Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  13.09.2024 20:07:28

Blízký východ přitahuje technologické lídry s miliardovými investicemi. Tento trend přináší také geopolitické výzvy

Zejména Spojené arabské emiráty (SAE) a Saúdská Arábie nabízejí řadu výhod, které se rozhodli využít giganti jako Microsoft, Amazon a Google. Partnerství mezi společností Microsoft a G42, přední firmou v oblasti umělé inteligence (AI) ve Spojených arabských emirátech, podtrhuje rostoucí význam Blízkého východu v globálním technologickém prostředí. Tato partnerství však vyvolávají obavy o národní bezpečnost USA, zejména v souvislosti s probíhajícím soupeřením o dominanci s Čínou.

 

Národní bezpečnost na prvním místě

Spolupráce mezi společností Microsoft (MSFT) a saúdskoarabskou společností G42 představuje významnou obchodní příležitost, ale zároveň vyvolává obavy z rivality mezi USA a Čínou. Spolupráce totiž vzbudila pozornost amerických představitelů, kteří se obávají možného přenosu citlivých údajů do Číny. Podle New York Times Bidenova kancelář dokonce požádala SAE, aby se distancovaly od čínských technologických společností, protože G42 udržuje vztahy s čínskými firmami, včetně těch, které jsou na černé listině, jako je Huawei a BGI (Beijing Genomics Institute). Ještě na začátku letošního roku, před podpisem spolupráce, G42 oznámila snížení svých podílů v čínských společnostech. Tlak Kongresu zřejmě pocítila i společnost Microsoft, která na začátku srpna oznámila změny ve vzájemné spolupráci. Tento gigant si nyní bude pokročilé technologie společnosti G42 pouze pronajímat, čímž si zajistí lepší dohled nad svými produkty.

 

Strategická motivace

Rozšíření partnerství zmíněných společností je strategickým krokem nejen pro americkou společnost, ale i pro zemi, jejímž cílem je dosáhnout dominance v oblasti umělé inteligence. Investice ve výši 1,5 miliardy dolarů, která byla zpečetěna již v dubnu letošního roku, umožňuje Microsoftu využívat jeho bohaté datové zdroje, zatímco společnost G42 je v centru ambicí Emirátů stát se lídrem v oblasti AI a podpořit růst tohoto rozsáhlého ekosystému. Společnost G42, využívající cloudovou platformu Azure společnosti Microsoft, si klade za cíl vyvíjet a zavádět špičkové služby AI, včetně rozsáhlého modelu arabského jazyka, budovat další datová centra a posilovat řady kvalifikovaných odborníků v arabském regionu, Asii a Africe. Záměr SAE stát se prostřednictvím G42 technologickým lídrem podporuje spolupráce s dalšími giganty, včetně společností OpenAI, Dell, Oracle, Nvidia a Cerebras, s nimiž vyvíjí superpočítač pro trénink AI.

 

Ambice na Blízkém východě

Uvolněné politické a byrokratické prostředí, tolerantnější pohled na využívání anonymních dat občanů jako zdroje pro trénink AI a příznivé daňové podmínky v SAE a Saúdské Arábii umožňují rychlejší zavádění technologií AI. Obě země se navíc snaží přeměnit na globální technologické centrum, k čemuž jim pomáhají značné finanční zdroje z příjmů z ropy a zemního plynu. Tyto faktory činí z regionu atraktivní perspektivu pro technologické společnosti, které usilují o globální přítomnost v oblasti AI. [1]

 

Saúdská Arábie a SAE jako lídři

O atraktivitě svědčí i prognózy pro nadcházející roky, kdy společnost PwC předpovídá, že Blízký východ by se měl do konce desetiletí podílet na celosvětovém přínosu AI přibližně 2 %, což představuje zhruba 320 miliard USD, přičemž roční nárůst v celém regionu se bude pohybovat mezi 20 a 34 %. Vzhledem k obrovským investicím není překvapivé, že PwC očekává největší finanční příspěvek v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, následovaných zbývajícími zeměmi uskupení Rady pro spolupráci arabských států v Perském zálivu (Bahrajn, Kuvajt, Omán a Katar), přičemž na posledním místě je Egypt. Perspektivu v tomto regionu vidí také generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman, který jej označuje za „regulační sandbox“, tedy oblast, kde se AI může trénovat, aniž by narušila celý systém.

 

Rostoucí technologické prostředí na Blízkém východě

Otevřenost arabských zemí v oblasti AI zachytily kromě Microsoftu i další společnosti. Dceřiná společnost Amazonu (AMZN), Amazon Web Services (AWS), v březnu oznámila rozšíření infrastruktury svých datových center do Saúdské Arábie. Spuštěna má být v roce 2026. Království se tak připojí ke Spojeným arabským emirátům, kde je AWS k dispozici od roku 2022, a Bahrajnu, který byl prvním blízkovýchodním regionem, kde AWS spustila své služby v roce 2019. Společnost Google (GOOG) rozšířila svou působnost v Saúdské Arábii také teprve loni, když oznámila dostupnost cloudových služeb a umělé inteligence v oblasti Dammámu 20. srpna 2024, čímž se připojila ke katarskému Dauhá a izraelskému Tel Avivu. Podle CNBC navíc společnost rizikového kapitálu Andreessen Horowitz a saúdskoarabský veřejný investiční fond jednají o vytvoření fondu v hodnotě 40 miliard dolarů, který se zaměří na umělou inteligenci. Země se tak snaží diverzifikovat příjmy mimo ropný byznys.

 

Dvojsečná zbraň?

Rozšíření umělé inteligence na Blízkém východě přináší efektivitu, inovace a podporu hospodářského růstu, protože pomáhá společnostem optimalizovat provoz a konkurovat větším korporacím. Na druhou stranu dominance technologických gigantů vyvolává obavy z vytvoření monopolu, omezení možností a zvýšení závislosti na několika málo hráčích. Podle Alexeje Sidorova, hlavního experta společnosti Denodo, která poskytuje data, by tvůrci politik a vedoucí představitelé měli v zájmu řešení těchto problémů najít rovnováhu a podporovat místní inovace a iniciativy. Daniel Valle, senior viceprezident společnosti World Wide Technology (WWT) pro prodej v regionu EMEA, nevidí situaci negativně a tvrdí, že prostřednictvím platforem s otevřeným zdrojovým kódem mohou i menší společnosti nebo instituce sdílet své znalosti a zlepšovat tak technologický pokrok.

 

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti.Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

 

 

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá 20:07  Blízký východ přitahuje technologické lídry s miliardovými investicemi. Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá 16:08  Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 % Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Pá   9:34  Alarmující tempo zaostávání Evropy Mgr. Timur Barotov (BHS)
11.09.2024  Jak levně budeme tankovat? Ropa prohlubuje ztráty! Petr Lajsek (Purple Trading)
10.09.2024  Spotřebitelská inflace (srpen 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688