mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  14.09.2024 17:14:00

MPSV prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízí pomocnou ruku osobám, které zasáhly aktuální povodně

‼️ MPSV prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízí pomocnou ruku osobám, které zasáhly aktuální povodně. Lidé ve složité životní situaci mohou čerpat dávku mimořádné okamžité pomoci. Její celková výše může dosáhnout až 72 900 , tedy patnáctinásobku životního minima. MPSV i ÚP ČR zůstává v intenzivním kontaktu se všemi dotčenými samosprávami a operativně vyhodnocuje situaci.

‼️V souvislosti s mimořádnou situací je v průběhu víkendu k dispozici infolinka ÚP na čísle +420 800 779 900. Do terénu jsou připraveny vyjet také mobilní týmy.

ÚP ČR nabízí rychlou pomoc s následky povodní. Je možné čerpat mimořádnou okamžitou pomoc, k dispozici bude infolinka MPSV prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízí pomocnou ruku osobám, které zasáhly aktuální povodně. Lidé ve složité životní situaci mohou čerpat dávku mimořádné okamžité pomoci. Její celková výše může dosáhnout až 72 900 , tedy patnáctinásobku životního minima. MPSV i ÚP ČR zůstává v intenzivním kontaktu se všemi dotčenými samosprávami. V souvislosti s dotazy ohledně MOP bude v průběhu víkendu k dispozici infolinka ÚP na čísle +420 800 779 900. Do terénu jsou připraveny vyjet také mobilní týmy.

Smyslem mimořádné okamžité pomoci je zabezpečit konkrétní osobu nebo rodinu na přechodnou dobu ve formě zajištění základních životních potřeb a prvotní pomoci k odstranění důsledků podvodní do doby, než bude pomoc možné poskytnout z jiných zdrojů (např. z pojištění). Jde mimo jiné o úhradu nákladů na nákup nového oblečení, pokud bylo při povodni zničeno, úhradu dezinfekčních prostředků nebo o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje (zaplacení poplatku při ztrátě dokladů atd.).

Výše pomoci se stanoví s přihlédnutím k sociálním a majetkovým poměrům a příjmové situaci domácnosti až do patnáctinásobku částky životního minima jednotlivce, tj. maximálně 72 900 . ÚP přitom prověřuje situaci v rámci okruhu společně posuzovaných osob, které spolu hospodaří. MOP je vyplácena jednomu zástupci domácnosti, tedy jedna dávka do rodiny.

Klientům jsou veškeré aktuální informace k dispozici na webových stránkách ÚP.

Vývoj povodňové situace od počátku sledujeme a vyhodnocujeme. Chci všechny občany ujistit, že pokud se následkem velké vody ocitnou v mimořádné situaci, zejména v souvislosti s bydlením, jsme připraveni jim neprodleně a přímo pomoci, a to mimo jiné formou MOP. V odůvodněných případech ji lze poskytnout i opakovaně. V těchto chvílích zároveň nezapomínejme na ty nejohroženější skupiny obyvatel, například seniory a zdravotně postižené. Jsou těmi, na které následky povodní mohou dopadnout nejvíce. Pokud takové lidi ve svém okolí máte, nezapomeňte je informovat. Společně celou tuto situaci zvládneme,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „ÚP je připraven pomoci všem, kteří se ocitnou v tíživé životní situaci v souvislosti s aktuálními povodněmi. Lidem v nouzi chceme poskytnout podporu a pomoc co nejrychleji a nejefektivněji. Nabízíme možnost využití mimořádné okamžité pomoci, která právě k těmto účelům slouží a chystáme i další formy podpory, abychom zajistili, že nikdo nezůstane bez prostředků. Naše call centrum bude klientům postiženým povodní k dispozici i během tohoto víkendu. Do terénu jsou připraveny vyjet také naše mobilní týmy, které finanční pomoc dokážou doručit přímo lidem v nouzi v nejvíce zasažených oblastech,“ řekl Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce ČR.

Veškeré důležité informace o tom, jak se chovat při povodni, jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva vnitra, webech integrovaného záchranného systému nebo jednotlivých samospráv. Spoléhejte se vždy jen na ověřené informace.

Bezplatná telefonní linka ÚP: +420 800 779 900.

Mimořádně k dispozici i během víkendu v čase 9:00 – 17:00 hodin.

Více:

Pomoc s následky povodní - otázky a odpovědi k dávkám, zaměstnání a volnu, mzdě 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688