Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  17.09.2024 08:51:35

Sníží Fed sazby o 25, nebo o 50 bodů? A hraje to vůbec roli?

Sníží Fed sazby o 25, nebo o 50 bodů? A hraje to vůbec roli?

08:51 17. září 2024

Klíčové body

  • Trh byl dlouho nerozhodný, nakonec se přiklonil k větší pravděpodobnosti snížení amerických sazeb o 50 bodů.
  • O samotném snížení sazeb nesmíme přemýšlet izolovaně. Velkou roli sehraje aktualizovaný výhled a doprovodný komentář.
  • Fed bude mít těžkou práci přesvědčit trh, že se s případnou pomalejší úpravou sazeb v ekonomice nic nerozbije.
Zdroj: _NZ79221 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Pohled trhu na změnu amerických sazeb byl ještě nedávno téměř vyrovnaný. Minulý čtvrtek futures sazby Fedu k září ukazovaly o něco vyšší pravděpodobnost pro menší úpravu, což podpořily především výsledky spotřebitelské inflace. Pak ale přišel článek od Nicka Timiraose z Wall Street Journal, ve kterém spekuluje i o možnosti větší úpravy.

Právě Nick je jeden z nejsledovanějších „Fed watchers“, který má velmi blízko Fedu. Jeho texty proto dokážou pohnout trhem. Stalo se tak i ve druhém čtvrtletí roku 2022, kdy psal o možnosti výrazně vyššího zvýšení sazeb, které nakonec bylo doručeno.

Není úplně běžné, aby trh vstupoval do zasedání Fedu s téměř vyrovnanými pravděpodobnosti úpravy sazeb. Zvyšuje to pravděpodobnost volatilního obchodování po samotném rozhodnutí, které bude navíc podpořeno aktualizovanou prognózu. Z vývoje tržních odhadů ze začátku aktuálního týdne ale vidíme, že se tržní účastníci nakonec přiklánějí k větší úpravě. Více jsme k tomu psali v Tržním shrnutí.

Jak o úpravě sazeb přemýšlet? Pokud Fed sníží sazby o 25 bodů, trh může být zklamán s ohledem na to, že stále čeká snížení úroků do konce roku o necelých 120 bodů. Pomalejší úprava sazeb by v takovém případě mohla vést k poklesu akcií a minimálně krátkodobě k silnějšímu dolaru, což platí i pro možnost vyšších výnosů. Stále se však bavíme pouze o zářijové úpravě. Do hry vstoupí i prognóza, která, ukázala-li by rychlejší snižování nejen v příštím roce, mohla by výše popsanou reakci trhu tlumit.

Otázkou je, jakou rétorikou bude vše doplněno. Pakliže by guvernér Powell akcentoval stále silnou ekonomiku nevyžadující rychlejší úpravy, bylo by klíčové, zda trh uvěří. Narativ, že Fed bude postupovat pomalu a udrží se mnohem déle tzv. za křivkou by mohl vzbuzovat obavy z následné potřeby větších úprav na dalších zasedáních po září.

Pokud by Fed snížil sazby o 50 bodů, trh by mohl být spokojen. Nesměla by však převážit obava z toho, že centrální banka spatřuje v ekonomice problémy potenciálně silně oslabující ekonomických růst a trh práce. Důraz by musel být kladen na to, že Fed dosáhl, čeho chtěl, a má teď prostor pro o něco rychlejší návrat měnové politiky směrem k jejímu neutrálnímu nastavení.

Tehdy by se pravděpodobně rozjela spekulace, zda by další úpravy o půl procentního bodu mohly přijít i na zasedání v listopadu a v prosinci. Výsledkem toho by byl slabší dolar a pokles výnosů. U akcií by pravděpodobně rozhodla rétorika zmiňující pozitiva a negativa růstu. Převážila-li by negativa, pokles Wall Street nemůžeme vyloučit.

Naše predikce pracuje s variantou snížení sazeb o 25 bodů a rétorikou zmiňující nadále robustní růst, normalizaci trhu práce, kterou však bude Fed pečlivě sledovat. Další výrazné uvolnění trhu práce by nebylo žádoucí. Pokud by na něj došlo, vyžádalo by si rychlejší pokles sazeb – guvernér Powell může tuto možnost v závislosti na příchozích datech potvrdit. Tato možnost společně s výhledem na příští rok by podle nás mohla mít poměrně silné dopady na trh a jeho další přístup k výhledu americké měnové politiky.

Pečlivě budeme také sledovat styl vyjadřování guvernéra Powella, případné (ne)použití slov jako „pozvolný“, „opatrný“, a především případné zmínky o tom, že by Fed mohl úpravy sazeb zrychlit.

Námi očekávaný scénář snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, který by byl doplněn výhledem rychlejšího snižování sazeb v příštím roce a zmínkou, že bude-li to potřeba, Fed může přistoupit k razantnějším úpravám, by mohl oslabit dolar a přispět k poklesu výnosů. U akcií bychom se mohli čekat volatilnější vývoj. Wall Street by pod vahou menší úpravy mohla nejprve klesnout, následně díky výhledu sazeb by část ztrát mohla umazat.

Z tržního výhledu je každopádně patrné, že Fed bude mít těžkou práci přesvědčit tržní účastníky, že pomalejším postupem nedojde k tomu, že se v americké ekonomice nic nerozbije.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,1127 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 100,66 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1085 do 1,1166 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,15 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 22,60 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,08 až 25,22 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,48 do 22,72 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, Apollo

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688