Okénko investora  |  02.10.2024 14:50:45

Čínské akcie válcují západní tituly

Příslib vlády Xi Jinpinga podnítil raketový růst čínských akciových titulů, které tak nyní válcují i ty americké.

Na čínském akciovém trhu poslední tři roky panuje hluboký medvědí trh, kdy se například tamní referenční akciový index CSI 300 propadl až o polovinu ze svého vrcholu na počátku 2021. Toto pomalé krvácení čínských trhů bylo doprovázeno třemi nadějnými obdobími růstu, které mohly zvrátit medvědí trh, ale vždy selhaly. Nedávný závazek čínské vlády z nejvyšších pater podnítil v řadě již čtvrtý pokus čínského trhu zvrátit medvědí trh. Na rozdíl od předešlých pokusů o zvrat je tento mimořádně silný a vznětlivý. Referenční index CSI 300 vyrostl za poslední pouhé 2 týdny o více než 25 %! Například akcie čínského e-commerce giganta Alibaba v posledních týdnech vyrostly o 33,5 %, akcie jeho maloobchodního protějšku JD.com vyrostly o neuvěřitelných 50,4 % a akcie vlastníka známého e-shopu Temu, Pinduoduo Holdings vyrostly za 14 dnů o 45,8 %! Co za tímto růstem stojí a bude udržitelný?

 

Problémy v Číně

Čínská ekonomika čelí mnoha problémům, které se táhnou v čase a nemají jednoduché a rychlé řešení. Velká část těchto problémů pramení z četných pokusů o centrální řízení trhů a ekonomiky. Například vysoká zadluženost čínského spotřebitele způsobuje problémy ve stimulaci ekonomiky pouze za použití monetární ekonomiky. Nemovitostní trh je ve velkých problémech kvůli korupci a mnoha nevyužitým nemovitostem po kterých neexistuje poptávka. Zatímco proces výstavby dotovaný tamní vládou byl prospěšný čínské ekonomice, bohužel ale jejich výstavba nebyla tržně opodstatněna. Ceny nemovitostí tak v některých oblastech silně spadly a vedlo to k insolvenci developerských společností a mnozí spotřebitelé přišli o své peníze. V neposlední řadě politika jednoho dítěte a bohatnutí čínského obyvatelstva vystavilo Čínu negativnímu demografickému vývoji, kterému například Evropa již nyní čelí. Také rostoucí protekcionismus ze strany západních vlád jí nebude prospívat. Kvůli těmto a mnoha jiným důvodům se pomyslné dosud silné nohy čínské ekonomiky zamotaly do kabelů z nichž se nyní bude delší dobu snažit vymotat.

I přes tyto potíže ale Čína zůstává absolutní velmocí ve výrobní kapacitě, druhou největší ekonomikou světa a jediným možným vyzývatelem pro ekonomiku Spojených států v dohledné době. Pokud se někoho Spojené státy skutečně obávají, pak je to Čína, proto je protekcionismus vůči Číně jedním z mála témat, na které se obě politické scény v USA shodnou.

 

Vládní závazek

Zvrácení medvědího trhu není jednoduché a obvykle to vyžaduje mnoho úsilí a intervencí za účelem stimulace ekonomiky, aby došlo k trvalému obratu. Ve Spojených státech jsou medvědí trhy obvykle kratší, protože akciové trhy jsou pro tamní vládu, spotřebitele a tedy i ekonomiku mnohem podstatnější než v případě Číny. Čínská vláda tak stimulaci kapitálových trhů nestaví tak vysoko na seznam svých priorit. I přesto je ale tržní ekonomika, kterou Čína i přes mnohé pochyby prosazuje a provozuje silně závislá na dění v kapitálových trzích. Taková ekonomika nemůže stabilně růst, pokud jsou kapitálové trhy ve špatném stavu. Vláda v čele se Xi Jinpingem si je toho jistě vědoma, a proto minulý týden představili již několikátý rozměrnější stimulační balíček v řadě.

Co se tentokrát ale lišilo je, že se této věci ujalo celé čínské vedení – včetně prezidenta Xi Jinpinga, politbyra a centrální banky PBoC. Čínská vláda v jednotě oznámila některé konkrétní kroky (především monetární povahy) k napravení situace na kapitálových trzích, a hlavně učinila závazek o napravení situace do budoucna. V rámci toho, vedení oznámilo příval stimulační fiskální a měnové politiky. Dále učinilo prohlášení na podporu volného trhu, který by mohl být v budoucnu více ušetřen vládních intervencí. Pokud jde o okamžitou stimulaci, centrální banka oznámila sérii snížení úrokových sazeb, snížení požadavků na bankovní rezervy a program financování nákupu akcií institucionálními investory. Kromě toho vláda přislíbila zvýšit fiskální výdaje, i když konkrétní čísla neuvedla. Nemovitostnímu trhu by se mělo trochu ulevit poté, co tři největší čínská města uvolnila předpisy pro nákup domů a centrální banka přistoupila ke snížení hypotečních sazeb. Rezidenční nemovitosti jsou pro 1,4miliardovou zemi klíčovým odvětvím, které se potýká s problémy.

To vše se sešlo v době, kdy čínské akcie byly (a stále jsou) velmi levné, takže šlo o vznětlivou kombinaci vlivů, která trhy rozpálila. Ray Dalio, zakladatel největšího hedge fondu na světě Bridgewater Associates uvedl, že to byl velký týden, natolik velký, že by se mohl zapsat do dějin jako srovnatelný s týdnem, kdy Mario Draghi řekl, že on a ECB „udělají vše, co bude třeba“ v kontextu měnové krize v roce 2012. Ačkoli jsme tedy minulý týden viděli skvělé činy a slova, po nichž jistě bude následovat vysoce stimulační politika, která podpoří ceny aktiv, problémy, kterým Čína čelí nejsou triviální a budou vyžadovat soustavné a dlouhodobé úsilí. Mnoho zahraničních ale i domácích investorů začalo v reakci přikupovat čínské akcie často i na dluh ve strachu, že jím uteče růst.

 

Výhled

Jsou zde i některé důvody ke skepsi. Čína již dříve oznámila podobné kroky bez trvalejšího dopadu na ekonomiku. Dokud se trh s nemovitostmi nezotaví a dokud spotřebitelé ze střední třídy nebudou mít dostatečné příjmy a důvěru na to je utratit, zůstane ekonomika v útlumu. Někteří odborníci jsou tak toho názoru, že tento příslib není nic jiného než kouř a zrcadla a obávají se hloubky problémů, kterým Čína stále čelí. Je ještě příliš brzy na to, abychom mohli říci, zda tento intenzivní růst předznamenává konec medvědího trhu po třech letech, nebo znovu selže jako předchozí pokusy. Jsme nicméně toho názoru, že čínské akcie vzhledem k velmi nízkému ocenění a nízké korelaci se západními trhy mají své místo ve vyváženém investičním portfoliu. 

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 14:50  Čínské akcie válcují západní tituly Mgr. Timur Barotov (BHS)
25.09.2024  Benzín je nejlevnější od covidu. Ropa však otáčí! Petr Lajsek (Purple Trading)
25.09.2024  Povodně zaplavily schodek státního rozpočtu. Co bude dál? Radoslav Jusko (Ronda Invest)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688