Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  25.09.2024 07:54:44

Německo prohlubuje dál svůj ekonomický propad

Poslední data, která dorazila z průmyslu a služeb to jen potvrzují. PMI v průmyslu totiž klesnul v září na 44,8 b. z 45,8 b. PMI a v sektoru služeb klesá na 50,5 b. z 52,9 b., ale to není žádný krátkodobý výkyv, tohle se děje už roky. Německý ekonomický model eroduje již nějakou dobu, doprovázený otřesným rozhodováním v oblasti energetické politiky, investic do infrastruktury a migrace. A to jsme se ještě nedostali do opravdu špatných časů!

V minulosti byl tento model postaven na několika klíčových předpokladech: levná energie z Ruska (to už je pryč a rozhodnutí vzdát se jádra to jen zhoršilo) trvalý růst exportu, hlavně do Číny. Čína přitom čelí vlastním problémům s domácí spotřebou a zhoršující se demografickou situací. Navíc za poslední desetiletí replikovala mnoho z německého průmyslového know-how a může Německo překonat v rozsahu výroby, a teď i v kvalitě, od aut až po solární panely, což není dobré zpráva i pro domácí ekonomiku. V neposlední řadě hrála pozitivní roli dostupná pracovní síla ve střední a východní Evropě jako součást logisticky výhodného dodavatelského řetězce. To částečně funguje, ale rozhodně už to není tak atraktivní jako dřív, vzpomeňme na prudký růst českých nákladů na pracovníka. Kapitolou samo o sobě je regulatorní rámec v podobě transmise průmyslu a požadavky na emise v rámci politiky tzv. Green dealu. Právě zde se hraje o takový poslední hřebíček do rakve německé ekonomiky.

Evropská unie si rozhodně nemůže dovolit ekonomicky slabé Německo.  Tamní ekonomika v lepších časech táhla „předlužené“ ekonomiky, jako Itálie nebo Řecko. Německo ručí za dluhy předlužených států eurozóny především prostřednictvím různých záchranných mechanismů a programů Evropské unie, zejména přes Evropský stabilizační mechanismus (ESM), Evropský fond finanční stability (EFSF) a programy Evropské centrální banky (ECB). A v jiném ohledu ani ČR. Ekonomický profil ČR se do velké míry zrcadlí s Německem, s velkou závislostí na západním sousedovi, kdy 30 % našeho exportu směřuje do této země. Bohužel, kroky tamních dvou posledních vlád nás stahují společně s nimi dolů.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.04.2024Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.04.2024Průmysl v Německu snížil svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.02.2024Tržby v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.12.2023Výrobní ceny v Německu zlepšily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688