Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  19.09.2024 12:29:24

SOVA: Pozor na zatopená ojetá auta, po povodních je jich vždy plný trh

Sdružení na Ochranu Vlastníků Automobilů (SOVA) varuje před blížící se zvýšenou nabídkou ojetých vozů se zatajenou historií škod. Po záplavách, které výrazně postihly Českou republiku a přilehlé státy lze očekávat zvýšenou nabídku ojetých vozů poškozených vodou a bahnem.

“Bylo tomu tak vždy, v letech 1997, 2002, 2009 i 2013. Jen co opadla voda, spousta soukromých majitelů začala nabízet svá zatopená auta jako běžně opotřebené ojetiny a samotné zatopení zatajovala či jeho rozsah bagatelizovala,” říká Zbyněk Veselý, předseda SOVA.

Soukromí prodejci a menší, nerenomované autobazary se k těmto nekalým praktikám uchylují nejčastěji. “Na naše sdružení se často obracejí lidé, kteří byli oklamáni při koupi ojetiny na první pohled ve velmi dobrém stavu, která po kontrole kódu VIN a technické prohlídce ukázala poničení přírodní kalamitou,” říká předseda sdružení SOVA Zbyněk Veselý a dodává: ”Je důležité mít na paměti, že se to netýká jen automobilů z Česka, ale i z ciziny, z míst zasažených záplavami. Záplavy nejsou jen Česku, ale i v okolních zemích.”

Poničení vodou je pro automobil jedním z nejhorších typů poškození. Zpozornět byste měli při kontrole toho, kam až se voda do vozu dostala. Pokud vyšplhala až do samotného interiéru vozu a k motoru, dá se očekávat, že došlo k poškození válců a pístů, což vede k zásadnímu poškození celého motoru.

Je potřeba dát pozor i na elektroniku. Voda může poškodit senzory, řídící jednotky, počítače, a další elektronické komponenty. Tyto součástky mohou přestat fungovat

Elektronika a kabelové svazky mohou být vystaveny korozi, která se nemusí projevit ihned, ale může vést k postupným problémům v budoucnu. Voda může proniknout do brzdového systému, což vede k poškození brzdových destiček a dalších součástí.

Jak si zkontrolovat ojetinu při podezření na poškození povodní:

  1. Zaměřte se na zápach a plísně – pokud vůz nebyl řádně vysušen, zápach vlhkosti a plísně zasažení vodou spolehlivě odhalí.
  2. Elektrické systémy – zkontrolujte, zda všechny elektronické prvky fungují: světla, okna, klimatizace, rádio, stěrače apod.
  3. Zaměřte se také na podvozek a motorový prostor – koroze a rez na kovových částech jako jsou: šrouby, podvozek a celkově koroze na neobvyklých místech indikují, že vozidlo bylo ponořeno ve vodě.
  4. Kapalinové systémy - Zkontrolujte, zda nejsou v kapalinových systémech, jako je olej a chladicí kapalina, přítomny známky vody. Pokud je v oleji voda, bude mít mléčně zakalenou barvu.
  5. Vyhněte se neprověřeným prodejcům - soukromníci, malí prodejci, malé autobazary převážně s komisním prodejem

Zbyněk Veselý na závěr radí: “Pokud máte podezření, že vozidlo mohlo být poškozeno povodní, je nejlepší nechat jej zkontrolovat odborníkem nebo mechanikem, který má zkušenosti s identifikací povodňových škod. Vždy si kontrolujte vozy ještě před koupí. Všímejte si detailů, prověřte vůz přes kód VIN a soustřeďte se na solidní autobazary, které vám dají záruku původu a stavu automobilu.“


Cílem SOVA (Sdružení na ochranu vlastníků automobilů) je pomáhat lidem, kteří si kupují ojetá auta a stávají se oběťmi triků nepoctivých bazarů nebo individuálních dovozců. Radí lidem s konkrétními problémy, a to nejen v Praze, ale po celé České republice. Monitoruje situaci na trhu s ojetými auty a vytváří přehled aut podezřelých z manipulace s tachometrem. Informace o podezřelých vozech také zasílá České obchodní inspekci, která je následně prověřuje. V uplynulém roce zaslalo České obchodní inspekci několik desítek podnětů s podezřením na manipulaci s tachometrem. Tyto případy se hojně množí a je třeba je bedlivě sledovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688