Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Finanční rady  |  08.10.2024 11:39:29

Na co si dávat pozor při placení kartou?

Platební karty jsou jedním z nejpoužívanějších platebních nástrojů. Placení s nimi je pohodlné a bezpečné, přesto je důležité dodržovat určitá pravidla, abyste minimalizovali riziko podvodu nebo zneužití. Martin Pejsar, ředitel produktu a marketingu BNP Paribas Cardif Pojišťovny, se v dalším dílu naší poradny věnuje tomu, jak se správně chovat při používání platebních karet, na co si dávat pozor a co dělat v případě jejich zneužití.

Bezpečné placení jako pravidlo číslo jedna
Při placení kartou je důležitých hned několik zásad. Ať už platíte v obchodě, nebo on-line, váš PIN by měl být vždy v bezpečí. Proto si ho nikdy nezapisujte na papírek nebo samotnou kartu a při zadávání na terminálu nebo bankomatu si dejte pozor, aby nebylo možné kód odpozorovat. Při platbě nebo výběru z bankomatu upřednostňujte bezkontaktní platby, které jsou rychlé a bezpečné, protože nevyžadují fyzický kontakt s terminálem. Dále je také dobré průběžně kontrolovat výpisy z účtu, a pokud zpozorujete jakoukoli podezřelou transakci, okamžitě ji nahlásit bance. Mnohé finanční domy už dnes nabízejí upozornění na transakce prostřednictvím SMS nebo notifikací v telefonu, což umožňuje platby kontrolovat rychleji. Pokud nakupujete on-line, pohybujte se jen na zabezpečených a známých internetových stránkách a vyhněte se zadávání osobních údajů na webech, které vypadají podezřele nebo je neznáte. Banky často nabízejí dodatečné bezpečnostní prvky, jako je dvoufázové ověření při platbách on-line nebo možnost nastavit limity pro internetové transakce. Tyto služby doporučuji využít pro zvýšení bezpečnosti.

Kde na internetu i v reálném světě na vás číhá nebezpečí
Kybernetické útoky jsou v dnešní době velmi časté a je tak důležité mít se na pozoru například před phishingem. Jen v minulém roce jsme v případě tohoto podvodu vyplatili na škodách 2,3násobek částky oproti roku 2022 a průměrná suma dosáhla 45 293 korun. Dávejte proto pozor na podvodné 
e-maily, SMS zprávy nebo telefonáty, které žádají o sdělení údajů o vaší platební kartě. Banka po vás tyto informace nikdy nebude vyžadovat prostřednictvím podobných kanálů. Další častou metodou je skimming, při němž zloději zkopírují údaje z platební karty pomocí zařízení umístěného na bankomatu nebo platebním terminálu. Při používání bankomatu proto vždy kontrolujte, zda jde o oficiální bankomat, a pokud vám připadá podezřelý, raději použijte jiný.

Jak se bránit před následky?
I přes dodržování bezpečnostních zásad se může stát, že o peníze přijdete. V takovém případě se hodí mít uzavřené pojištění každodenních rizik, které poskytuje ochranu v situacích, kdy se stanete obětí kybernetického útoku nebo někdo zneužije vaše platební údaje. 

Martin Pejsar

ředitel produktu a marketingu pro střední a východní Evropu

Do BNP Paribas Cardif Pojišťovny nastoupil v lednu 2022. Je odborníkem na fyzické prodejní kanály a podporu prodeje v on-line prostředí. Má odborné znalosti v oblasti tvorby zákaznických cest, procesních optimalizací a produktů bankopojištění (pojištění schopnosti splácet, pojištění platebních karet a osobních věcí, pojištění internetových rizik aj.).


BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s.

BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s., se primárně zaměřuje na pojištění schopnosti splácet finanční závazky v oblasti bankopojištění, se kterým přišla v tuzemsku jako vůbec první pojišťovna. Na český trh vstoupila v roce 1996 a již 28 let na něm poskytuje produkty a služby, které klientům garantují pocit bezpečí a jistoty v neočekávaných a těžkých životních situacích. Kromě již zmíněného pojištění schopnosti splácet finanční závazek nabízí pojištění platebních prostředků a osobních věcí, pravidelných výdajů, prodloužené záruky, nahodilého poškození a krádeže, domácnosti či úrazové pojištění. V současné době se v důsledku zvýšené míry kybernetické kriminality zaměřuje také na pojištění internetových rizik.

Více informací na https://cardif.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá 13:44  Kdy se vyplatí refinancovat hypotéku: Tipy pro správné rozhodnutí Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
Pá 10:15  Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 % Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
St   7:09  Kdy a proč je dobré přezout na zimní pneumatiky Martin Thienel (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688