mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.09.2024 14:02:00

Ve dnech 19. až 21. září proběhl v severonorském Troms Arktický festival

16.09.2024 / 16:06 | Aktualizováno: 25.09.2024 / 14:15

Velvyslanectví ČR v Oslu a Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s norskými partnery v Tromso (Arktickou univerzitou UiT, Sámským domem, Městskou knihovnou a archivem, Cinematékou a Bastard Barem), FAMU, Českou televizí a dalšími českými, grónskými, švédskými a norskými filmovými partnery a hudební skupinou Už jsme doma uspořádali ve dnech 19.–21. září 2024 v Tromso na severu Norska již 6. ročník Arktického festivalu (AF).

autor: Miroslav Wanek

autor: Miroslav Wanek

Letošní ročník festivalu věnoval velký prostor dvěma původním etnikům Arktidy – Sámům (přednáška Lukáše Košnera, výstava Luboše Drtiny a nový švédský film „Historjá – stehy Sámů“) a Inuitům (výstava Martina Velíška a první česko-grónský koprodukční film „Cena příběhu“). Česko-slovensko-norský film „Návštěvníci“ pak pojednával o podmínkách života cizinců (především vědců) na Svalbardu. Kolekce filmů severských absolventů FAMU navázala na podobný projekt v rámci AF 2022 v Reykjavíku. Česká televize spolu s filmovou produkční společností SMK přispěla dokumentárním snímkem o neúspěšné plavbě české plachetnice po stopách výpravy sudetského Němce Julia Payera na zemi Františka Josefa, kterou tento polárník, horolezec, malíř a spisovatel v roce 1873 objevil. Výstavou jeho ilustrací z dobrodružné výpravy na severní pól byl festival symbolicky zahájen v prostorách UiT. Na univerzitě proběhla také série přednášek osmi odborníků na arktická témata z oblasti přírodních i sociálních věd. AF 2024 byl zakončen tradičním koncertem punk-rockové kapely Už jsme doma, jejíž frontman Miroslav Wanek je spoluzakladatelem Arktického festivalu.

Program Arktického festivalu 2024

Program AF 2024 se již tradičně skládal z vědecko-kulturní konference a kulturního programu (filmového festivalu, výstav a koncertu). Souhrnná informace a dílčí programy jsou uvedeny na webových stránkách AF (www.arktickyfestival.cz). Vstup na všechny akce AF kromě koncertu byl zdarma.

AF byl oficiálně zahájen ve čtvrtek 19. září ve Velké aule UiT vernisáží výstavy „Julius Payer: Expedice na severní pól“. Následnou vědecko-kulturní konferenci uvedl velvyslanec ČR v Norsku David Červenka. Prof. Josef Elster (Centrum polární ekologie PřF Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích) pronesl přednášku o vývoji nízkoteplotní bioprospekce řas a poskytl stručnou informaci o české arktické výzkumné „Stanici Josefa Svobody“ na Svalbardu. Dr. Kim Holmén (Norský polární institut) upozornil na rychlé změny v přírodním prostředí Svalbardu v důsledku změny klimatu. Zdeněk Lyčka (MZV) pohovořil o česko-rakouském polárníkovi, horolezci a významném malíři Juliu Payerovi, Lukáš Košner (UiT) přednášel o snahách severonorských historických menšin o znovuzískání svých jazyků a Martin Hajman (UiT) seznámil posluchače s výskytem jednoho arkto-alpínského rostlinného druhu od českých hor až po Svalbard a Grónsko. Ann Eileen Lennertová (UiT) pronesla přednášku o řasách – lesích pod mořskou hladinou a Lauri Laanisto (Univerzita v Tartu) pohovořil o estonském polárním výzkumu. Zdeněk Lyčka (MZV) konferenci zakonči příspěvkem o filozofii a historii Arktického festivalu.

Kulturní program tvořily filmové projekce, dvě vernisáže a koncert punk-rockové kapely Už jsme doma (UJD).

Arktický filmový festival byl zahájen 19. září v Cinematéce kolekcí krátkých filmů severských absolventů FAMU „Seveřané na FAMU“ (SE/IS/DK/FI/NO/CZ 2004–2024, 110 min.) a pokračoval 20. září švédským filmem „Historjá – stehy Sámů“ (SE 2022, 88 min.), prvním česko-grónským koprodukčním snímkem „Cena příběhu“ (CZ/GL 2024, 17 min.), dokumentem Vladimíra Šimka a ČT „Plavba za ledem“ (CZ 2024, 53 min.) a koprodukčním dokumentem „Návštěvníci“ (CZ/SK/NO 2022, 83 min.).

V Městské knihovně je k vidění výstavaPes s drdolem – Grónské pohádky a pověsti / Ilustrace Martina Velíška“ a v Sámském domě výstava „Just Knud Qvigstad: Sámské pohádky a pověsti / Ilustrace Luboše Drtiny“. Obě výstavy budou v Tromso k vidění do 20. října 2024 a pak budou vystaveny na dalších místech v severním Norsku a v Dánsku.

Program AF byl zakončen punk-rockovým koncertem kapely UJD 21. září 2024 v hudebním klubu Bastard Bar.

autor: Miroslav Wanek

autor: Miroslav Wanek

autor: Miroslav Wanek

autor: Miroslav Wanek

autor: Miroslav Wanek

autor: Miroslav Wanek


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688