OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.09.2024 13:40:00

Allianz oslovuje své klienty prostřednictvím SMS a e-mailových zpráv (Povodně)

V souvislosti s rizikem extrémních srážek pro většinu území České republiky, oslovuje Allianz pojišťovna téměř milión klientů.

„Pro klienty jsme připravili základní informace o tom, jak co nejlépe chránit zdraví a majetek a také, jak postupovat při likvidaci případné pojistné události. Standardně upozorňujeme na nepříznivé meteorologické jevy klienty, kteří se k odběru zpráv přihlásili. Aktuálně je však riziko opravdu vysoké, a proto oslovujeme i klienty nad rámec této skupiny. Celkem rozesíláme téměř milión SMS a e-mailů, a to všem klientským segmentům, jak občanům, tak podnikatelům a firmám,” vysvětluje Jakub Novotný, ředitel market managementu Allianz pojišťovny.

Tipy jak se chovat při živelní události

1. Zůstaňte klidní a informovaní

Jedním z nejdůležitějších pravidel je zachovat klid. V krizových situacích, kdy je každá sekunda drahá, se snadno může stát, že panika převezme kontrolu. Ať už se jedná o povodeň, tornádo, orkán nebo silnou bouři či vítr, klíčové je získávat informace z důvěryhodných zdrojů, jako jsou meteorologické stanice, oficiální vládní varování nebo místní záchranné složky (např. hasičský záchranný sbor, policie, záchranná služba). Zjistěte si předem, které informační kanály jsou pro vaši oblast nejspolehlivější, a mějte je vždy snadno dostupné. Správné a včasné informace mohou výrazně ovlivnit vaši bezpečnost a pomoci vám učinit rozhodnutí, která mohou zachránit život.

2. Evakuujte se, pokud je to nutné

Pokud úřady nařídí evakuaci, okamžitě se řiďte jejich pokyny. Připravte si nouzový balíček s věcmi, které budete potřebovat na prvních pár hodin až dní mimo domov: léky, doklady, peníze, vodu, trvanlivé potraviny, baterku, hygienické potřeby a základní oblečení. Nezapomeňte také na specifické potřeby svých dětí, starších členů rodiny nebo domácích mazlíčků, jako jsou hračky, speciální jídlo nebo léky. Evakuace může být nezbytná k zajištění vaší bezpečnosti, proto je důležité být připraven a mít vše potřebné po ruce.

3. Hledejte úkryt

Pokud není možné se evakuovat, je klíčové najít co nejbezpečnější místo ve svém domě nebo v nejbližším okolí, kde byste mohli přečkat živelní událost. Při různých typech nebezpečí platí různé zásady, jak minimalizovat riziko zranění:

  • Bouře, silný vítr, orkán a tornádo: V případě bouřky, vichřice, orkánu nebo tornáda je zásadní schovat se do nejnižšího patra budovy, ideálně do místnosti bez oken, jako je například sklep nebo vnitřní chodba. Vyhněte se místnostem s velkými skleněnými plochami, jako jsou obývací pokoje s prosklenými stěnami, nebo blízkosti oken, kde by mohlo hrozit zranění od létajícího skla nebo jiných trosek. Pokud máte k dispozici ochrannou místnost nebo prostor se zesílenými stěnami, použijte je. Uzavřete všechny vnitřní dveře, aby se snížilo riziko, že vítr tlakem otevře dveře nebo poškodí strukturu budovy. Ujistěte se, že jste mimo dosah předmětů, které by mohly být větrem zvednuty a stát se nebezpečnou střelou.
  • Povodně: Pokud se ocitnete v oblasti, kde hrozí záplavy nebo prudké povodně, přesunujte se co nejvýše. Vyhněte se suterénům nebo přízemním místnostem, které mohou být rychle zaplaveny. Nejlepší volbou je vyšší patro nebo podkroví. Zkontrolujte si možnosti úniku na střechu nebo jinou bezpečnou oblast, pokud by hladina vody nebezpečně stoupla.
  • Požár: Pokud hrozí požár a nemůžete se evakuovat, vyhledejte bezpečný úkryt v místnosti, co nejdále od zdroje ohně, ideálně blízko únikového východu. Zavřete dveře mezi sebou a ohněm a ucpěte škvíry mokrým ručníkem nebo látkou, aby se omezil přísun kouře. Zůstaňte při zemi, kde je nejméně kouře, a zakryjte si nos a ústa vlhkým hadříkem nebo ručníkem, abyste mohli lépe dýchat a snížili vdechování kouře.

