David Varga (Fintokei)
Okénko BIG EXPERT  |  20.09.2024 11:25:41

Otázka návykovosti prop tradingu a jak se s ní ve Fintokei vypořádáváme

Může se trading stát závislostí podobně jako hazard? Přestože trading a hazard mají své zásadní rozdíly, existují situace, kdy se obchodování může proměnit ve stejnou past jako sázení. Jak tedy zajistit, aby prop trading nevedl k závislosti? Ve Fintokei na to máme odpověď.

Co je to závislost a jak vzniká

Středobodem závislosti je hormon dopamin, který aktivuje tzv. "centrum potěšení" v mozku. Dopamin naše tělo uvolňuje jako odměnu za určité činnosti. Tento proces je často spojen s fyzickou aktivitou, jako je běh, jízda na kole nebo cvičení, kdy zažíváme euforii. Stejným způsobem tělo reaguje při užívání psychotropních látek nebo při vykonávání určitých vzrušujících činností, jako je hazard.


Například sázka v ruletě vyvolává silné vzrušení a představa výhry aktivuje uvolňování dopaminu. Při častém opakování tohoto procesu začne mozek po dopaminu toužit, což vede k vzniku závislosti.


Trading vs. Gambling

Hazardní hra je podle definice sázka peněz na výsledek události, který závisí převážně na náhodě. Hráč nemá možnost výsledek ovlivnit a dlouhodobě zisk z hazardu není pro hráče možný. Trading je na první pohled podobný, protože také zahrnuje riziko ztráty peněz, ale zásadní rozdíl je v tom, že trader může aktivně řídit riziko a pracovat s pravděpodobností úspěchu.


Obchodník, který následuje jasnou strategii, má kontrolu nad mírou rizika i nad tím, jaké situace si vybere k obchodování. Na rozdíl od hazardního hráče má tedy obchodník podstatně větší kontrolu nad svým výsledkem. Samozřejmě, problém nastává, když se obchodník začne chovat jako gambler – bezhlavě otevírá pozice, riskuje příliš mnoho a ignoruje pravidla risk managementu.


Obchodník s mentalitou gamblera může například napákovat velkou pozici a spekulovat na prudké pohyby během vyhlašování zpráv. Proto mnoho prop trading firem omezuje možnost obchodování během těchto zpráv. Některé to dělají kvůli prevenci závislosti, jiné možná kvůli snížení výplat klientům – to necháme na posouzení čtenáře.


Psychologie v tradingu: Jak emoce ovlivňují rozhodnutí

Emoce hrají v tradingu klíčovou roli. Strach ze ztráty nebo touha po rychlém zisku mohou vést k unáhleným rozhodnutím. Pokud trader začne reagovat na trh impulzivně místo toho, aby se řídil jasnou strategií, riskuje nejen své peníze, ale i to, že se trading stane návykovou činností. Když se obchodníci nechají ovlivnit emocemi, mohou upadnout do začarovaného kruhu, kde neustále hledají vzrušení z nových obchodů, podobně jako hazardní hráči.


Prevence jako klíč k zodpovědnému tradingu

Ve Fintokei věříme, že prevence je nejlepší cestou k zodpovědnému tradingu. Místo toho, abychom se soustředili pouze na omezení rizik závislosti u pokročilých obchodníků, snažíme se je vést ke správným návykům už na samém začátku jejich kariéry.


Proto mám radost, že jsme vytvořili program StartTrader, který je určen pro začínající tradery. Tento program nabízí nejen přívětivější podmínky evaluace, ale také obsahuje tzv. consistency rules, které mají zabránit tomu, aby obchodníci splnili výzvu jedním náhodným ziskovým obchodem.  

 

Program umožňuje dosáhnout maximálně 40 % cílového zisku dané evaluační fáze v jednom dni. Pokud tuto hranici obchodník překročí, jeho platforma se automaticky přepne do módu „pro čtení“. Toto pravidlo pomáhá traderům udržet kontrolu nad svými obchody a chrání je před rizikem návykového chování. 


Po splnění evaluační fáze a obdržení StartTrader účtu se povolený denní zisk změní. Obchodník tak bude mít denní limit zisku 1 % z počátečního zůstatku na účtu. To je v podstatě ekvivalent obchodování podle standardního tradingového plánu, jen s tím rozdílem, že překročení si nemusí hlídat sám obchodník, ale uděláme to za něj my.


Závěrem

Ve Fintokei si uvědomujeme, že vzdělání a prevence jsou klíčem k naučení správných obchodních návyků a vyvarování se vzniku závislosti. Proto kromě zdarma dostupných vzdělávacích materiálů v naší klientské zóně, mají nyní začínající obchodníci k dispozici také program StartTrader. Ten jim pomůže osvojit si správné obchodní návyky hned ze začátku. Vyzkoušet si jej navíc mohou zcela zdarma v módu Free Trial.



David Varga

Davidova vášeň pro finanční trhy se zrodila na prestižní ekonomicko-správní a právnické fakultě v Brně a rychle ho katapultovala na popředí finančního světa. Po studiích se zapojil do fintech revoluce jako klíčový hráč v jedné z průkopnických firem Purple holdingu, kde jeho talent a odhodlání vykrystalizovaly v podobě spoluzakladatele brokera Purple Trading. David vždy zastával názor, že obchodní talent může být skrytý v každém z nás. Snil proto o vytvoření platformy, která by umožňovala rozvíjet potenciál talentovaných obchodníků, nehledě na jejich finanční zázemí. Tento sen se stal skutečností, když po letech pečlivého plánování a sbírání zkušeností vzniklo Fintokei – moderní prop tradingová společnost, která svou premiéru slavila na náročném japonském trhu.


Fintokei

Fintokei je moderní česká prop tradingová firma, která cílevědomým obchodníkům otevírá dveře ke kariéře v tradingu - bez ohledu na jejich finanční zázemí. Díky jedinečným programům jako jsou ProTrader a inovativní SwiftTrader mohou talentovaní obchodníci naplno rozvinout svůj potenciál na účtech s vysokým kapitálem patřícím společnosti, ale nechat si podstatnou část zisků.

Naším cílem je najít nadané obchodníky a těm dát možnost se ve světě tradingu uchytit na profesionální úrovni. Fintokei totiž není jen další obyčejná prop tradingová firma. Jsme součástí Purple Holding, skupiny s bohatou historií v oblasti fintech, založenou v roce 2007. Naše zkušenosti a zázemí nám proto umožňují poskytnout traderům nejen kapitál, vzdělání a nástroje, ale také jasný plán pro nastartování jejich kariérního růstu.

Více informací na https://www.fintokei.com/cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688