Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  25.09.2024 15:15:47

Investováni jednoduše #11: Co je diverzifikace a jak ji využít ve váš prospěch

Diverzifikace je jedním z klíčových principů úspěšného investování. Tento koncept se zakládá na myšlence, že rozložení investic do různých aktiv může snížit riziko a zvýšit potenciál pro dlouhodobý růst. V dalším dílu našeho seriálu Investování jednoduše se proto podíváme na to, co diverzifikace znamená, jak ji můžete využít a proč je tak důležitá pro vaše investiční portfolio. 

Diverzifikace je proces rozložení investic do různých finančních nástrojů, odvětví a geografických oblastí s cílem snížit riziko. Základní myšlenka spočívá v tom, že ne všechny investice se chovají stejně za všech podmínek. Když některé investice ztrácí hodnotu, jiné mohou růst, což pomáhá vyrovnávat celkové výkyvy v hodnotě portfolia.

Jak diverzifikace funguje?

Rozložení rizika je jedním z hlavních principů diverzifikace. Investování do různých druhů aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo komodity, zajišťuje, že pokles hodnoty jednoho aktiva neovlivní celé portfolio. Diverzifikované portfolio je méně náchylné na velké výkyvy v hodnotě, což může být obzvláště důležité během tržních krizí. Díky rozložení investic můžete dosáhnout lepšího poměru rizika a výnosů. Některá aktiva mohou mít nižší výnosy, ale také nižší riziko, zatímco jiná mohou být rizikovější, ale nabízejí potenciál vyšších výnosů.

Jedním ze způsobů, jak diverzifikovat své investice, je investovat do různých tříd aktiv. Zahrňte do svého portfolia různé typy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti, komodity a hotovost. Každá třída aktiv se chová jinak v různých ekonomických podmínkách. Dalším způsobem je rozložení v rámci jedné třídy aktiv. I v rámci jedné třídy aktiv, jako jsou akcie, je dobré diverzifikovat do různých sektorů (technologie, zdravotnictví, finance atd.) a regionů (USA, Evropa, Asie). Investiční fondy, jako jsou podílové fondy nebo ETF, automaticky zajišťují diverzifikaci, protože zahrnují mnoho různých aktiv v jednom produktu. Je také důležité pravidelně kontrolovat a upravovat složení svého portfolia, aby odpovídalo vašim investičním cílům a toleranci k riziku.

Výhody a praktické kroky k diverzifikaci

Výhody diverzifikace jsou zřejmé. Rozložením investic do různých aktiv můžete minimalizovat riziko ztráty kapitálu. Diverzifikované portfolio může poskytnout stabilnější výnosy, protože výkyvy v hodnotě jednoho aktiva mohou být vyváženy růstem jiného. V dobách ekonomické nejistoty nebo tržních otřesů může diverzifikace pomoci ochránit vaše investice před drastickými poklesy hodnoty.

Praktické kroky k diverzifikaci začínají stanovením cílů a tolerance k riziku. Předtím, než začnete diverzifikovat, ujasněte si, jaké jsou vaše investiční cíle a jaké riziko jste ochotni přijmout. Následně vyberte správné investiční nástroje. Zvažte různé možnosti, jako jsou individuální akcie, dluhopisy, ETF nebo podílové fondy, které vám pomohou dosáhnout požadované diverzifikace. Sledujte výkon svého portfolia a provádějte potřebné úpravy, aby odpovídalo vašim cílům a měnícím se tržním podmínkám.

Diverzifikace je základním kamenem úspěšného investování. Správně diverzifikované portfolio může nabídnout nejen ochranu před riziky, ale i lepší příležitosti pro růst a dlouhodobé zhodnocení vašich investic. Pamatujte, že investování je maraton, nikoliv sprint, a rozložení rizika je klíčem k úspěchu na této dlouhé cestě.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 13:06  Pojištění schopnosti splácet jako rezervní kolo na dlouhé cestě jménem hypotéka Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Pá 16:08  Pravda o dodavatelích energií: Opravdu zlevňují? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Pá 10:41  Umělá inteligence přináší inovace do havarijního pojištění Lenka Rutteová (Bezvafinance)

Přečtěte si také:

03.06.2024Novinky v dovolené a jak ji jednoduše spočítat Tisková zpráva (Tisková zpráva)
14.03.2022Co je to inflace a jak ji měříme? ČSÚ (ČSÚ)
18.02.2021Jak jednoduše na neprůstřelnou diverzifikaci akciového portfolia Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
22.08.2020Čas na trhu hraje ve váš prospěch, využijte toho Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688