mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.10.2024 10:59:00

Navázání spolupráce Národního parku Cat Ba a Univerzity Palackého v Olomouci v kontextu Agendy 2030

02.10.2024 / 10:25 | Aktualizováno: 02.10.2024 / 10:59

Projekt Agendy 2030, financovaný Ministerstvem zahraničních věcí ČR, byl úspěšně realizován ve Vietnamu ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Hanoji a Univerzitou Palackého v Olomouci. Tento projekt se zaměřil na podporu aktivit souvisejících s implementací Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj a cíli stanovenými OSN.

Ve dnech 25. až 27. září 2024 proběhla série třídenních prezentací, jednání a terénního průzkumu v Národním parku Cat Ba, který byl v loňském roce zapsán na seznam přírodního dědictví UNESCO. V rámci této akce se uskutečnily prezentace, vzájemné diskuse a prozkoumání parku, které měly za cíl identifikovat výzvy a především průsečíky zájmů a možností pro budoucí spolupráci mezi odborníky z Katedry rozvojových a environmentálních studií Přírodovědecké fakulty (KRES PřF) Univerzity Palackého v Olomouci a vedením NP Cat Ba. Hlavními tématy, na které projekt cílil, byl udržitelný turismus, ochrana biodiverzity a výzkum.


Národní park Cat Ba, nacházející se na stejnojmenném ostrově v severním Vietnamu, je známý svou přírodní krásou a unikátní biodiverzitou. Park sestává z tropických lesů, skalních útvarů a četných pláží, což z něj činí významnou a atraktivní turistickou destinaci. Mezi hlavní výzvy, kterým park čelí, tak patří nárůst turistického ruchu, který ohrožuje křehké ekosystémy a místní faunu. Obyvatelé ostrova však z narůstajícího turismu profitují a pro valnou část z nich je turismus jedinou obživou. Nastává tedy čas najít rovnováhu mezi zájmem člověka a přírody. Toto si také uvědomuje management NP Cat Ba, který vítá zahraniční spolupráci, jenž na základě vzájemného porozumění a respektu přinese nové poznatky a metody, jak dosáhnout kýžené harmonie a udržitelnosti v situaci, která se dynamicky vyvíjí.

Cat Ba

Cat Ba

Ostrov je mimo jiné také domovem několika endemických druhů, z nichž nejznámějším je Langur Cat Ba, jehož populace v současnosti čítá pouhé desítky členů. Předpokládá se, že se na ostrově nachází ještě mnoho neobjevených druhů rostlin i živočichů a snaha objevit a popsat je je též vítanou aktivitou a možností mezinárodní spolupráce. Ochrana ohrožených druhů, kterých se v parku nachází výrazný počet, patří také k prioritním oblastem zájmu vedení NP Cat ba. Experti z KRES PřF UP sdíleli s ředitelem NP Cat ba a jeho týmem, ale i s rangery v terénu, své poznatky a metody, které by mohly parku pomoci zefektivnit jeho snahy o udržitelnost a ochranu biodiverzity.

Cat Ba National Park

Cat Ba National Park

Aktivity v rámci projektu pomohly odhalit možnosti další spolupráce (zapojení studentů do vzdělávání v rámci budování kapacit NP, sdílení a adaptace osvědčených postupů, zahájení kroků pro vytvoření budoucích společných projektů menšího i většího rozsahu a vytvoření báze pro formální spolupráci mezi NP Cat Ba a KRES PřF UP).

Nikola Sichlerová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví České republiky v Hanoji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688