ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  22.09.2024 17:18:00

Proč jsou drahé potraviny? Trh nefunguje, řetězce si vytvořily oligopol, říká poslanec Kučera

Obchodní řetězce si v České republice vytvořily oligopolní tržní prostředí, a tím určují ceny vybraných potravin, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Michal Kučera (TOP 09). Zároveň se pozastavil nad tím, proč stát nemá účinné nástroje, kterými by problematickému jednání mohl zamezit. Generální ředitel Drůbežářských závodů Klatovy David Bednář s postojem poslance Kučery nesouhlasil.

Předseda zemědělského výboru sněmovny Kučera, svůj názor zdůvodnil tím, že již dříve Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jednoznačně konstatoval oligopolní chování, jak právě u potravinářských výrobců, tak samozřejmě u těch prodejních řetězců. Podle něho „oligopolní chování velkých hráčů na trhu se může následně projevit například bezdůvodně vysokými cenami vybraných potravin.

Podle poslance Kučery se český maloobchod a potravinářství s problémem potýkají již dlouhá léta. „My jsme tady dopustili za posledních 30 let vznik nefunkčního trhu,“ uvedl Michal Kučera. „Je tady několik prodejců, řetězců, kteří mají opravdu silné postavení,“ prohlásil.

„Je třeba, aby stát tohle řešil, bohužel na to nemá v současné chvíli nástroje,“ konstatoval. Inspiraci v narovnání tržního prostředí by hledal v zahraničí. Německo, Rakousko, tam všude existuje nějakým způsobem konkurence,“ dále uvedl poslanec Kučera. Velkým handicapem v přijímání regulatorních nařízení v českých podmínkách je velikost tuzemského trhu, který je, podle Kučery, příliš malý.

S Kučerovým názorem v televizním studiu vyjádřil svůj nesouhlas zástupce výrobců potravin David Bednář z Drůbežářských závodů Klatovy. Protože, podle něho, tržní prostředí u nás funguje dobře. „Nesouhlasím s tím, že tady není konkurence, je obrovská,“ uvedl Bednář. Jako příklad uvedl dovoz potravinářských produktů ze zahraničí, zejména z Polska a východní Evropy. Tuzemské firmy se, podle něho, musí s touto konkurencí dlouhodobě vyrovnávat.

Potravinář Bednář by rovněž uvítal větší podporu pro české potravináře ze strany státu. „Potraviny by měly být státní priorita,“ prohlásil jeden z českých výrobců potravin, který je zároveň zklamaný i z přístupu české veřejnosti. „Já tady pořád vidím jenom házení klacků pod nohy a osočování, že vlastně potravináři způsobili inflaci,“ uzavřel televizní diskusi.

K tomuto televiznímu vystoupení člena současné vládní koalice poslance Michala Kučery a zástupce českých potravinářských podniků Davida Bednáře musíme dodat, že Agrární komora ČR, a její největší členská organizace Zemědělský svaz ČR, již delší dobu upozorňují, že v západoevropských zemích, zejména ve Francii, si tamější vlády pohlídaly svůj trh, aby obchodní síla, u nich působících řetězců, příliš nepřerostla význam jejich farmářů, jakožto hlavních dodavatelů potravin na jejich trh. Vždyť ve Franci k tomuto účelu, před časem, přijali i potřebný zákon, který tuto oblast trhu v podstatě reguluje. Něco obdobného existuje například i v Německu. Proto si obchodní řetězce nedovolí nasadit tak vysoké ceny, jako je tomu u nás. Mimochodem, přijetí obdobného zákona v České republice, prosazoval, již před několika lety, bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který patří k našim nejspěšnějším zemědělcům a potravinářům.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688