Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  21.09.2024 13:51:49

Příští týden by měl být klidnější, ještě bude doznívat FED, u nás výsledky Kofoly a zasedání ČNB

Stěžejní informací uplynulého týdne na globální úrovni pro finanční trhy bylo zasedání americké centrální banky Fed. Ta částečně překvapila a snížila úrokové sazby o 50 b.b. (vs. oček. -25 b.b.) do pásma 4,75 – 5,00 % (dosud 5,25 – 5,50 %). Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci naznačil, že na dalších zasedáních bude pokračovat pokles sazeb. Podle Powella chtěl Fed snížením sazeb o 50 bodů vyslat signál, že si je relativně jist, že inflace se stabilně vrací k úrovni 2 %. Powell zdůrazňoval, že americká ekonomika se nachází v dobré kondici z hlediska růstu, inflace a nezaměstnanosti. V příštím roce by sazby Fedu měly klesnout k úrovni 3 procent. Naznačené úrovně odpovídají očekávání peněžních trhů z posledních dní. Fed i přes snížení sazeb bude dál pokračovat v redukci své bilance tempem 60 mld. USD měsíčně. Trh přijal nové informace rozkolísanou reakcí, ale následné dny převážil efekt snižování sazeb při relativně dobré ekonomické kondici. Takový scénář byl podporou pro riziková aktiva. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 vzrostly o 1,3 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 ustoupila o 0,2 % t/t. Domácí index PX celý týden balancoval, a nakonec uzavřel výše o 0,4 % t/t na 1587,3 bodech.

Společnosti na BCPP

Společnost Colt CZ Group oznámila konání distanční valné hromady (13. - 26. 9.), která má jako hlavní bod zmocnění představenstva k emisi 3,9 mil. nových akcií (cca 7,4 % kapitálu) za emisní cenu v širokém intervalu 1 – 1500 za akcii. Návrh dává představenstvu pravomoc prodat akcie přes obchodníka s cennými papíry vybraným zájemcům. Cílem emise akcií je jednak posílit kapitálovou strukturu, snížit zadlužení, modernizace výroby či menší akvizice. Společnost oznámí výsledek VH nejpozději do 8. 10. Očekáváme, že emise akcií bude valnou hromadou schválena a že oznámení bude limitovat případný růst ceny akcií Coltu až do uskutečnění emise. Titul zakončil týden na 651 (+0,2 % t/t).

Společnost Kofola ČeskoSlovensko vydala tiskové prohlášení k dopadu záplav na své provozy. Kromě postižení krnovského závodu došlo k zaplavení areálu pivovaru Litovel. Naopak pivovary Holba v Hanušovicích a Zubr v Přerově jsou bez poškození a mohou dále vyrábět, omezením však v Hanušovicích může být dostupnost zaměstnanců vzhledem k vážnému poškození jejich vlastních domovů. Doplňujeme, že pivovar Litovel je výstavem piva nejmenší ze tří uvedených pivovarů, které Kofola letos akvírovala. Proto se domníváme, že dopad aktuálního přerušení výroby v pivovaru Litovel do celoročních tržeb nebude významný. Rovněž očekáváme, že Kofola v nadcházejících dnech blíže konkretizuje dopad záplav na výrobu a odhadovanou výši škod. Titul zakončil páteční seanci na 324 (-2,7 % t/t).

Společnost Gevorkyan zveřejnila výsledky za 1H24. Zisk před odpisy EBITDA rostl o 6,7 % na 11,99 mil. EUR, čímž se marže propadla z 30,2 % loni v 1H na 25,5 % letos. Pokles marže byl podle managementu způsoben nižší ziskovostí u nově přebírané výroby v Polsku a Švédsku, kde se výrobky pro klienty vyráběly s výrazně nižší marží než u dosavadní výroby Gevorkyanu. Společnost uvedla, že postupně u těchto výrobků navyšuje ziskovou marži. Management uvedl, že má nyní podepsané dlouhodobé zakázky tvořící již 97 % plánovaných tržeb na letošní rok (výhled činí 93,5 mil. EUR), což zvyšuje pravděpodobnost dosažení výhledu. Zisk EBITDA by měl letos mírně přesáhnout 28 mil. EUR, přičemž odpadnutí uvedených jednorázových nákladů by mělo umožnit akceleraci zisku v druhé polovině roku. Titul zakončil pátek na 256 Kč (-0,8 % t/t).

