eagri.cz (Mze)
Životní prostředí  |  09.10.2024 00:00:00

Ministr zemědělství Výborný: Investujeme do rozšiřování i obnovy infrastruktury vodovodů a kanalizace

Infrastruktura vodovodů a kanalizací se v České republice neustále rozvíjí. V roce 2023 došlo k meziročnímu prodloužení vodovodních řadů o 1 154 km a kanalizačních stok o 1 142 km. Kvalita dodávané vody zůstává trvale na vysoké úrovni. Spotřeba vody na osobu v domácnostech klesla na 86,7 litru na den. V roce 2023 bylo zásobeno vodou z vodovodů 10,279 mil. obyvatel, tj. 94,5 % z celkového počtu obyvatel. V domech připojených na kanalizaci žilo 9,428 mil. obyvatel, tj. 86,7 % z celkového počtu obyvatel.

“Loni bylo v České republice zásobováno z vodovodů 94,5 % obyvatel a na kanalizaci bylo připojeno 86,7 % obyvatel. To je velmi dobrá úroveň, srovnatelná i s těmi nejvyspělejšími státy. Jakost dodávané vody odpovídá těm nejpřísnějším standardům a její spotřeba se u nás meziročně snížila o 2,7 litru na 86,7 litru na osobu a den, to nás řadí mezi nejšetrnější státy Evropy,” řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

V roce 2023 bylo v naší republice evidováno 8 423 vlastníků a 3 176 provozovatelů vodovodů a kanalizací. Jejich počet se oproti roku 2022 zvýšil o 270 vlastníků a 85 provozovatelů. Tento nárůst byl mimo jiné zapříčiněn výstavbou nové vodohospodářské infrastruktury i zvýšenou aktivitou Ministerstva zemědělství při jejich evidenci.

Délka vodovodních řadů se v roce 2023 meziročně zvýšila o 1 154 kilometrů na celkovou délku 83 188 kilometrů. Jejich celková cena je větší než 530 miliard korun. Délka kanalizačních stok narostla o 1 142 kilometrů na celkovou délku 54 800 kilometrů o celkové ceně přesahující 631 miliard korun. Největšími vlastníky vodovodní a kanalizační sítě jsou Hlavní město Praha a společnosti Severočeská vodárenská společnost, a. s., Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a. s.

Objem vypouštěných odpadních vod do kanalizace bez vod srážkových v roce 2023 činil 51,8 % objemu vypouštěné odpadní vody v roce 1989. Tento pokles koresponduje s poklesem spotřeby pitné vody. Podíl čištěných odpadních vod se oproti roku 1989 zvýšil z 71,5 % na 98,1 %. Vysoký nárůst podílu čištěných odpadních vod je dán intenzivní výstavbou nových čistíren odpadních vod (ČOV) a rovněž intenzifikací stávajících ČOV.

“V minulém roce došlo k obnově vodovodů a kanalizací v celkové hodnotě téměř 13 miliard korun. Díky těmto opravám můžeme ve střednědobém horizontu pozorovat výrazné snížení ztrát pitné vody v síti. Od roku 2015 do roku 2023 se podíl ztrát vody snížil z 16,8 % na 14,8 %,” uvedl ministr Marek Výborný.

Průměrná cena pro vodné byla dle údajů Českého statistického úřadu v loňském roce 58,4 Kč/m3 a pro stočné 53,2 Kč/m3 včetně DPH. Nejvyšší ceny v součtu pro vodné a stočné byly v Praze (128 Kč/m3 včetně DPH), nejnižší ceny byly evidovány v Jihočeském kraji (94,2 Kč/m3 včetně DPH). K největšímu meziročnímu zvýšení průměrné ceny došlo ve Zlínském kraji (o 21,8 %) a k nejnižšímu v Plzeňském kraji (o 10,4 %).

Při srovnání meziročního vývoje ceny vodného a stočného vyplývá, že jednotkové náklady a cena pitné i odpadní vody stále rostou. Za tímto růstem stojí kromě inflace i vyšší tlak ze strany regulátora na zahrnutí veškerých náležitostí, pro zabezpečení samofinancování infrastruktury a s tím související potřebu tvorby prostředků na obnovu, kterou je nutno rovněž promítnout do ceny pro vodné a pro stočné.

Ministerstvo zemědělství v roce 2023 poskytlo podporu jak na výstavbu a rozvoj infrastruktury vodovodů a kanalizací, tak i na realizaci opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody, která jsou určena pro zajištění a zvýšení dostupnosti pitné vody z vodovodů pro veřejnou potřebu zejména v oblastech s nedostatkem vody a v oblastech zasažených suchem. Celkem bylo podpořeno 142 projektů částkou ve výši zhruba 2 048 mil. .

 

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688