Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  27.09.2024 16:09:03

Uhlí, plyn nebo dřevo? Čím topit a neprohloupit?

Na kolik vyjde vytápění dřevem

Topná sezóna klepe na dveře a mnoho domácností stojí před otázkou, jaký zdroj tepla zvolit. S rostoucími cenami plynu se hledají alternativy, ale ne všechny jsou skutečně výhodnější. Ceny dřeva i uhlí v poslední době také rostly a účinnost vytápění závisí na typu kotle i dalších faktorech.

V roce 2022 vypukla energetická krize a spoustu domácností řešilo, čím vytápět. Alternativou bylo dřevo, které sice výrazně zdražilo, ale méně než například elektřina a plyn, kde růst byl u silové složky i pětinásobný. To popohánělo cenu dřeva nahoru. V roce se situace uklidnila, ceny energií zamířily dolů a cena topného dřeva výrazně spadla.

Nyní roční spotřeba běžné domácnosti, tedy zhruba 20 MWh tepla, vyjde při topení krbovými kamny na přibližně 23 000 korun. Pokud domácnost využívá zplynovací kotel, náklady klesnou na asi 20 500 korun. Pro srovnání, vytápění plynem může stát kolem 40 000 korun ročně.

„Obecně platí, že domácnosti při změně dodavatele plynu šetří více než u elektřiny, průměrná úspora dosahuje 7 500 Kč za rok," uvádí Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz. Nejefektivnější jsou podle něj kondenzační kotle, které oproti klasickým kotlům ušetří 10 až 30 % nákladů na vytápění.

Kolik stojí vytápění dřevem nebo uhlím?  

Při volbě dřeva jako paliva záleží také na jeho druhu. Nejlevnější variantou je smrk či borovice s cenami od 900 do 1 200 Kč za PRMS (přepočítací množství na rovnané metry sypané), v závislosti na velikosti polen a suchosti dřeva. Bříza a buk jsou sice dražší, ale nabízejí vyšší výhřevnost. Vytápění peletami vyjde domácnost na 30 000 až 35 000 korun ročně. „Na druhou stranu je vytápění peletami pohodlnější. Stačí naplnit zásobník a kotel hoří sám po několik dní," dodává Vrňák.

Hnědé uhlí v poslední době zdražuje. Zatímco loni stála energie získaná z 20 MWh tepla něco přes 22 000 korun, nyní se cena pohybuje kolem 27 000 korun. Plánované rozšíření systému emisních povolenek na domácnosti v roce 2027 může ceny uhlí dále zvýšit. Vytápění černým uhlím je téměř nemožné kvůli jeho nedostupnosti a vysokým cenám.

„Co rozhodně nedoporučujeme, je vytápění hnědým uhlím v běžných krbových kamnech. Účinnost je nízká, kolem 50 %, takže je to velmi nehospodárné. Navíc saze z komína neprospějí vztahům se sousedy," varuje Vrňák. Ideální volbou jsou moderní automatické kotle na uhlí s označením Ekodesign, které dosahují účinnosti přes 86 % a mají automatické zásobníky pro pohodlnější obsluhu.

Existují i jiné způsoby, jak ušetřit 

Každopádně, než začnete uvažovat o investicích v řádech desítek či dokonce stovek tisíc korun na změnu typu vytápění, existuje jeden způsob, jak můžete začít šetřit okamžitě a bez finančních nákladů. Tímto způsobem je změna dodavatele energie. Úspory se netýkají jen těch, kdo využívají plyn – změnou dodavatele elektřiny lze průměrně ušetřit až 5 500 Kč ročně.

Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688