Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  27.09.2024 16:09:00

Žáci středních škol skládali v Hradci Králové Distribuční maturitu

 

V Hradci králové se opět po roce sešli žáci partnerských středních škol, aby si prohloubili znalosti energetiky. Třídenní výukový program zakončili Distribuční maturitou.

Studenti, kteří se zajímají o energetiku měli možnost během tří dnů poznat distribuční soustavu hlavně v praktických ukázkách. Hned první den je po povinném bezpečnostním proškolení čekala přednáška o elektrických stanicích, provozování sítí nízkého, vysokého a velmi vysokého napětí a práce pod napětím. Teoretické části vystřídala velmi oblíbená praktická ukázka. Studenti navštívili rozvodnu v Neznášově a praktické a demonstrační ukázky přímo na místě je velmi bavili. Představení techniky na rozvodně, ukázka kabelového vozu, diagnostiky či termovize se jim velmi líbilo.

Druhý den pak pokračovali informacemi o řízení distribuční soustavy, měření a navštívili i laboratoř a datové centrály. Třetí den nechyběla ekologie či personalistika. A především vědomostní test, který zvládli všichni. Ale přece jen oceněni byli tři nejlepší. U závěrečného testu pak rozhodují nejen znalosti, ale i rychlost. Ten, kdo získá nejvíce bodů v nejkratším čase, se pak stane králem všech maturantů. A jak to dopadlo letos: Po absolvování vědomostního testu se králem Distribuční maturity v Hradci Králové v roce 2024 stal Zbyněk Dobiáš ze Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou, 2 .místo obsadil Adam Macura, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Nymburk , a na třetím místě se umístil Jonáš Rys ze Střední průmyslové školy elektrotechnická a Vyšší odborné školy v Pardubicích. V letošním roce byla vyhlášena i Královna Distribuční maturity, a tou se stala Monika Sáblíková ze Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Gratulujeme.

„Skupina ČEZ pořádá Distribuční maturitu již čtrnáctým rokem. Za dobu konání se zde vystřídalo mnoho studentů, kteří jsou dnes již odborníky přes elektro a mnoho jich našlo své uplatnění i ve Skupině ČEZ a v ČEZ Distribuci. Výchova nových odborníků a podpora zájmu o technická studia je jedním z hlavních cílů Distribuční maturity. Snažíme se studenty přilákat ke studiu technických oborů, a tím si i my vychováváme elektroodborníky a naše kolegy,“ upřesňuje manažer útvaru individuální obsluha Ladislav Ráliš ze společnost ČEZ Distribuce.

Energetické maturity, ať již jsou zaměřené na klasickou či jadernou energetiku, případně distribuci vyrobené elektrické energie se konají již od roku 2006. Distribuční maturity probíhají již čtrnáctým rokem a v Hradci králové ji máme po 11. Vždy se jedná o třídenní program s odborníky se semináři a praktickými ukázkami pro vybrané žáky z partnerských škol Skupiny ČEZ zaměřených na elektrotechniku a energetiku. Kromě Distribuční maturity, která se koná na Kladně, v Ostravě a Hradci Králové a letos poprvé v Plzni, jsou to ještě Energetická maturita zaměřená na klasickou energetiku v Elektrárně Ledvice a Jaderné maturity v Temelíně či Dukovanech.

 

ČEZ Distribuce, a. s. se sídlem v Děčíně, provozuje na území České republiky vedení v délce 167 628 km s 3,7 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech. Více na www.cezdistribuce.cz

 

 

Šárka Lapáčková Beránková , mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688