Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Státní rozpočet  |  01.10.2024 15:45:32

Deficit rozpočtu se zvýšil, konsolidace zpomaluje

Státní rozpočet vykázal ke konci září mírné zvýšení dosavadního deficitu, který za tento rok činí již -181,7 mld. (vs -175,8 mld. ke konci srpna). V meziročním srovnání je saldo rozpočtu prakticky na stejné úrovni (rozdíl -1,1 mld. ), pokud však odečteme prostředky z EU, vychází zatím letošní hospodaření lépe o 23,5 mld. . Vzhledem k rozsahu škod po povodních došlo k navýšení schváleného salda o 30 mld. Kč na letošní a o 11 mld. Kč na příští rok, což značně zpomaluje konsolidaci veřejných financí.

Na straně příjmů státního rozpočtu došlo ke konci září ke zlepšení o 8 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst celkových příjmů o 0,6 %. Daňové příjmy vzrostly celkem o 5,6 % (67,7 mld. Kč), z čehož největší položku tvoří pojistné na sociální zabezpečení (+46 mld. Kč). V rámci samotných daní pak nejrychleji rostly daně z příjmů fyzických osob (+15 %), což dokonce výrazně překonává dosavadní růst nominálních příjmů domácností. Dále stát více profitoval z výběru spotřební daně, která státu zatím vynesla již o 9,4 % meziročně více prostředků. Relativně největší úspěch letos v daňové oblasti zaznamenává výběr daní z hazardních her, který meziročně vzrostl již o 55,3 % (+3,7 mld. Kč). K poklesu naopak dále dochází v oblasti kapitálových příjmů, kde se promítá snížení příjmů z EU a kde stát vybral o 25,5 % méně než loni, což představuje pokles o téměř 60 miliard. Celkově dosahují příjmy státního rozpočtu ke konci srpna 1444,7 mld., což odpovídá 74 % plánovaných celoročních příjmů.

Na straně výdajů státního rozpočtu dochází ke zhoršení o 9,1 mld. Kč, což odpovídá nárůstu výdajů o 0,6 %. Právě mírnější růst výdajů stojí za udržením deficitu ke konci září v mezích, které přináší naději alespoň na dodržení schváleného salda ke konci roku. V absolutním vyjádření meziročně nejvíce rostly neinvestiční výdaje, do kterých se promítá zejména 20% zvýšení výdajů na obsluhu státního dluhu (+49,9 mld. Kč). V relativním měřítku pak nejvíce rostou neinvestiční transfery státním fondům (+56,4 %), a navzdory stabilnímu vývoji nezaměstnanosti nyní zrychlují i výdaje na podporu v nezaměstnanosti (+22,5 %). Celkově dosahují výdaje státního rozpočtu ke konci srpna 73,2 % celoročních plánovaných výdajů, pokud bychom odečetli dodatečné výdaje související s povodněmi, v poměru k původnímu saldu by aktuální plnění výdajů dosahovalo 73,8 %.
 

Státní rozpočet ke konci září vykázal jen mírné zhoršení deficitu, který tak po třech čtvrtinách roku dosahuje očekávaných úrovní. Zejména mírnější růst na výdajové straně pak přináší naději alespoň na dodržení schváleného salda ke konci roku. Zároveň však konsolidace veřejných financí nabírá na zpoždění, jelikož vláda rozhodla sanovat škody po povodních až do výše 30 mld. Kč v letošním a 11 mld. Kč v příštím roce. Výhledově se však zadluženost státu v poměru k hrubému domácímu produktu vlivem povodní výrazně nezhorší.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Státní rozpočet:

Út 14:00  Plnění státního rozpočtu ČR za leden až září 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Et   9:39  Vláda schválila navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum na 43,3 miliard. Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Et   8:24  CZE: Zvýšení deficitu Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688