mpo.cz (MPO)
Dotace  |  08.10.2024 16:46:00

Vize pro rozvoj české ekonomiky. Ministr Vlček představil podnikatelům novou Hospodářskou strategii ČR

 
Publikováno:
8.10.2024
Autor:
Odbor komunikace 01400

Zařadit se do roku 2040 do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. To je hlavním cílem nové Hospodářské strategie, kterou ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček představil zástupcům podnikatelů na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Strategie obsahuje více než 150 opatření v oblastech legislativy, financování, spolupráce s podnikatelským sektorem nebo kapitálového trhu.


Česko se v posledních desetiletích díky své tvrdé práci úspěšně zařadilo mezi stabilní tržní ekonomiky Evropské unie. Nyní před sebou máme další velký úkol. Posunout českou ekonomiku ještě dál a vytvořit takové podmínky, které budou přinášet vyšší zisky. S tím nám pomůže nová Hospodářská strategie, která nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem, ale od prvního dne ve funkci pracuji na jejím zavádění do praxe. Spolu s odborníky jsme připravili 150 opatření, která pomohou Česko posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie podle výše HDP na obyvatele,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček, který se na přípravě strategie podílel ve spolupráci s bývalým ministrem Jozefem Síkelou a jeho týmem na MPO.

Ve strategickém dokumentu se zaměřujeme zejména na to, co udělat pro to, aby nám naše pracovitost přinášela více zisků, tedy na tvorbu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Ta je základem prosperity každé ekonomiky, umožňuje firmám navyšovat zisky i lépe odměňovat své zaměstnance. Proto se v dokumentu soustředíme na čtyři klíčové oblasti – rozvoj lidského kapitálu, další rozvoj strategické infrastruktury, podporu industrializace s přidanou hodnotou a zajištění financování strategických investic,“ popisuje strategii bývalý ministr Jozef Síkela.

Klíčové oblasti hospodářské strategie

Rozvoj lidského kapitálu

  • Klíčovým předpokladem pro růst přidané hodnoty je dobře vzdělaná a kvalifikovaná pracovní síla. Česká republika musí investovat do vzdělávání a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika.
  • Podpora celoživotního vzdělávání a rekvalifikací pomůže zaměstnancům přizpůsobit se novým požadavkům trhu práce a technologiím.
  • Firmy musí spolupracovat se vzdělávacími institucemi na vytváření studijních programů zaměřených na potřeby trhu.
  • Investice do výzkumu a vývoje jsou zásadní pro tvorbu inovativních řešení, která zvýší přidanou hodnotu v průmyslu a službách.

Strategická infrastruktura

  • Moderní a efektivní infrastruktura je základním předpokladem pro úspěch ekonomik s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika musí investovat do modernizace své energetické, dopravní a digitální infrastruktury.
  • Dekarbonizace energetiky, rozvoj vysokorychlostních železnic a pokročilých digitálních sítí (včetně 5G a kybernetické bezpečnosti) umožní českým firmám konkurovat na globálním trhu.
  • Rozvoj infrastruktury musí být doprovázen investicemi do udržitelné energie a podpory technologických inovací, které umožní české ekonomice být konkurenceschopnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Industrializace s přidanou hodnotou

  • Cílem je podpora modernizace domácích firem, zejména těch malých a středních, aby byly schopny osvojit si čisté a udržitelné technologie, digitální technologie a další klíčové technologie, aby obstály v evropské i světové konkurenci.
  • Strategie věnuje oblasti čisté mobility a polovodičů zvláštní pozornost, zejména ve vztahu k potřebné mezinárodní spolupráci, zabývá se také dekarbonizací energeticky náročných odvětví a dotýká se obranného a bezpečnostního průmyslu.

Financování

Cílem dokumentu je dosažení dlouhodobého, udržitelného růstu, založeného na konkurenceschopnosti a vysoké přidané hodnotě. „Strategie se v oblasti industrializace s přidanou hodnotou zaměřuje na konkrétní technologie a strategická odvětví, jako jsou automobilový průmysl a čistá mobilita, polovodiče a výroba čipů či udržitelné a digitální technologie,“ říká ministr Vlček. Vysokou přidanou hodnotu zahrnují především inovativní, sofistikované či designově zajímavé produkty a služby, které mají unikátní vlastnosti a jsou těžko zastupitelné na trhu. „Modernizace průmyslu, investice do vzdělání, výzkumu a infrastruktury jsou klíčovými kroky na této cestě,“ dodává ministr, který s obsahem Hospodářské strategie v nejbližších dnech plánuje seznámit také širokou veřejnost.

MPO připravilo k nové Hospodářské strategii shrnutí priorit a klíčových oblastí, které najdete ke stažení níže nebo v příloze.

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688