cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  20.09.2024 12:35:38

Od zářijového zasedání očekávají trhy snížení sazeb o 0,25 p. b. s tím, že sazby bude americká centrální banka dále snižovat na každém zasedání - Globální ekonomický výhled září 2024 - Spojené státy

Od zářijového zasedání očekávají trhy snížení sazeb o 0,25 p. b. s tím, že sazby bude americká centrální banka dále snižovat na každém zasedání. O tom, že již nastal čas uvolnit měnovou politiku, se vyjádřil na každoročním setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole i předseda Fedu J. Powell. Inflace v srpnu poklesla na hodnotu 2,6 %, jádrová pak na 3,2 %. V meziměsíční dynamice se tak růst spotřebitelských cen dostal na cíl centrální banky. Trh práce zatím vysílá signály o ochlazení – nový počet míst v nezemědělských sektorech (142 tisíc) zaostal v srpnu za očekáváním (160 tisíc), ale nezaměstnanost poklesla. Indikátory nálady se drží pozitivní ve službách, průmysl však zaostává podobně jako jinde ve světě.

Růst HDP byl pro druhé čtvrtletí revidován na vyšší hodnotu (3 %) především díky spotřebitelské poptávce. Ve druhé polovině roku se ale očekává zpomalení růstové dynamiky. Výhled růstu HDP v letošním i příštím roce zůstává mezi analytiky CF beze změny stejně jako výhled inflace. Stejná čísla pro růst HDP očekává i srpnové šetření společnosti Bloomberg. Ačkoli se vyspělé ekonomice daří, podle analytiků panuje téměř třetinová šance, že by v následujícím roce prošly USA recesí.

10. září se poprvé v debatě setkali kandidáti o post prezidenta Spojených států – K. Harrisová a D. Trump. Z pohledu šancí na zisk postu vyšla lépe kandidátka demokratů K. Harrisová, jejíž šance se po duelu zvýšili z 53 % na 56 %. Bývalé prokurátorce se podařilo dostat svého soupeře z řad republikánů do obranné pozice a komentátoři poukazují na její snahu ukázat, že D. Trump již na prezidentování nemá. D. Trump poukázal na problém imigrantů, kteří nyní tropí potíže zejména ve Springfieldu ve státě Ohio a hrál především na emoce a útočný jazyk. Demokratickou kandidátku podpořil bývalý prezident B. Obama a na sociálních sítích pak populární zpěvačka T. Swift.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688