Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  03.10.2024 09:37:47

Ranní okénko - Geopolitické napětí na Blízkém východě opět v centru pozornosti

Čtvrteční den nabídne data spíše sekundárního charakteru. Nejprve bude Eurostatem publikovaný vývoj výrobních cen v eurozóně za měsíc srpen. Po nejvýraznějším meziměsíčním nárůstu (+0,8 %) během tohoto roku v předchozím měsíci predikujeme, že tempo růstu cen výrobců zpomalilo na +0,5 %. V meziročním srovnání výrobní ceny napříč celým letošním rokem klesají, ale zpomalujícím tempem, které dosáhlo v červenci -2,1 %. Nyní očekáváme, že by se cenová hladina mohla snížit o trochu výrazněji (-2,3 %). Prognóza trhu se liší jen velmi nepatrně (-2,4 %).

Ze Spojených států amerických budou nejprve zveřejněny každotýdenní údaje z tamního trhu práce o počtu nově podaných i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Podle trhu by mohlo mírně přibýt nových žádostí, naopak počet již žádajících by se mohl lehce snížit. Zajímavější tak pravděpodobně bude srpnový výsledek továrních objednávek. Ty meziměsíčně v červenci vzrostly o 5 %, nyní trh očekává pouze nepatrné zvýšení o 0,1 %. Velmi podobný průběh jsme pozorovali ale i v případě objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. V červenci byl evidován jejich téměř 10% meziměsíční nárůst (zejména díky objednávkám z volatilního odvětví dopravy), a tak trh předpokládal korekci v srpnu a meziměsíční pokles o 2,7 %. Předběžný výsledek (finální dnes odpoledne) byl ale mnohem příznivější, když ukázal stagnaci objednávek ve srovnání s červencem. Nelze tak vyloučit takový vývoj i u továrních objednávek.

Eurostat včera vydal zprávu o srpnové nezaměstnanosti v eurozóně, která se drží na úrovni 6,4 % stejně jako v červenci. S tímto výsledkem trh počítal a nezaměstnanost se tak pohybuje na historických minimech navzdory slabému výkonu ekonomiky eurozóny jako celku. Trh práce tak zůstává nadále napjatý a představuje jedno z proinflačních rizik pro bankovní radu ECB, která by se i z tohoto důvodu mohla rozhodnout na svém zasedání za 2 týdny (17.10.2024) opět přerušit cyklus uvolňování měnové politiky. Varianta snížení sazeb ale rozhodně je na stole a trh ji v aktuální chvíli zaceňuje dokonce s více než 90% pravděpodobností.

Polská národní banka v souladu s naším i tržním očekáváním nechala sazby stejně jako pokaždé v tomto roce na stávající výši 5,75 %. Důvodem je nepříznivý vývoj inflace, kdy z 2% cíle dosaženého v březnu došlo k nárůstu až na současných 4,9 %. Ačkoli je rostoucí inflace dána také statistickými efekty, kdy předchozí administrativní zásahy státu do některých cen (potraviny, energie) jsou postupně tlumeny či úplně zrušeny, tento vývoj může mít negativní vliv na inflační očekávání domácností a také působit vyšší tlak na růst mezd ke kompenzaci vyšších životních nákladů. Reakce polského zlotého byla velmi mírná, když krátkodobě posílil, ale pak se vrátil ke klesajícími trendu stejně jako další středoevropské měny v regionu vzhledem k dalšímu zvýšení napětí na Blízkém východě. Maďarský forint překonal hranici 400 EUR/HUF a česká koruna se přiblížila k 25,40 EUR/CZK. Vůči dolaru koruna oslabuje ještě výrazněji a atakuje hranici 23,00 USD/CZK.

Ve Spojených státech amerických byl zveřejněn průzkum ADP ohledně zaměstnanosti v soukromém sektoru, který dopadl lépe (+143 tis.), než jaká byla predikce trhu (+125 tis.). Mírně výše byl také korigován srpnový výsledek z 99 tis. na 103 tis. Kromě geopolitické situace i tato zpráva pomohla americkému dolaru, který zamířil k úrovni 1,103 EUR/USD, jelikož vývoj na americkém trhu práce není ani zdaleka tak nepříznivý, jak se investoři obávali a hrozba recese se opět vzdálila.

Dopad geopolitiky se projevil i na akciových trzích, kde investoři spíše vyčkávali na další vývoj situace. Americký index S&P 500 skončil včerejší den s kladnou nulou, německý DAX ztratil 0,25 % a pražský PX odepsal téměř 0,5 %. Cena ropy se během září dostala dokonce pod 70 USD/barel, ale vzhledem k vývoji na Blízkém východě její cena stoupla a aktuálně se pohybuje okolo 74,8 USD/barel.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et 11:20  Výrobní ceny eurozóny mírně klesly ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Et 10:38  GBPUSD klesá o více než 1 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688