mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.09.2024 18:51:00

Česká účast na Quantum World Congress: Zmocněnec pro kvantové technologie Petr Kavalíř vystoupil v prestižním

13.09.2024 / 15:12 | Aktualizováno: 13.09.2024 / 18:51

Petr Kavalíř, zmocněnec pro kvantové technologie více premiéra pro digitalizaci a ministra pro vědu výzkum a inovace, se zúčastnil letošního Quantum World Congress ve Washingtonu D.C., který patří mezi nejvýznamnější globální události v oblasti kvantových technologií. Tato prestižní událost přilákala vůdčí osobnosti z vědy, průmyslu a politiky, kteří společně diskutovali o nejnovějších pokrocích a aplikacích kvantových technologií.

Quantum World Congress 2024: Událost, která formuje budoucnost

Quantum World Congress je jednou z největších akcí svého druhu, zaměřenou na rozvoj kvantových technologií, jejich integraci do reálného světa a možnosti spolupráce mezi různými národy a sektory. Program zahrnoval přednášky, panelové diskuse a workshopy, které pokrývaly témata od kvantových počítačů až po kvantové sítě, kvantové senzory a bezpečnost.

Kavalíř vystoupil na panelové diskusi společně s kolegy z Chile, Brazílie a Finska, kde se věnovali otázkám mezinárodní spolupráce v oblasti kvantových technologií. Diskutovali o výzvách, které stojí před jednotlivými zeměmi, o výzkumu a transferu technologií, sdílení know-how a společném postupu v oblastech kvantového počítaní, kvantové komunikaci i kvantové senzoriky, materiálů a metrologie.

Kavalíř zdůraznil, že Česká republika má v oblasti kvantových technologií vysoké ambice a že díky svým vědeckým kapacitám a velkému inovačnímu potenciál se může zařadit mezi klíčové hráče v tomto oboru na světové úrovni. „Spolupráce je klíčovým faktorem pro úspěch v kvantových technologiích, a právě díky akcím, jako je Quantum World Congress, máme příležitost navázat partnerství s mezinárodními kolegy a posílit naši pozici na globální scéně,“ uvedl Kavalíř během panelu.

Účast na Johns Hopkins University: Global Quantum Strategies Overview 2024

Na okraji Quantum World Congressu se Kavalíř zúčastnil také akce na prestižní Johns Hopkins University „Global Quantum Strategies Overview 2024“, kde hovořil o strategii České republiky v oblasti kvantových technologií. Vystoupení Kavalíře se zaměřilo na prezentaci českých kvantových výzkumných center, vzdělávání a rozvoj kvantové start-upové komunity a spolupráci s průmyslovými partnery. Zvláštní důraz byl kladen na aktuální projekty podporované Evropskou unií a význam podpory výzkumu v této oblasti pro budoucí hospodářský růst a inovace.

Rostoucí význam kvantových technologií a role České republiky

Kvantové technologie jsou považovány za jednu z klíčových oblastí budoucího technologického rozvoje. Díky svým schopnostem provádět výpočty, které jsou mimo dosah současných klasických počítačů, mohou kvantové počítače přinést revoluci v oblastech, jako je farmaceutický, energetický či materiálový výzkum, umělá inteligence, kryptografie nebo simulace složitých fyzikálních systémů. Rovněž se očekává, že kvantové technologie zásadně ovlivní bezpečnostní a komunikační infrastrukturu, zejména prostřednictvím vývoje kvantové kryptografie a kvantových sítí.

Česká republika v této oblasti nezůstává pozadu. V zemi vzniká několik významných kvantových projektů, včetně zapojení do mezinárodních iniciativ, jako je např. Quantum Flagship financovaný Evropskou unií. Česká vláda vnímá kvantové technologie jako strategickou prioritu a podporuje výzkum a vývoj v této oblasti prostřednictvím různých grantových programů a iniciativ.

Petr Kavalíř, jako zmocněnec pro kvantové technologie, má za úkol nejen reprezentovat Českou republiku na mezinárodních fórech, ale také usilovat o to, aby Česko využilo svého potenciálu a zařadilo se mezi významné hráče na poli kvantových technologií. „Budoucnost kvantových technologií je velmi slibná, a pokud budeme pokračovat ve vzájemné spolupráci se světovými partnery, můžeme dosáhnout významných úspěchů posilujících naší bezpečnost, konkurenceschopnost i udržitelnost,“ dodal Kavalíř na závěr své účasti na kongresu ve Washingtonu.

Díky účasti na významných akcích, jako je Quantum World Congress a Global Quantum Strategies Overview 2024, Česká republika potvrzuje své místo na mapě globálních lídrů v oblasti kvantových technologií a pokračuje ve své cestě k technologickým inovacím a mezinárodní spolupráci.

Quantum World Congress

Quantum World Congress

Quantum World Congress

Quantum World Congress

Quantum World Congress

Quantum World Congress







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688