army.cz (MO ČR)
Armáda  |  21.09.2024 15:51:00

V terénu jsou stovky vojáků včetně specialistů (Povodně 2024)

Povodně 2024: V terénu jsou stovky vojáků včetně specialistů Další fotografie Další fotografie

21.9.2024

Povodně 2024: V terénu jsou stovky vojáků včetně specialistů

Autor: redakce

Bezmála pět stovek vojáků a přes sto kusů nejrůznější techniky dnes Armáda ČR nasadila v oblastech, které povodně postihly nejsilněji. Na Jesenicku, v místech, kde dodnes chybí mobilní signál, poskytla systém Starlink, jenž zajišťuje vysokorychlostní internetové připojení. K pátečnímu večeru také velení armády eviduje dalších 30 požadavků na vyslání vojáků, další žádosti přišly cestou krajských operačních a informačních středisek. První desítky vojáků začaly při povodních pomáhat přesně před týdnem.

V pátek 13. září, kdy řeky v nejohroženějších oblastech Moravskoslezského a Olomouckého kraje teprve stoupaly, vyhlásil náčelník Generálního štábu AČR 24hodinovou pohotovost pro armádní útvary, které jsou tzv. ostatní složkou IZS. Patří sem například 15. ženijní pluk a vojenské hasičské jednotky. Do hotovosti byly uvedeny také dva vrtulníky, W-3A Sokol z kbelské základny a Mi-171š z Náměšti.

Prvním požadavkem byla žádost starosty města Strakonice. Dvě desítky vojáků místního 25. protiletadlového pluku pomohli s budováním protipovodňových zábran ve městě.

O den později bylo aktivováno Velitelství pro operace AČR, které od té doby řídí nasazení veškerých armádních jednotek vyslaných na pomoc s řešením následků povodní.

Postupně se také zvyšuje počet nasazených vrtulníků ze dvou až na sedm. Všechny stroje – včetně nového amerického vrtulníku UH-1Y Venom – vzlétají nově z Mošnovského letiště. Vrtulníkářům se podařilo evakuovat celkem 54 osob, přepravili 206 tun materiálu.

Na letové úsilí bylo nasazeno celkem 60 osob, společně nalétali 123 hodin. Ve vzduchu byl také americký dron reaper, který pro HZS poskytoval několik dní celkový přehled situace.Postupně se přidávají také další vojenští specialisté. V terénu jsou od pondělka psychologové, v Polsku našim sousedům pomáhá vrtulníková jednotka, která působí ze základny Powidz.

V úterý 17. září vláda schválila vyslání až dvou tisíc vojáků na záchranné a evakuační práce a likvidaci následků povodně. Od tohoto dne tak prudce vzrostl počet jednotek v povodněmi nejpostiženějších oblastech a armáda vyslala také několik sanitek, aby posílily zdravotnické týmy v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

18. září je v Brně, Mošnově, Jeseníku a Opavě a také polské Wroclavi nasazeno téměř 350 vojáků, o den později jich je bezmála 500 včetně 60 vojáků aktivní zálohy. S opadající vodou se mění také požadavky – ty jsou nyní primárně úklidové. Vrtulníky monitorují ze vzduchu zasažené oblasti a převáží materiál dle potřeb HZS. Do obou krajů také vyrazily dva rekognoskační týmy, které zjistí situaci v místech, kde by Armáda ČR mohla vybudovat provizorní mosty. V tuto chvíli evidují zhruba dvě desítky požadavků.

Týden po začátku povodní, pomáhá na různých místech po ČR zhruba 480 vojáků a 109 kusů techniky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688