4. Poskytněte první pomoc

Během živelní události, jako je povodeň, tornádo, orkán nebo požár, se může stát, že budete muset poskytnout první pomoc dříve, než se k vám dostanou záchranáři. Znalost základních postupů první pomoci je klíčová pro zachování zdraví a záchranu života. Každá domácnost by měla být vybavena základní lékárničkou, která obsahuje obvazy, sterilní gázy, náplasti, dezinfekční prostředky, nůžky, rukavice, trojcípé šátky, léky proti bolesti a případně i resuscitační roušku. Je důležité, aby všichni členové rodiny měli alespoň základní znalosti první pomoci. Zde jsou klíčové zásady a postupy, které byste měli znát:

  • Ošetření krvácení: Pokud někdo silně krvácí, je důležité co nejdříve zastavit krvácení. Použijte čistý obvaz nebo látku a pevně ji přitiskněte na ránu. Udržujte tlak na ráně a snažte se zvednout postiženou končetinu nad úroveň srdce, pokud je to možné. Nikdy neodstraňujte obvaz, pokud prosakuje, ale přiložte další vrstvu.
  • Resuscitace: Pokud osoba nereaguje a nedýchá normálně, je nutné zahájit resuscitaci. Postupujte podle pravidla „30:2“ – 30 stlačení hrudníku následovaných 2 vdechy. Ruce umístěte do středu hrudníku a stlačujte pevně a rychle, přibližně 100–120 stlačení za minutu. Pokud nejste vyškoleni v dýchání z úst do úst, pokračujte pouze ve stlačování hrudníku.
  • Ošetření zlomenin a vymknutí: Pokud máte podezření na zlomeninu nebo vymknutí, snažte se postiženou končetinu udržet v klidu a nepohybovat s ní. Imobilizujte ji pomocí dlahy nebo improvizovaných prostředků, jako jsou pevné dřevěné tyče, a připevněte je obvazy nebo látkami. Vyvarujte se manipulaci se zraněním, pokud nejste proškoleni.
  • Popáleniny: Pokud dojde k popálení, je důležité rychle ochladit postiženou oblast tekoucí studenou vodou po dobu alespoň 10–20 minut. Nepoužívejte led ani ledové obklady, protože mohou poškodit tkáň. Po ochlazení zakryjte ránu sterilním obvazem nebo čistým hadříkem. Nikdy na popáleninu neaplikujte máslo, oleje nebo jiné domácí prostředky.
  • Zastavení šoku: Po těžkém úrazu může dojít k šoku, který je život ohrožující stav. Postiženou osobu položte na záda, pokud to zranění dovoluje, a zvedněte jí nohy nad úroveň srdce, abyste podpořili krevní oběh. Udržujte ji v teple a klidu a snažte se ji nepřemísťovat, pokud to není nezbytné.
  • Zajištění dýchacích cest: Pokud je osoba v bezvědomí, ale dýchá, je důležité zajistit, aby její dýchací cesty byly průchodné. Položte ji na bok do stabilizované polohy a udržujte její hlavu v rovině s tělem. Zkontrolujte, zda v ústech nejsou žádné překážky, a pokud ano, opatrně je odstraňte.

5. Vyhněte se nebezpečným oblastem

Po skončení živelní události, jako je povodeň, tornádo, orkán nebo požár, je přirozené cítit úlevu a mít touhu zjistit, co se stalo a jaké škody byly způsobeny. Nicméně je důležité si uvědomit, že i když přímé nebezpečí pominulo, některé oblasti mohou stále představovat vážná rizika. 

