Pavel Macek (Credit Check)
Okénko pro podnikatele  |  23.09.2024 11:59:38

5 varovných signálů, které napoví, zda vaši klienti zaplatí včas

Aby vaše firma nebyla ohrožena neuhrazenými fakturami nebo finančními problémy partnerů, ověření jejich platební schopnosti by mělo být vždy vaší prioritou.

Podívejte se na pět nejdůležitějších varovných signálů, díky kterým poznáte, že s vaším obchodním partnerem nemusí být něco v pořádku:

1. Dostal se do insolvence

Pokud se váš klient nebo dodavatel dostane do insolvence, znamená to pro vás velmi vysoké riziko a pravděpodobnost, že nebude schopen plnit své závazky - nedodá materiál nebo služby včas, neuhradí faktury.  Takový scénář snadno ovlivní vaše vlastní vztahy s klienty a může mít dominový efekt na celou firmu.

2. Má status Nespolehlivý plátce DPH

Pokud obchodujete s nespolehlivými subjekty, nesete riziko, že budete nuceni doplatit neodvedené DPH, což samozřejmě vede k neočekávaným finančním nákladům. Kromě toho může spolupráce s takovými firmami silně poškodit vaši reputaci na trhu.

3. Je zadlužený

Třetí klíčovou oblastí jsou hospodářské výsledky a zadluženost. Vysoká zadluženost firmy je často skrytým rizikem, které na první pohled nemusí být zřejmé. I když společnost vykazuje zisk, může mít vysoký podíl cizích zdrojů nebo se potýkat s nedostatkem cashflow ke krytí každodenních výdajů. 

Aktuální zisk je pouze částí celkového obrazu. Mnohem důležitější je dlouhodobý vývoj ziskovosti. Proto je důležité sledovat nejen aktuální finanční výsledky, ale také to, jakým způsobem firma řídí své finance v dlouhodobém horizontu.

4. Má nízké kreditní skóre

Kreditní skóre poskytuje rychlý přehled o finanční kondici firmy a je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak odhadnout riziko platební neschopnosti nových partnerů. Využívá prediktivní modely odhadující pravděpodobnost úpadku a je užitečným nástrojem pro posouzení finanční stability. Kreditní skóre mají obvykle k dispozici pouze banky, úvěrové instituce, některé státní orgány a podobně. Vy ho můžete najít jako součást služeb, které se prověřováním finančního zdraví firem zabývají  - například v Creditchecku.

5. Má záznam v Centrální evidenci exekucí

Přístup k Centrální evidenci exekucí je sice zpoplatněn, ale může vám ušetřit značné problémy. Zvlášť pokud spolupracujete s menšími firmami nebo živnostníky, u kterých může být velmi obtížné získat jiné finanční údaje. Exekuce je jasný varovný signál, že firma nebo jednotlivec má vážné finanční potíže a nemusí být schopen dostát svým závazkům.

Chcete komplexní přehled? Používejte nástroje pro důkladné prověření.

Na trhu existuje řada nástrojů pro sledování výše zmíněných varovných signálů, ale jedním z nejkomplexnějších a nejspolehlivějších je Creditcheck. Zpracovává více než 100 kontrolních pravidel, která čerpají z desítek různých zdrojů, a zajišťuje tak maximální přehlednost a transparentnost. Navíc je integrován do mnoha zavedených ERP a CRM systémů. To z něj dělá ideální volbu pro firmy, které chtějí minimalizovat rizika a udržet si finanční stabilitu.

Jednou z hlavních výhod Creditchecku je jeho jednoduchost. Nemusíte být finančním expertem, abyste snadno porozuměli výsledkům. Díky intuitivnímu „semaforu“ okamžitě vidíte, zda je váš obchodní partner bezpečný, nebo zda je na místě opatrnost.

Poskytuje vám spolehlivé informace pro kvalifikovaná rozhodnutí, aniž byste museli čelit složitým analýzám nebo nejasným datům. S tímto nástrojem můžete sebevědomě růst a soustředit se na to, co je pro váš byznys skutečně důležité. 

Pavel Macek

Je zakladatelem a majitelem firmy Credit Check s.r.o.

Vystudoval sociologii na UK, ale jeho profesní kroky ho po vysoké škole rychle zavedly do oblasti firemních informací. Je velkým propagátorem transparentního podnikání a hybnou silou produktového vývoje B2B online nástrojů pro řízení kreditních rizik.





Creditcheck vyvíjí online platformu, která firmám v ČR a SR umožňuje snadno prověřit obchodní partnery, dodavatele, klienty i konkurenci. Integrace s ERP a CRM systémy zajistí rychlý a snadný přístup k důležitým informacím, což podporuje informovaná rozhodnutí a zvyšuje finanční stabilitu firmy. Díky průběžnému a automatickému monitoringu mají firmy vždy aktuální přehled o změnách u svých obchodních partnerů. Mezi klienty, kteří Creditchecku důvěřují, patří například Seyfor, Makro, Metrostav nebo GLS. Creditcheck nabízí 7 denní trial verzi bez závazků.

Více informací na https://www.creditcheck.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

25.07.2024  Poznejte svého zákazníka dřív, než vám začne dlužit Pavel Macek (Credit Check)
19.06.2024  Daňově zvýhodněné produkty spoření na důchod od roku 2024 Ing. Tomáš Slavík (SLUTO)
19.06.2024  Kdy a Kde Rezervovat Zimní Dovolenou, aby Vaše Peníze Pracovaly pro Vás? Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
17.05.2024  Ritz-Carlton: Příběhy luxusu, kde se z každého okamžiku stává nezapomenutelná… Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688