Společnost CPI Property Group (CPI PG) oznámila, že okolo 27. 9. vydá nové tzv. zelené dluhopisy v celkovém objemu 700 mil. EUR. Tento výnos z emise plus dalších až 200 mil. EUR z nedávných divestic nemovitostí společnost použije na odkup dluhopisů z emisí 2,75/2026 a 1,625/2027. Celkový odkoupený objem dluhopisů bude 600 mil. EUR, a celá transakce tak bude mít jednak efekt prodloužení průměrné splatnosti dluhu a také efekt částečného oddlužení. Investoři nyní drží 627 mil. EUR dluhopisů 2026 a 618 mil. EUR dluhopisů 2027. U prvně zmíněné emise bude firma vykupovat dluhopisy za 96,75 % paru a u druhé emise za 93,65 % paru. Investoři mohou nabízet své dluhopisy do tzv. „tender offer“ od 16. do 24. září 2024, přičemž společnost si vyhrazuje právo určit objem a složení dluhopisů, které budou nakonec vykoupeny. Kroky společnosti na redukci dluhu a prodloužení průměrné splatnosti dluhopisů hodnotíme pozitivně.

Společnost Czechoslovak Group (CSG) oznámila v publikované prezentaci růst tržeb ve 2Q24 o 135 % r/r na 1,58 mld. EUR. Na tržbách se ze 76 % podílela zbrojařská divize Defense, přičemž mírně nadpoloviční podíl (53 %) zaujímaly prodeje do zemí NATO. Růst tržeb byl tažen především organicky, a to prudce rostoucí poptávkou vlád po zbraňových systémech. Zisk před odpisy EBITDA rostl ještě rychleji, a to na téměř trojnásobek (+196 % r/r) ve výši 425 mil. EUR. U zisku EBITDA se projevila vyšší ziskovost zbrojařské části výroby, když se divize Defense podílela z 87 % na publikovaném výsledku. Zadlužení čistý dluh / EBITDA činilo 1,0 v polovině roku. Mluvčí společnosti Andrej Čírtek uvedl, že ve zbytku roku lze počítat s pokračováním dosavadních trendů. Zprávu hodnotíme pozitivně ve vztahu k dluhopisům 8,0/2028.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (181 Kč, +8,4 % t/t). Titulu pomohlo výše povolení ÚOHS nabytí akcií společností Tomáše Čupra. Bližší informace prozatím nejsou známi, ale trh zřejmě spekuluje na úplné ovládnutí a možnost nabídky odkupu minoritním akcionářům. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo CTP (-3,5 % t/t na 408 Kč). Titul reagoval na zrychlenou nabídku zhruba 4 % svých akcií za 16 EUR/akcii (cca 400 Kč/akcii). Společnost uvedla, že cílem úpisu je mimo jiné zvýšit likviditu obchodování a posílit podíl volně obchodovaných akcií (free float). Zajímavostí bylo, že z objemu zhruba 300 mil. EUR upsal zakladatel a generální ředitel Remon Vos 73 mil. EUR.

Výhled na příští týden

Příští týden by měl být klidnější z pohledu významnějších globálních událostí. Sledovat se budou průběžná makroekonomická data, ale i ta si budou vybírat pomyslný oddychový čas. Investoři tak budou dále rozebírat poslední zasedání významných centrálních bank v čele s americkým Fedem a jeho zahájení cyklu snižování základních úrokových sazeb, ale i poměrně překvapivě ostré odstartování tohoto cyklu (snížení sazeb o 50 b.b. vs. oček. -25 b.b.). Pro příští týden jsme tak neutrální s tím, že od makroekonomických dat a měnové politiky se postupně začnou investoři upínat k výsledkové sezóně za 3Q24, a pak k prezidentským volbám v USA (5. 11.)

Na domácí scéně se zaměříme na pondělní (23. 9.) výsledky společnosti Kofola. U upravené EBITDA očekáváme +55,1 % r/r na 562,9 mil. Kč. Tento růst nejenže zahrnuje dopad konsolidace skupiny Pivovary CZ, ale také se do něj odráží pokles cen sladidel a energií. Velmi solidní vývoj tržeb a upr. zisku EBITDA podle nás umožní managementu zvýšit výhled na celý rok. Naopak rizikem může být dopad nedávných povodní. Celkově očekáváme, že by výsledky mohly být pozitivním impulzem.

K 26.9. bude ukončena distanční valná hromada Colt CZ, která pravděpodobně povede k emisi nových akcií společnosti (3,9 mil. nových akcií či cca 7,4 % kapitálu). Do té doby bude zřejmě pohyb ceny akcie limitovaný.

Dle nás ČNB (25.9.) sníží sazby o dalších 25 b.b. na 4,25 % (2T repo). Očekáváme, že doprovodný komentář se bude věnovat obezřetnosti a potřebě zachovat relativně zvýšené sazby pro dosažení vytýčených cílů, tedy dlouhodobě dostat inflační tlaky pod kontrolu.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční objednávky dlouhodobé spotřeby za srpen (oček. -2,7 po +9,8 % m/m), průběžná týdenní data z trhu práce a páteční spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu na září (oček. 69,3 po 69,0 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy IFO, které by měly vykázat lehké zhoršení ve všech kategoriích.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 17:48  Americká akciová výjimečnost pokračuje Patria (Patria Finance)
Pá   9:30  Podle HN chce ČEZ nabýt podíl ve společnosti Rolls-Royce SMR Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688