Město Litoměřice (litomerice.cz)
Z regionů  |  07.10.2024 13:05:00

Litoměřice - Výstava v hradu představuje tvorbu filipínsko-americké sochařky

Odvaha (Courage). Takový název nese výstava významné filipínsko-americké sochařky Elaine Antonio Bordeaux, která bude po celý říjen k vidění v litoměřickém hradu. Koná se u příležitosti zakončení oslav padesátého výročí navázání diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Filipínami.

Sobotní vernisáže se účastnila řada významných hostů, mimo jiné i filipínský velvyslanec v ČR Eduardo Menez či praneteř Noel Esperanta Syquia národního hrdiny Filipín José Rizala. Za město Litoměřice se vernisáže účastnil místostarosta Jiří Adámek.

„Je pro nás velkou ctí, že zde můžeme mít výstavu této významné umělkyně, kterou příznačně nazvala Odvaha. Já bych k tomu doplnil ještě slovo přátelství, protože to byla odvaha a přátelství José Rizala a litoměřického profesora Ferdinanda Blumentritta, které se přetavilo v přátelství obou našich národů,“ prohlásil Jiří Adámek.

Sochařka Elaine Antonio Bordeaux vyjádřila poděkování za možnost vystavovat svá díla právě v Litoměřicích.

„Výstava Odvaha je výstavou plastik statečných lidí, hlavním bodem je právě busta José Rizala. Také jsem přidala díla, která zobrazují nádhernou přírodu v mém domově v Coloradu,“ popsala výtvarnice s tím, že výstava by měla sloužit jako připomenutí hodnot, jako je odvaha a hledání pravdy, které oba národy spojují.

Součástí slavnostního zahájení výstavy byla i ukázka tradičních domorodých tanců v podání skupiny Igorots. Ta je složená z obyvatel filipínského pohoří Cordillera, kteří pracují v Česku a snaží se o zachování svého kulturního dědictví i v cizí zemi.

Neobyčejné přátelství mezi litoměřickým profesorem Ferdinandem Blumentrittem a filipínským lékařem a spisovatelem José Rizalem se zrodilo ke konci 19. století.

Blumentritt se celoživotně zajímal o španělské koloniální země, zejména o Filipíny. O této zemi, aniž by ji v životě navštívil, vydal Blumentritt řadu odborných publikací. Právě Blumentrittovy publikace zaujaly José Rizala, který toho času pobýval v Německu a rozhodl se litoměřického profesora kontaktovat. Jejich vzájemná korespondence vyústila na jaře 1887 v Rizalův příjezd do Litoměřic a navázání přátelství mezi oběma muži, a to nejen v rámci vědecké a odborné spolupráce, ale i v osobní rovině. Rizal byl později za údajnou přípravu svržení španělské nadvlády popraven a jeden ze dvou posledních dopisů, které odeslal v prosinci 1896 před svou smrtí, adresoval právě svému litoměřickému příteli.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688