ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  04.10.2024 15:16:52

Fed zpomalí, americký trh práce se nečekaně začal znovu utahovat

Data z trhu práce v USA byla nečekaně silná. I s přihlédnutím k velké volatilitě čísel všechny hlavní sledované oblasti naznačují, že se trh práce v září začal znovu utahovat po předchozích několika slabších měsících. Posouvá tak celkový dojem z ekonomiky i pohled na budoucí politiku Fedu.

Hlavní statistikou je počet nových pracovních míst. Za září jich bylo 254 tisíc, zatímco se čekalo jen 150 tis. po srpnových 159 tisících. Údaj překonává průměrné letošní hodnoty a vrací nás k loňskému průměru. V rámci jednotlivých oborů přibývala pracovní místa zejména ve školství a zdravotnictví a v pohostinství. Situace je dál dobrá ve stavebnictví. Slušné zlepšení vykazuje také obchod a doprava nebo oblast specializovaných služeb. Slabší zůstává naopak situace ve výrobním sektoru, ačkoli zde pracovní místa ubývala pomaleji než v srpnu.

Mzdy se oproti srpnu zvedly o 0,4 pct (vs 0,3 pct) a meziročně zrychlily na 4,0 procenta. Tržní konsensus byl nastaven na 3,8. Znamená to, že tempo růstu mezd zvyšuje náskok nad inflací. Společně se silným nárůstem zaměstnanosti pak udržuje příznivé podmínky pro stoupající soukromou spotřebu.

Míra nezaměstnanosti se v září snížila na 4,1 z 4,2 procenta. Čekala se její stagnace, takže i v případě této statistiky, vycházející z průzkumu mezi domácnostmi, data překonala odhady. Průzkum se shoduje s firemními údaji na tom, že v září výrazně stoupl počet zaměstnanců (ačkoli samotné údaje se liší).

Trh práce neslábne, naopak se začal znovu utahovat, což podle nás odvane obavy o sílu ekonomiky. Poté, co zavládla teze hladkého přistání, mohou očekávání mířit k tomu, že na obzoru není žádné přistávání, ale pokračování letu. Spotřebitelská poptávka by měla poskytnout dostatečný tah. Neznamená to ale návrat strachu z inflace. Její výhled se sice může mírně upravovat, ale velké přepisování prognóz nečekáme. Ostatně ani Fed mezi trhem práce a inflací nevidí silnou vazbu, takže ho nová data z míry nevyvedou.

Co se týče měnové politiky, rozplývá se šance na další 50bodové snížení úrokových sazeb. Fed podle nás bude pokračovat už po 25 bps a trhy by se měly brzy přenastavit tímto směrem. Reakci vidíme hned po datech, kdy krátké dluhopisové výnosy strmě narostly. Rétorika bankéřů může víceméně zůstat, předseda Powell mluvil o opatrnějším postupu a "nespěchání" už při nedávném vystoupení.

Z pohledu akcií se držíme toho, že důležitější by měl být fundament. Vylepšení představ o ekonomice bude pro ně plus. Pomalejší uvolňování měnové politiky by za takové situace nemělo příliš vadit, neboť této berličky není třeba. A směr politiky nijak ohrožen není, neboť relativně k inflaci zůstává stále dost utažená.

Region: US

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:42  Utahovací dilemata Patria (Patria Finance)

Přečtěte si také:

03.05.2024Americký trh práce se dále utahuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Ranní okénko - Vývoj na americkém trhu práce bude důležitý pro Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.01.2024Začíná se americký trh práce znovu utahovat? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688