ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  09.10.2024 12:00:00

Komise investuje 865 milionů eur v rámci Nástroje pro propojení Evropy

Komise investuje 865 milionů eur v rámci Nástroje pro propojení Evropy

Komise dnes přijala druhý pracovní program pro digitální část Nástroje pro propojení Evropy (CEF) Digital, který vymezuje rozsah a cíle opatření financovaných EU ke zlepšení evropských infrastruktur pro digitální konektivitu. Tato opatření obdrží v letech 20242027 finanční prostředky ve výši přibližně 865 milionů eur.

Zlepšení evropské infrastruktury pro konektivitu má zásadní význam pro dosažení cílů evropské digitální dekády 2030, kterými je propojení všech občanů a podniků s 5G a gigabitovým připojením. Podporou veřejných a soukromých investic přispívá CEF Digital k projektům konektivity společného zájmu EU a k zavádění bezpečné, zabezpečené a udržitelné vysoce výkonné infrastruktury, jako jsou gigabitové sítě a sítě 5G, v celé EU.

Nový digitální pracovní program Nástroje pro propojení Evropy bude podporovat opatření v těchto oblastech:

  1. zavádění infrastruktur 5G v Evropě, spolufinancování rozsáhlých projektů na podporu zavádění gigabitových a samostatných infrastruktur 5G, jakož i integrace edge cloudu a výpočetních kapacit do vertikálních odvětvových aplikací, jako je zdravotnictví, výroba, doprava a logistika;
  2. zavádění a významná modernizace páteřních sítí, včetně kvantových komunikačních sítí a podmořských kabelů, s cílem zvýšit výkonnost, odolnost a kapacitu sítí konektivity v rámci členských států a mezi nimi, jakož i mezi Unií a třetími zeměmi;
  3. Zavádění operačních digitálních platforem pro dopravní nebo energetické infrastruktury optimalizací energetického využití informačních a komunikačních technologií (IKT) a snížením jejich dopadu na životní prostředí. Tyto operační digitální platformy budou vycházet ze stávajících a vznikajících evropských infrastruktur pro data, cloud a edge computing a konektivitu financovaných z programu Digitální Evropa a programu Horizont Evropa a budou s nimi integrovány.

Druhý digitální pracovní program Nástroje pro propojení Evropy rovněž pomůže stimulovat konkurenceschopnost evropského digitálního ekosystému s cílem řešit kritické geopolitické a geoekonomické výzvy zdůrazněné mimo jiné bílou knihou „Jak zvládnout potřeby evropské digitální infrastruktury?“. Cílem Nástroje pro propojení Evropy v oblasti digitálních technologií je rovněž zvýšit kapacitu, bezpečnost a odolnost digitálních páteřních sítí, zejména podmořských kabelů. Kromě toho přispěje k využití veřejných a soukromých zdrojů k řešení investiční mezery, která brání zavádění vysoce výkonných sítí, jež mají zásadní význam pro zavádění pokročilých technologií občany a podniky.

Další kroky

Čtvrtá výzva v rámci Digitálního programu Nástroje pro propojení Evropy bude vyhlášena v následujících dnech. Zúčastněné strany se rovněž budou moci zúčastnit informačních dnů po zahájení, aby se dozvěděly více o prioritách a hlavních aspektech výzev, jakož i o postupech hodnocení a udělování grantů.

Souvislosti

První dva soubory výzev s rozpočtem až 2 miliardy EUR do roku 2027 v rámci digitálního programu Nástroje pro propojení Evropy dosud financovaly 65 projektů, včetně 30 projektů páteřní konektivity pro digitální globální brány, 17 projektů podporujících 5G pro inteligentní komunity a 18 projektů v oblasti přeshraničních koridorů 5G.

Nástroj pro propojení Evropy (CEF Digital) podporuje digitální transformaci Evropy a je součástí celkového programu Nástroje pro propojení Evropy, který podporuje investice do transevropských digitálních, dopravních a energetických sítí v hodnotě 33,7 miliardy eur v letech 20212027.

Pro více informací

Nástroj pro propojení Evropy – pracovní program

Nástroj pro propojení Evropy – Nástroj pro propojení Evropy – Digitální technologie

Nástroj pro propojení Evropy – provádění

Quote

Zlepšení naší konektivity má v EU strategický význam. A tímto druhým pracovním programem se snažíme propojit více občanů a podniků a zavést inovativnější infrastrukturu pro konektivitu. V rámci digitálního pracovního programu bude investováno přibližně 865 milionů eur na podporu opatření v oblasti zavádění pokročilých gigabitových a 5G infrastruktur, jakož i projektů páteřních kabelů.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-10-08

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688