Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  08.10.2024 08:59:38

Slovenský premiér Fico žádá Ukrajinu o „přátelské gesto“, Černý Petr ovšem zůstane v rukou Česku – poloprázdná potrubí

Slovenský premiér Robert Fico podporuje členství Ukrajiny v EU, nikoli však v NATO, a žádá svůj ukrajinský protějšek o „přátelské gesto“. Totiž aby Kyjev nechal proudit plyn z Ruska přes Ukrajinu i po 1. 1. 2025. Jinak, varuje Fico, Ukrajina přijde o poplatky z přepravy – a Slovensko ovšem též. Ukrajina prý navíc možná přijde i o potrubí samotná, neboť Rusové pak už nebudou mít motiv se jim – jako dosud – při svých válečných útocích vyhýbat.

Plyn z Ruska neznamená nutně ruský plyn. Takže není vyloučeno, že na Ficův apel Ukrajina uslyší. Poplatky za tranzit jsou lákavé i pro ni. A pokud by přepravovala plyn, jenž předtím do Ruska doputoval z ložisek v Ázerbájdžánu, Ficovi by mohla vyhovět.

Jenže Kyjev, stejně jako Fico, zároveň ví, že plyn s visačkou „ázerbájdžánský“ může být ve skutečnosti nadále ruský. Baku totiž nemá volnou kapacitu, aby ruské dodávky plně nahradilo.

Existuje ovšem ještě možnost takzvaného swapu. Ázerbájdžán by v jeho rámci přesměroval své dodávky třeba Turecku právě na Slovensko (přes Rusko a Ukrajinu), zatímco Rusko by místo Slovensku dodávalo Turecku, aby kompenzovalo ázerbájdžánský výpadek. Takto by mohli být všichni spokojeni, alespoň na první pohled. Jenže takové aranžmá jde proti smyslu západních sankcí. Ruské příjmy z prodeje plynu totiž neztenčuje. Proto ostatně ani nelze vyloučit, že Fico včera při jednání na Ukrajině hrál ruskou kartu.

Takové aranžmá jde nejen proti smyslu sankcí, leč i proti zájmům Česka. Česká vláda loni rozhodla pořídit multimiliardově zadlužené tisíce kilometrů plynovodů, jež by potřebovala naplnit. Jenže pokud bude Slovensko dále dovážet plyn z východu, ať už z Ruska či Ázerbájdžánu, inkasovat poplatky za tranzit plynu – hlavně do Rakouska – bude nadále Bratislava. A Praze zůstanou poloprázdné roury a oči pro pláč. A českým domácnostem vyšší účty za plyn kvůli nutnosti údržby nevyužité plynovodní sítě. Na smělé plány, že bude kasírovat Slováky, ba Rakušany za přepravu plynu z Německa, bude Česko moci definitivně zapomenout.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonomm, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

08.10. 09:41  Sankce (kOBLÍŽEK)
08.10. 09:10  Sankce (loudil)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Po 19:19  UP World LNG Shipping Index: Geopolitické zneklidnní Tomáš Novotný (UP forum)
Po 18:58  Ropa roste o více než 2% X-Trade Brokers (XTB)
Po 10:18  40. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 15,97 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )
Po   9:49  40. týden na Energetické burze ČMKB - elektřina 25 od 2377 do 2462 Kč/MWh, plyn… ČMKB (Českomoravská komoditní burza )





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688