Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  30.09.2024 12:27:00

Stavba severního obchvatu Rakovníka byla slavnostně zahájena

Poklepáním na základní kámen byla dnes dopoledne zahájena stavba severního obchvatu Rakovníka. Novinka bude dlouhá necelé dva kilometry. Cílem je především odvést alespoň část tranzitní dopravy z centra města. Na základní kámen, kromě zástupců města a sdružení stavebních firem, poklepali Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy, Aleš Čermák, ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje anebo Václav Chytil, ředitel Regionální dotační kanceláře. Nová silnice vyjde na 166,7 milionu korun.

Už v roce 2027 by se měli řidiči dočkat nového, severního obchvatu Rakovníka. Dnes na základní kámen společně poklepali zástupci města, sdružení stavebních firem, kraje a Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. „Za poslední roky se nám příprava a výstavba obchvatů výrazně dařila. Před pár týdny jsme zahajovali stavbu v Čelákovicích a Hořovicích, zanedlouho budeme naopak otevírat nový obchvat Benátek nad Jizerou. V posledních letech se nám podařilo zprovoznit o obchvaty Záp, Jesenice u Prahy, Jílového, Králova Dvora a dalších. To je důkaz toho, že na kraji dokážeme velmi dobré plánovat nejen projekty, ale i získat na ně peníze nejen z národních, ale i unijních zdrojů,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Účelem výstavby obchvatu města Rakovník je alespoň částečně ulehčit dopravně přetíženému středu města a zlepšit bezpečnost dopravy v daném úseku. Celý obchvat bude měřit 1,85 kilometru a propojí komunikace v ulicích Lišanské a Luženské, resp. bude s ulicí Luženskou souběžná. Silnice povede mimo zastavěné území, převážně po stávající zemědělské půdě. Připojení obchvatu na stávající silniční síť je pomocí kratších silnic, mířících z kruhových objezdů – součástí stavby jsou tři. Součástí jsou i křižovatky stykové a jeden mostní objekt.

Komplexní řešení provozu nejen ve městě, ale například i směrem k dálnici D6, by mělo do budoucna obsahovat také obchvat Lišan a další část obchvatu Rakovníka od ulice Lužanské až k ulici Plzeňské, čímž by silnice II/229 obkroužila celé město.

Výstavbě nové silnice bude předcházet archeologický průzkum. Jde o běžnou praxi, kdy budoucí trasu ještě zevrubně prozkoumají specialisté z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech (ÚAPPSČ) - předpokládané náklady za archeologický průzkum budou do 5,7 milionu korun s DPH. Stavba jako taková by měla začít ještě letos. První řidiči by se měly po novém obchvatu, který postaví sdružení firem Froněk a DEKAKOM a která bude stát 166,7 milionu korun, projet už v roce 2027.




 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688