu.

„ZČU každoročně oceňuje mimořádné úsilí těch studentek a studentů, kteří nevnímají studium jen jako povinnost, ale jako příležitost něco změnit,“ řekl rektor ZČU Miroslav Lávička. „Jsme rádi, že většina oceněných bere tato mimořádná stipendia jako impuls jít dál a zkoušet nové věci. Na ZČU pro to poskytujeme studujícím ideální podmínky,“ doplnil.

241009_ZCU_stipendia_2

Projekty s pozitivním vlivem na region a město ocenili hejtman Plzeňského kraje a primátor města Plzně. V každé skupině obdrželo deset studentek a studentů stipendium ve výši 20 tisíc korun. „Mladí lidé jsou těmi, kteří vytváří naši budoucnost. Pokud už během studií vědí, čemu se chtějí věnovat, považuji za naši povinnost je podpořit. Stipendia Plzeňského kraje jsou právě tou tradiční podporou pro aktivní studenty vysokých škol už od roku 2004. Věřím, že podpora těch, kteří se věnují netradičním projektům, sportu či dobrovolnictví, se nám všem vrátí. Investice do vzdělání se vždy vyplatí,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„Pro budoucnost Plzně jsou univerzity jednou z klíčových oblastí. Je proto naším společným zájmem, abychom ve městě i na akademické půdě vytvořili takové podmínky, které budou pro mladé lidi dostatečně atraktivní. Aby zde buď zůstávali natrvalo nebo za studiem do Plzně přicházeli z jiných koutů republiky. Děláme a budeme pro to dělat maximum,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Mimořádná stipendia rozdává Západočeská univerzita společně s Plzeňským krajem a městem Plzní každý rok. Vedení institucí jimi oceňují ty studenty a studentky plzeňských vysokých škol, kteří svoji alma mater reprezentují na vědeckých, kulturních či sportovních soutěžích, rozvíjejí mimořádné aktivity nad rámec studia a dosahují vynikajících výsledků.

Editace textu: Barbora Hájková


Zveřejněno: 9. 10. 2024, Martin Pecuch
Sdílet    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688