Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.10.2024 09:20:40

Vistra: Tohle je nejvýkonnější akcie z indexu S&P 500 v letošním roce, Nvidii nechává daleko za sebou

Akcie elektrárenské společnosti Vistra Corporation letos prudce zdražují a jsou jasně nejvýkonnějším titulem indexu S&P 500. Výrazně překonávají i čipového miláčka investorů Nvidii a odmítají respektovat gravitační zákony, když jen za poslední měsíc přidaly bezmála 90 %. Co je na společnosti Vistra tak výjimečného?

Velkým burzovním tématem posledních dvou let je umělá inteligence (AI). Investoři pochopili, že vedle moderních čipů a úžasných jazykových modelů jsou alfou a omegou data. A obrovské objemy dat potřebují moderní datová centra, která jsou energeticky velice náročná. Z firem v odvětví veřejných služeb, tedy dodavatelů energií, se tak stalo horké zboží, které letos ke konci třetího kvartálu bylo jedním ze dvou nejvýkonnějších v rámci indexu S&P 500. Technologické firmy zkrátka potřebují hodně energie, v ideálním případě pak té z obnovitelných nebo jinak ekologicky šetrných zdrojů.

A proto trh upřel pozornost na Vistru. Tato firma vznikla v roce 2016 sloučením dvou texaských energetických společností a rychle se stala významným energetickým hráčem v rámci celých Spojených států. Zaměřuje se na výrobu a prodej elektřiny jak z tradičních zdrojů (uhlí a plyn), tak těch obnovitelných (slunce, vítr), přičemž se snaží zákazníky podporovat v posunu k co největší udržitelnosti. A právě na tento přechod začali investoři ve velkém sázet.

Fosilní zdroje energie jsou pod tlakem kvůli snaze o snižování emisí skleníkových plynů, obnovitelné zdroje naopak získávají na popularitě. Podle analytiků ze společnosti McKinsey by trh s energiemi z obnovitelných zdrojů měl do roku 2030 vzrůst o 50 %.

Finanční kondice a valuace

Loni se Vistra potýkala s výkyvy cen energií, ale díky svému diverzifikovanému portfoliu energetických aktiv zůstala v zisku. Tržby se jí za rok 2023 zvýšily o 7,7 % na 14,78 miliardy USD a zisk na akcii dosáhl 2,96 USD (+88 %). Firma tak prokázala schopnost efektivně řídit náklady i přes relativně vyšší zadlužení.

Akcie Vistry se jeví již jako silně předražené (P/E nad 100). V kontextu očekávaného růstu zisků se nicméně titul již zdá být o něco přijatelněji oceněn, firma ale musí minimálně naplnit očekávání ohledně vývoje zisků a tržeb. Výsledky hospodaření za uplynulý kvartál Vistra zveřejní na začátku listopadu.

Vistra - odhadované hospodářské výsledky (k 7. říjnu 2024), zdroj: Bloomberg
Vistra - odhadované hospodářské výsledky (k 4. říjnu 2024), zdroj: Bloomberg

Srovnání s konkurencí

V letošním roce (do 4. října včetně) akcie Vistry posílily o impozantních 259,32 %. To z nich dělá jednoznačně nejvýkonnější titul v rámci indexu S&P 500.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/vistra-tohle-je-nejvykonnejsi-akcie-z-indexu-sp-500-v-letosnim-roce-nvidii-nechava

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688