smitio (smitio)
Práce  |  24.09.2024 14:11:40

Zkostnatělý státní sektor ajťáky neláká. Platy jsou v něm až o 40 procent nižší

V českém státním systému chybí několik tisíc IT specialistů. Hlavním důvodem, proč práce „ve státním“ ajťáky neláká, jsou nízké platy a nezajímavé benefity. Státní instituce se tak ocitají v situaci, kdy nebudou nástupu moderních technologií stačit.

Státní správa dlouhodobě bojuje s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků v IT, což negativně ovlivňuje její schopnost modernizovat a digitalizovat klíčové služby. „Nedostatek IT pracovníků může mít závažné dopady na efektivitu a bezpečnost státních institucí. Kritické oblasti, jako je kybernetická bezpečnost, jsou ohroženy, což může způsobit vážné problémy v ochraně dat a funkčnosti státních služeb. Některé instituce se mohou dostat do situace, kdy jejich systémy nebudou schopné zvládat rostoucí požadavky na digitalizaci,“ uvedla Denisa Janatová, ředitelka společnosti smitio.

S nedostatkem specialistů ze světa jedniček a nul se vlivem automatizace, digitalizace a nástupu umělé inteligence potýká celé Česko. Státním institucím se ale nalákat ajťáky nedaří dlouhodobě. „Problém s nedostatkem IT specialistů ve státním sektoru nevznikl přes noc. Hlavním problémem je to, že státní instituce nejsou schopné pružně reagovat na sílící poptávku, roky nabízejí stejně neatraktivní benefity a platy zde rostou velmi pomalu. Průměrný plat IT odborníků ve státním sektoru je přibližně 45 až 50 tisíc korun měsíčně, což je až o 40 procent méně než v soukromém sektoru, kde se běžně pohybuje kolem 75 tisíc korun měsíčně. Tento rozdíl je klíčovým faktorem, proč IT specialisté preferují soukromé firmy. Kromě nižšího finančního ohodnocení odrazuje kandidáty i byrokratické prostředí a pomalejší rozhodovací procesy,“ vysvětlila Denisa Janatová.

Podle Janatové zaspaly státní instituce při hledání nových zaměstnanců dobu. Příkladem za všechny může být například Úřad vlády, který od září nabízí pozici datového analytika. „Požadavků na vhodného kandidáta je mnoho, mezi nimi i magisterské vysokoškolské vzdělání. V soukromém sektoru ale dosažené vzdělání zpravidla nehraje žádnou roli, podstatná je praxe, na tu požadavek v poptávce úřadu ale zcela chybí. Z pohledu personalisty jsou poměrně úsměvné i nabízené benefity v podobě pružné pracovní doby nebo služebního telefonu a počítače, které jsou u soukromých firem naprostou samozřejmostí. Největším problémem je ale zařazení do 13. platové třídy, kde plat začíná na necelých 30 tisících, v soukromém sektoru si datový analytik měsíčně vydělá třikrát tolik,“ porovnala.

S tím souhlasí také ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky Martin Vodička (SSŠVT). Podle jeho zkušeností navíc bývají IT odborníci „rozebraní“ už při studiích. „Absolventi oborů IT jsou mezi mladými lidmi trochu jiná kategorie. Skoro bych řekl, že neexistuje ajťák bez praxe. Téměř všichni vysokoškoláci a hodně středoškoláků participují při studiu na dalších IT projektech, firmy jim umožňují další rozvoj a zároveň podporují jejich loajalitu. Maturanti už si domlouvají dlouhodobější spolupráci anebo rozjíždí vlastní byznys. Představa, že naleznu kvalitního volného ajťáka s vysokoškolským vzděláním, aniž bych mu nabídl výrazné bonusy, je do jisté míry naivní. Tituly studenti vnímají spíš jako vstupenku do zahraničí,“ přiblížil. S maturitou a nižším vzděláním si v tuzemsku vystačí téměř 100 tisíc z celkového počtu 220 tisíc IT odborníků.

Tabulkové platy ve státním sektoru nenalákají ani ajťáky zastávající dostupnější pozice, jako je například programátor nebo specialista technické podpory. Státní instituce ale nejvíc trápí nedostatek specializovaných pozic. „Největší nedostatek je u oborů týkajících se kybernetické bezpečnosti, správců systémů, cloudových specialistů, datových analytiků a vývojářů softwaru. Také pozic spojených s DevOps, integrací systémů, je ve státním sektoru kritický nedostatek. Všechny tyto pozice jsou v soukromém sektoru ohodnoceny částkou atakující sto tisíc měsíčně, což je ve státním sektoru zcela nereálná suma,“ řekla Kateřina Marešová, ředitelka obchodního oddělení a oddělení péče o zákazníky společnosti smitio.

Podle odborníků řešení, jak do státního sektoru nalákat IT specialisty, existuje. Pomoci by měla plánovaná novela zákona o státní službě, ta ale sama o sobě stačit nebude. „Státní sektor by měl zvýšit konkurenceschopnost platů, čemuž by mohla pomoci novela zákona o státní službě, která by měla přinést vyšší tabulkové platy a méně ‚přísné‘ požadavky na vysokoškolské vzdělání. Kromě toho je potřeba zlepšit flexibilitu práce – zahrnout například home office a flexibilní pracovní dobu, nabídnout lepší benefity a modernizovat technologie, aby IT odborníci měli příležitost pracovat s nejnovějšími nástroji. Státní sektor sice nabízí jistotu trvalého a stálého příjmu, protože propouštění ajťáků je ve státních institucích takřka nulové, pro většinu IT specialistů to ale v současné situaci není dostatečná motivace,“ uzavřela Kateřina Marešová.

SMITIO

Na začátku bylo smitio kariérní platformou pro IT komunitu, která klade důraz na transparentnost a otevřenou komunikaci. V rychle se měnícím a dynamickém trhu se smitio neustále rozvíjelo a přizpůsobovalo se novým potřebám a trendům. Postupně rostlo a reagovalo na výzvy trhu, až dosáhlo své současné podoby jako komplexní služby pro nábor, včetně recruitmentu.

Smitio vychází ze zkušeností a potřeb IT komunity a spojuje je s projektovými týmy. Jeho vývoj je důkazem toho, jak se dokáže adaptovat a inovovat v souladu s potřebami a dynamikou trhu. Smitio je nejen prostředkem pro efektivní nábor IT specialistů, ale také platformou, která posiluje propojení a spolupráci mezi jednotlivci a týmy v oblasti IT.

Více informaci na: smitio.com/cs

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 13:17  Ti nejlepší práci nehledají a nikdo o nich neví. Až na lovce hlav Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Po 12:40  Specializované pozice rostou na úkor modrých límečků ManpowerGroup Česká republika (ManpowerGroup ČR)
Po 11:52  Výpověď z důvodu dlouhodobé pracovní nezpůsobilosti Jiří Matzner (Matzner & Vítek Legal)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688