OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.10.2024 11:56:00

Osm let s pojištěním dle ujetých kilometrů

Počátek října je již tradičně spojen s pojištěním aut dle ujetých kilometrů. Proč právě říjen a jak pojištění změnilo český pojistný trh?

Zrození unikátního pojištění v roce 2016

Ve světě má pojištění s cenou dle ujetých kilometrů delší historii, o jeho propagaci se postarala zejména americká společnost Metromile. Založena byla již v roce 2011 a začala nabízet Pay-Per-Mile pojištění s využitím malého zařízení instalovaného do OBD-II portu vozidla. Evropa v té době experimentovala s telematickými jednotkami. Primárně sloužily jako bezpečnostní zařízení pro zavolání pomoci při nehodě, sekundárně ale díky lokalizaci vozidla umožňovaly zohlednit najeté kilometry ve vyúčtování povinného ručení a havarijního pojištění. Telematické jednotky vzhledem k ceně a náročné montáži byly propadák.

Evropa na revoluci v pojištění dle ujetých kilometrů stále čekala. A to až do října 2016 kdy s inovativní myšlenkou přišel Jakub Strnad, spoluzakladatel a současný předseda představenstva Pillow pojišťovny. Místo drahého dodatečného zařízení vytvořil produkt, kdy klient pouze jednou ročně vyfotí stav tachometru a fotografii zašle digitálně do pojišťovny, žádná montáž zařízení již není potřeba.

Díky této jednoduché, a přitom geniální myšlence, odpadly jednorázové náklady na různé „krabičky“ montované do vozidel. Druhá obrovská výhoda spočívá v zachování soukromí. Řidiče a jeho auto nikdo nesleduje, pojišťovna se pouze jednou za rok dozví o hodnotě ujetých kilometrů, žádnou jinou informaci nedostane.

Nečekaný obchodní úspěch

Pojištění si okamžitě našlo své klienty. Obecně lze totiž říci, že pro vozidla, která ročně najezdí do 12 tisíc kilometrů, je pojištění dle ujetých kilometrů výhodnější než tradiční pojistka bez kilometrů. Výše úspory může být až 35 % oproti běžnému pojištění bez závislosti na nájezdu. Osobních aut s podprůměrným nájezdem jezdí v Česku nejméně 2 milióny a celková roční úspora na pojištění za všechna vozidla je vyšší než miliarda korun.

V roce 2020 spustila Pillow pojišťovna vylepšenou verzi pojištění, která ještě před sjednáním informuje klienty o ceně za jeden kilometr. Zákazník si tak může snadno spočítat, kolik mu pojišťovna vrátí zpět, pokud během roku ujede méně kilometrů, než odhadl. Dalším polštářovým vylepšením byla možnost sjednat pojištění dle kilometrů i pro motorky a také zaslat fotografii tachometru skrze mobilní aplikaci.

Zájem o pojištění dle ujetých kilometrů udělal z Pillow pojišťovny nejrychleji rostoucí pojišťovnu. Po necelých 5 letech tak pojišťuje více než 200 tisíc vozidel, ať již na povinné ručení nebo havarijní pojištění. Pojištění dle kilometrů je jedním z mála produktů, které lidem vrací peníze. Pokud klient pojišťovny za rok najede méně, než odhadoval, pojišťovnu mu automaticky vrátí část zaplacených peněz. Mnoho klientů je překvapených, že pojišťovna vyplácí peníze i bez škody.

Martin Podávka
Pillow pojišťovna

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 11:56  Osm let s pojištěním dle ujetých kilometrů OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Cebia varuje před zaplavenými auty. Jak je poznat? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688