mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.10.2024 06:49:00

Malajsie dosáhla silné pozice v polovodičích, chce být globálním lídrem

01.10.2024 / 04:11 | Aktualizováno: 01.10.2024 / 06:49

Malajsie má silnou pozici v oblasti polovodičů od 70. let 20. století, což je dáno nejen její strategickou polohou v jihovýchodní Asii, ale cílenými investicemi a vládními iniciativami. Sektor elektrotechniky a elektroniky tvoří přibližně 7 % HDP Malajsie, přičemž polovodičová zařízení a elektronické integrované obvody představují čtvrtinu celkového vývozu. Jako šestý největší vývozce polovodičů na světě Malajsie, v níž dominují back-endové aktivity, ovládá 13 % celosvětového trhu s montáží, testováním a balením. V rámci národní strategie pro polovodiče byla vládou vyčleněna částka přesahující 5,6 miliardy USD na podporu tohoto sektoru a posun v hodnotovém řetězci. V současnosti se plánuje rozšíření v oblasti návrhu integrovaných obvodů a výroby waferů.

Národní strategie pro polovodiče (NSS), kterou premiér Anwar Ibrahim představil na konferenci Semicon Southeast Asia 2024, zahrnuje ambiciózní plán transformovat Malajsii na globálního lídra v oblasti polovodičového průmyslu. Tato strategie se zaměřuje na několik klíčových prvků a cílů, které mají za úkol posílit postavení Malajsie na světovém trhu a podporovat technologický rozvoj.

Hlavní prvky a cíle NSS:

  1. Rozvoj domácích investic a modernizace kapacit
    První fáze NSS se zaměřuje na posílení domácích investic v oblasti návrhu integrovaných obvodů, pokročilého balení čipů a výrobního vybavení. Tato fáze usiluje o podporu místních firem a využití stávajících kapacit k modernizaci a zvýšení efektivity v oblasti polovodičového balení a testování.
  2. Cílené investice a expanze
    Druhá fáze strategie se orientuje na přilákání zahraničních přímých investic do výroby waferů a výrobního vybavení, s cílem etablovat minimálně deset místních firem v oblasti designu a pokročilého balení.
  3. Rozvoj a inovace
    Třetí fáze se zaměřuje na budování silných domácích hráčů v oblasti designu čipů a pokročilého balení, což posílí konkurenceschopnost Malajsie na globálním trhu a podporuje inovace a vývoj nových technologií.

Národní strategie pro polovodiče představuje klíčový krok k dosažení cíle etablovat Malajsii jako globálního lídra v oblasti polovodičů. S důrazem na inovace, rozvoj talentů a přilákání zahraničních investic má NSS za cíl zajistit, aby Malajsie zůstala na přední příčce technologického pokroku a byla konkurenceschopná na světovém trhu.

Penang, často označovaný jako "Silicon Valley východu," zůstává centrálním hráčem v polovodičovém průmyslu Malajsie. Je domovem významných výrobců polovodičů, jako jsou Intel, GlobalFoundries, Infineon, TSMC a další. Nicméně vzhledem k rostoucí konkurenci a rychlým technologickým změnám se Malajsie rozhodla zaměřit své úsilí na inovace a vyšší přidanou hodnotu v odvětví polovodičů a klíčovým prvkem této strategie je otevření nového IC Design Parku v Puchongu, který má být největším parkem svého druhu v jihovýchodní Asii. Komplex je zásadním krokem k využití současného boomu v technologickém sektoru a odpovědí na rychle se vyvíjející potřeby trhu. Očekává se, že nové centrum přitáhne zahraniční investice a zvýší exportní podíl Malajsie v oblasti polovodičů. Vláda nabízí celou řadu pobídek, jako jsou daňové úlevy, dotace a poplatky za osvobození od vízové povinnosti, aby přilákala velké technologické společnosti, jednorožce a investory, s cílem být do roku 2030 mezi 20 nejlepšími zeměmi v globálním indexu start-upového ekosystému.

Potřeba kvalifikovaných pracovníků

S rostoucími ambicemi však přichází i další významná výzva: potřeba náboru a školení velkého počtu kvalifikovaných inženýrů. Premiér Anwar na slavnostním otevření zdůraznil, že je potřeba, aby vláda a univerzity pomohly vyškolit potřebnou pracovní sílu. MSIA (Malaysian Semiconductor Industry Association) odhaduje, že v Malajsii je potřeba dalších 60 000 inženýrů, kteří by doplnili stávající pracovní sílu. Současný poměr inženýrů, který k počtu obyvatel v Malajsii činí 1:170, což je výrazně pod poměrem 1:100 ve vyspělých zemích, je třeba naléhavě řešit. Mnoho kvalifikovaných pracovníků jako jsou inženýři a technici, hledá zaměstnání v Singapuru, kde jsou lépe placeni.

Šance pro české firmy

Česko je nejen globálním lídrem v elektronové mikroskopii, ale také důležitým aktérem v automobilovém průmyslu, kde hraje klíčovou roli proces vývoje a výroby čipů a jejich aplikací. Má silný potenciál v oblasti výkonové elektroniky, návrhu integrovaných obvodů a produkce vysoce sofistikovaných zařízení nezbytných pro výrobu čipů. V tomto kontextu nabízí sektor polovodičů v Malajsii českým exportním firmám široké možnosti pro expanzi a spolupráci.

Od dodávek materiálů a komponentů, přes technologické know-how až po vzdělávání – české firmy mají potenciál vybudovat silnou pozici na tomto dynamickém trhu. Jak bylo zmíněno, s rostoucími nároky na kvalifikaci pracovních sil v sektoru polovodičů je klíčové vzdělávání a školení. Česko má silné technické školy a univerzity, které mohou nabídnout programy a školení zaměřené na polovodičovou technologii a spolupráce s malajskými institucemi vzdělávání může vytvořit nové příležitosti pro české firmy.

Polovodičový sektor v Malajsii hraje klíčovou roli v globálním dodavatelském řetězci elektronických komponentů. Přestože čelí řadě výzev, malajsijská vláda aktivně pracuje na jejich překonání. Strategické investice do výzkumu a vývoje, podpora udržitelnosti a zlepšení vzdělávacích a školících programů jsou klíčovými prvky její politiky, která má za cíl udržet Malajsii na přední pozici v globálním polovodičovém průmyslu. IC Design Park v Puchongu představuje novou možnost v rozvoji malajského technologického sektoru, která posune zemi na globální mapu inovací a technologického pokroku. Park splňuje všechny potřebné podmínky, které ovlivňují rozhodování investorů, včetně strategické lokace v jihovýchodní Asii, dobré infrastruktury a populace plynule hovořící anglicky a čínsky.

Martina Kaderová

Ekonomická diplomatka

Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688