mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.10.2024 16:04:00

Nový impuls spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací mezi Českou republikou a Chorvatskem

07.10.2024 / 15:53 | Aktualizováno: 07.10.2024 / 16:04

Velvyslanectvím České republiky v Chorvatsku dne 2. října 2024 zorganizovalo v Záhřebu PROPED zaměřený na vědu, výzkum & inovace. Jednalo se o první akci ekonomické diplomacie tohoto typu v Chorvatsku, která byla všemi účastníky hodnocena jako velmi dobrá, přínosná a úspěšná. Ekonomický seminář spojený s následnými B2B a B2G jednáními Velvyslanectví České republiky v Chorvatsku připravilo ve spolupráci s prestižní Fakultou elektrotechniky a výpočetní techniky Univerzity v Záhřebu. PROPED se z ústředí účastnila i Olga Kalinová z oddělení vědecké diplomacie, která představila aktivity MZV ČR v této zajímavé oblasti.

Networkingového semináře se zúčastnili čeští a chorvatští odborníci, kteří měli možnost diskutovat o klíčových oblastech možné spolupráce. Zvláštní důraz byl kladen na výměnu inovativních technologií a společných projektů v rámci evropských programů. Zúčastnila se ho řada špičkových expertů z oblastí elektroenergetiky, elektroinženýrství, mikroelektroniky, robotiky, nanotechnologií a laserových systémů.

Za českou stranu se PROPED účastnili zástupci VUT Brno (polovodičové technologie), Central European Institute of Technology Brno (CEITEC) – nanotechnologie, fyzika, nanomateriály, průmyslové kybernetika, Czech Advanced Technology and Research Institute Olomouc (CATRIN) – nanotechnologie, bioptechnoogie, Technologické centrum Praha (průmyslový výzkum, Horizon Europe, nmikroelektronika) a The Extreme Light Infrastructure ERIC Dolní Břežany (laserové kapacity). Byla představena i společnost Spacemanic, která participuje na vývoji prvního chorvatského satelitu CroCube a která spolupracuje s vědeckými pracovníky v Brně.

Semináře se zúčastnil i velvyslanec Milan Hovorka, který zdůraznil klíčovou roli vzdělání, lidských zdrojů a technologického pokroku jako základních faktorů ovlivňujících ekonomiku a kvalitu života. „Spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací je přirozeným směrem, jak budovat vzájemně výhodné vztahy a posilovat naše mezinárodní postavení,“ prohlásil Hovorka. Rovněž podtrhl, že spolupráce není novým konceptem, ale vychází z již existujících základů. „Pokud spojíme naše síly a možnosti, můžeme vytvořit efektivní a produktivní partnerství. Tato výměna je podstatou vědecké diplomacie, kterou naše ministerstvo podporuje,“ dodal.

Děkan FER, prof. Dr. Sc. Vedran Bilas vyzdvihl dosavadní úspěchy ve spolupráci s českými institucemi, zejména v projektech, které pokrývají oblasti energetiky, robotiky, metrologie, návrhu procesorů a kybernetické bezpečnosti. Podle něj je sice ČR v počtu účastí v programech Horizontu EU z pohledu Chorvatska nyní až na 20. místě, ale existuje zde významný potenciál pro rozšíření spolupráce. "Spolupořádáním tohoto semináře chceme rozšířit síť kontaktů a umožnit dalším institucím rozvíjet spolupráci s českými partnery. Zvláště nás zajímá přístup k nejmodernější infrastruktuře pro výzkum a vývoj v nano-elektronice a mikroelektronice, což je důležité v kontextu spolupráce podporované aktem EU o čipech," uvedl Bilas.

Mezi přítomnými byl i Staša Skenžić z chorvatského Ministerstva vědy, školství a mládeže. Tento seminář je jen jedním z mnoha kroků, které ukazují na závazek České republiky k posilování spolupráce s Chorvatskem.

Seminář a následná networkingová recepce na rezidenci velvyslance velmi přispěly k rozvoji vědeckého výzkumu, který pomůže většímu ekonomickému a společenskému pokroku obou zemí, což je v souladu i s cíli Evropské unie a dalšími mezinárodními závazky obou zemí.

Bylo dohodnuto se oblasti vědy a výzkumu bilaterálně věnovat, velvyslanectví by rádo připravilo následný Incomingový PROPED do ČR, o který chorvatští partneři projevili veliký zájem.

 

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Chorvatsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688