Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  17.09.2024 12:25:12

Změny v povinném ručení od října 2024

Od října 2024 začínají platit novinky týkající se povinného ručení. Úprava se týká především zelených karet a okamžiku vzniku pojistné smlouvy. Smlouvu je nově nutné uhradit vždy před počátkem její platnosti. Jinak riskujete pokuty i úhradu způsobených škod.

Zelenou kartu už není v ČR nutné mít u sebe

Od října již nebude nutné mít u sebe zelenou kartu, která sloužila jak potvrzení o sjednaném povinném ručení. Nyní si v případě vaší kontroly vše dohledá online přímo policie, a to z evidence České kanceláře pojistitelů, kde jsou informace o platných povinných ručeních dostupné.

Zelenou kartu již nebudete muset mít vytištěnou ani v digitální podobě v emailu nebo v mobilu.

Pozor ovšem, když vycestujete za hranice. Výše uvedené platí bohužel jen na území ČR. V zahraničí bude nutné se zelenou kartou nadále prokázat. Od roku 2025 již bude i v zahraničí stačit prokázání se kartou v digitální podobě například v mobilu.

Pojišťovny ji tak budou i nadále vydávat. Obdržíte ji vždy po uhrazení povinného ručení emailem, případně ji najdete v aplikacích pojišťoven.

Dříve pojišťovny vydávaly dočasné zelené karty s platností 14 nebo 30 dní a po uhrazení pojistky pak poslaly zelenou kartu s platností na celý rok. Dočasné karty od 1. října končí. Mění se totiž princip toho, od jakého data začíná povinné ručení platit.

Nově začíná povinné ručení platit, až okamžikem uhrazení pojistného

Sjednáte-li si pojištění například od 1. 11. 2024, je potřeba jej uhradit tak, aby měla pojišťovna připsané peníze nejpozději právě k 1. 11. 2024. Ideální je proto využít platební brány pojišťoven, které umožní platbu online kartou nebo okamžitým bankovním převodem. Platba je tak připsána hned a smlouva začíná platit od požadovaného počátku. Sjednáváte-li pojištění, které má platit v ten samý den, je potřeba jej uhradit kartou nebo okamžitým bankovním převodem ihned po jejím sjednání.

Pokud se s platbou opozdíte, začne pojištění platit až k datu připsání platby. Pokud byste tedy uhradili kartou třeba až 5. 11., pojištění bude platit od 5. 11. Zpětné nastavení platnosti od 1. 11. už nebude možné. Zbývající 4 dny tak bude vaše auto bez sjednaného povinného ručení. Podobná situace může nastat, pokud se rozhodnete zaplatit převodem, ale máte banku, která nepodporuje okamžitý převod prostředků. V platební bráně budou podporované banky uvedeny. Pokud bude vaše chybět, volte platbu kartou.

Za tyto nepojištěné dny vám ČKP vyměří nedoplatek, který budete muset doplatit. Kromě toho vám hrozí také pokuta od Policie ČR, pakliže při kontrole zjistí, že nemáte platné povinné ručení. Nejhorším scénářem je však situace, že v této době způsobíte dopravní nehodu. Pak půjdou způsobené škody za vámi v plné výši.

Dejte si tedy pozor na včasné zaplacení smlouvy a uhraďte ji ideálně platební kartou či okamžitým bankovním převodem ihned po jejím sjednání, abyste se vyhnuli případným nepojištěným dnům a rizikům platby pokut i způsobených škod.

Co se stane, pokud mi způsobí škodu řidič, který se opozdil s platbou? I kdyby vám takový řidič škodu způsobil, nemějte strach, oprava a případné další újmy vám budou uhrazeny z garančního fondu České kanceláře pojistitelů a nebudete je tak muset řešit s viníkem přímo vy. ČKP si pak kompenzaci s viníkem bude řešit sama.

Podobné situace mohly nastávat i doposud. Stačilo neuhradit pojistné ve lhůtě, kterou pojišťovna požadovala. I když dosud platilo, že bylo pojistné zpravidla možné uhradit i několik dní po požadovaném počátku smlouvy, a přesto začala smlouva platit k požadovanému datu sjednání. I tak se stávalo, že někteří promeškali i tento termín a jezdili tak s nepojištěným vozidlem, dokud si nesjednali pojistku novou.

Vzhledem k online kontrole toho, zda je auto pojištěno, je nyní nutné myslet na to, že musí být smlouva zaplacena včas, tedy před požadovaným počátkem platnosti.

Pavel Třesohlavý, vedoucí zákaznického centra ve společnosti Orbi

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.09.2024Od října dojde k zásadním změnám v oblasti povinného ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)
04.04.2024Nejdůležitější změny v povinném ručení (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
26.03.2024Jak se od 1. dubna změní povinné ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688