mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.10.2024 16:51:00

Česká firma Energo-Pro oslavila rok od vstupu na španělský trh

04.10.2024 / 16:32 | Aktualizováno: 04.10.2024 / 16:51

Ve čtvrtek 3. října 2024 se v obci Cee v Galicii uskutečnila společná oslava výročí založení české společnosti Energo-Pro a španělské firmy Xeal za účasti prezidenta Galicijské vlády Alfonso Ruedy, představitelů regionální i lokálních institucí a obou firem. Akvizice společnosti Xeal představuje jednu z nejvýznamnějších investic české firmy ve Španělsku. Energo-Pro tak touto akvizicí vstoupila nejen na španělský trh, ale také do eurozóny, čímž se výrazně diverzifikuje její geografická přítomnost. Galicie se svými optimálními podmínkami pro výrobu vodní energie k tomuto rozšíření významně přispívá.

Oslava konaná v průmyslovém komplexu firmy Xeal v obci Cee v Galícii připomněla hned tři výročí. Prvním z nich bylo 120 let od založení společnosti v roce 1904. Dále oslavila 30tileté výročí existence české společnosti Energo-Pro, která před rokem převzala deset malých vodních elektráren na řekách Xallas a Grande a řízení továren v Cee a Dumbríi od Ithaka Partners a fondu Sixth Street Partners.

Slavnostní akce se zúčastnila řada významných hostů včetně prezidenta galicijské vlády Alfonsa Ruedy, ministryně ekonomiky a průmyslu galicijské vlády María Jesús Lorenzany, prezidenta provincie A Coruna Valentína Gonzáleze Formosa, delegáta španělské vlády Pedra Blanca, a také zástupců české strany, člena představenstva Energo-Pro Jakuba Fajfra a ekonomické diplomatky českého velvyslanectví ve Španělsku Zuzana Hlavičková.

Generální ředitelka společnosti Xeal, María Couto, ve své prezentaci zdůraznila, že společnost za 120 let existence rozšířila svůj vliv v průmyslovém sektoru, kdy začínala s výrobou vápenných pecí, a později se prosadila v oblasti fero-slitin. Díky rozvoji vodní energetiky dnes Xeal významně ovlivňuje i energetický sektor. Couto zmínila dva významné projekty, které společnost připravuje - výstavbu reverzní vodní elektrárny na přehradě Monte da Runa a projekt na výrobu dřevěného uhlí v Dumbríi. Projekty budou vyžadovat investici ze strany španělské vlády ve výši 425 milionů eur, podpořenou dotacemi z evropského fondu PERTE pro dekarbonizaci, a vytvoří v průběhu výstavby tisíc pracovních míst.

Prezident galicijské vlády Alfonso Rueda ocenil Xeal jako „společnost s vysokou kvalitou“ a vyzdvihl přínos všech dosavadních vlastníků společnosti. Rueda podpořil další rozvoj firmy, která roste díky investicím a podpoře španělské vlády. Zároveň zdůraznil význam přírodních zdrojů Galicie a potřebu pečlivě vyvažovat ochranu životního prostředí a průmyslový rozvoj.

Zástupce Energo-Pro Jakub Fajfr vyzdvihl výjimečný tým Xealu a zdůraznil důležitost prohlubování spolupráce s místními orgány a pracovníky. Energo-Pro podle něj sází na dlouhodobou vizi a věří, že díky společnému úsilí všech zúčastněných stran je možné dosáhnout velkých úspěchů.

Akvizice společnosti Xeal představuje jednu z nejvýznamnějších investic české firmy ve Španělsku. Energo-Pro, která vlastní a provozuje vodní a energetická zařízení v několika zemích světa, touto akvizicí posílila svůj vliv na španělském energetickém trhu. Společnost investovala do modernizace výrobních kapacit a rozšíření vodní elektrárny v Galicii, čímž potvrzuje svůj dlouhodobý závazek k udržitelnému rozvoji a inovacím. Investice Energo-Pro je dalším příkladem rozšiřování českého kapitálu v zahraničí, což pomáhá zvyšovat energetickou soběstačnost regionu a přináší významný hospodářský přínos pro místní ekonomiku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688