  • Zaplavené oblasti: Po povodních mohou být zaplavené oblasti stále velmi nebezpečné. Voda může být kontaminovaná chemikáliemi, odpadními vodami nebo jinými nebezpečnými látkami, což představuje vysoké riziko infekce nebo otravy. Pohyb ve stojaté nebo kontaminované vodě může také vést k úrazům, jako jsou pořezání nebo infekce z poranění. Elektrické proudy v zaplavených oblastech mohou být životu nebezpečné, pokud došlo ke zkratu nebo poškození elektrického vedení. Vždy se ujistěte, že je oblast bezpečná, než se do ní vydáte, a dbejte na doporučení úřadů.
  • Zřícené budovy a trosky: V oblastech, kde došlo k tornáda, orkánu, výbuchu nebo požáru, mohou být zřícené budovy a trosky stále velmi nebezpečné. Existuje riziko dalších sesuvů, zhroucení budov nebo pádu volných předmětů. Pokud vstoupíte do těchto oblastí, může dojít k vážným úrazům nebo smrtelným zraněním. Měli byste se držet dál od zřícených budov, dokud je odborníci neprohlédnou a neoznačí za bezpečné.
  • Poškozená infrastruktura: Poškozené mosty, silnice, tunely a další infrastruktura může být nestabilní a nebezpečná pro provoz. Jízda nebo chůze po těchto cestách může vést k nehodám, propadům nebo zřícení. Mějte se na pozoru a využívejte pouze ty trasy, které byly označeny jako bezpečné místními úřady.
  • Nebezpečné látky: Během živelních událostí mohou být uvolněny různé nebezpečné látky, jako jsou chemikálie, plyn nebo radioaktivní materiál. Tyto látky mohou být ve vzduchu, vodě nebo na površích a představují vážné zdravotní riziko. Při podezření na přítomnost nebezpečných látek vždy kontaktujte příslušné orgány a nevstupujte do kontaminovaných oblastí.
  • Riziko nákazy a infekce: I když se zdá, že se situace stabilizovala, po přírodních katastrofách může dojít k vypuknutí infekčních onemocnění, zejména pokud jsou omezeny zdroje čisté vody a hygieny. Je důležité dodržovat hygienické standardy, pít pouze bezpečnou pitnou vodu a důsledně si mýt ruce. Buďte opatrní při manipulaci s jakýmkoli materiálem, který může být kontaminovaný.

Dodržujte pokyny místních úřadů a záchranných složek, kteří nejlépe vědí, které oblasti jsou bezpečné a které představují riziko. Vždy se ujistěte, že máte aktuální informace a že se nevydáváte do nebezpečných oblastí, dokud to není povoleno. Vaše bezpečnost a zdraví by měly být vždy na prvním místě.

6. Ochrana majetku

Zabezpečení vozidla

  • Parkujte na bezpečném místě: Při blížící se bouři nebo povodni se snažte zaparkovat své vozidlo na bezpečném místě, jako je garáž nebo kryté parkoviště. Vyhněte se parkování pod stromy, elektrickými vedeními nebo v nízko položených oblastech.
  • Zabezpečte vozidlo: Zavřete všechna okna a dveře a přemístěte cenné věci z vozidla do bezpečí. V případě hrozby povodně zvažte použití voděodolných krytů nebo pytlů na písek kolem spodní části vozidla.
  • Odstraňte volné předměty: Před příchodem bouře nebo silného větru odstraňte z okolí vozidla volné předměty, které by mohly být větrem zvednuty a způsobit poškození.

Zabezpečení nemovitosti

  • Pravidelná údržba střechy a okapů: Pravidelně kontrolujte střechu a okapy vaší nemovitosti. Ujistěte se, že jsou v dobrém stavu a nejsou ucpané listím nebo jinými nečistotami.
  • Zabezpečení oken a dveří: Použijte okenice, bezpečnostní fólie nebo pevné závěsy, které mohou snížit riziko rozbití skla. Zkontrolujte, že jsou všechny dveře pevně zavřené a zamčené.
  • Odstraňte nebezpečné předměty z okolí domu: Odstraňte z okolí domu volné předměty, které by mohly být větrem zvednuty a způsobit poškození. Přemístěte tyto předměty do garáže nebo jiného bezpečného prostoru.
  • Zkontrolujte odvodnění: Ujistěte se, že je váš odvodňovací systém funkční a schopen zvládnout přívalové deště.

7. Co dělat, když vám vznikla škoda?

Pokud i přes veškerá preventivní opatření dojde ke škodě na vašem majetku, je klíčové vědět, jak správně postupovat, aby vám byla co nejdříve poskytnuta pomoc a náhrada škody. V Allianz máte všechny důležité informace dostupné online na jednom místě www.allianz.cz/zivel a i online vše vyřídíte. Klienti se mohou na Allianz pojišťovnu obracet s hlášením škod v režimu 24/7, a to jak prostřednictvím webových, tak telefonických služeb.

Více informací je k dispozici ZDE

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Út 13:57  První klienti Kooperativy již obdrželi pojistné plnění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688