Město Bohumín (mesto-bohumin.cz)
Z regionů  |  14.09.2024 11:02:39

Sobotní dopoledne v Bohumíně: nejvážnější je situace v Nové Vsi, v sousedním Rychvaldu došlo na evakuaci

BOHUMÍN – Odra v Bohumíně dosáhla v sobotu 14. září o půl osmé ráno prvního stupně povodňové aktivity. Bezprostředně poté se na radnici sešla povodňová komise. Situace ve městě je aktuálně nejkritičtější v osadě Nové Ves, kterou ohrožují místní malé toky. V sousedním Rychvaldu muselo dojít k evakuaci obyvatel.

„V brzkých ranních hodinách jsme byli informováni vedením Rychvaldu, že v části města musí přistoupit k evakuaci, pro obyvatele mají připraveny prostory v tamním kulturním domě. U nás v Bohumíně je situace vážná v osadě Nová Ves, kde jsou některé parcely pod vodou a lidem teče do domů. Jde o část města, která leží mezi několika malými toky, které se v důsledku silných dešťů rozvodnily,“ informoval starosta Bohumína Petr Vícha. Voda zaplavila i některé pozemky a komunikace ve Skřečoni.

Komplikace způsobily silné deště ve Vrbické ulici pod rozestavěným mostkem přes Orlovskou stružku. U pilíře se navrstvily nánosy a bránily průtoku. „Před devátou hodinou dopoledne se nános i s bedněním utrhl a odplaval směrem na Pudlov, kde se zasekl u dukelské lávky. Vyslali jsme na místo profesionální hasiče, aby jej odstranili. Mostek ve Vrbici staví Povodí Odry jako součást protipovodňového valu v Pudlově a ještě není dokončený. Zhotovitel si stavbu v místech, kde ještě hráz chybí, zajistil pytli s pískem,“ popsal místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Během celé noci i dnešního odpoledne jsou v terénu profesionální i dobrovolní hasiči a strážníci městská policie. Radnice preventivně uzavřela cyklostezku ze Starého Bohumína k Antošovické lávce a cyklostezku od lesoparku Na Panském do Nové Vsi.

Napříč městem je zaplavená řada sklepů soukromých i městských objektů. „Vzhledem k situaci ve městě i celém regionu nemáme kapacitu lidí ani techniky na to, abychom řešili situace, které nejsou kritické. Sklepy našich domů se budou odčerpávat až poté, co ustanou lijáky a voda opadne,“ upozornil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Město zprovoznilo krizovou linku 731 531 731, obsluhovat ji bude prozatím městská policie. „Apelujeme na obyvatele, aby nevolali kvůli zatopeným sklepům a obdobným situacím. Číslo slouží obyvatelům, kteří se ocitnou v ohrožení,“ sdělil starosta.

Povodňová komise se opět sejde dnes v 17:00 hodin odpoledne, aby vyhodnotila nové prognózy Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Odry. Podle těch stávajících by však Odra neměla překročit 3. stupeň povodňové aktivity.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Jana Končítková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688