Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  13.09.2024 08:43:00

Ranní zprávy 13.09.2024: Evropská centrální banka snížila podle předpokladů diskontní úrokovou sazbu o 25 bodů na 3,50 %

Klíčové události

- Eurozóna: Evropská centrální banka snížila podle předpokladů diskontní úrokovou sazbu o 25 bodů na 3,50 %.

- USA: Index cen průmyslových výrobců v srpnu +0,2 % m/m a +1,7 % r/r. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 7/9 mírně vzrostly na 230 tis.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek dále mírně oslabovala a obchodování se přesunulo lehce nad hladinu 25,10 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl včera sice prázdný, což však bylo kompenzováno zasedáním Evropské centrální banky (ECB). ECB však výraznější volatilitu nedoručila. Z tuzemských statistik dnes bude stát za pozornost běžný účet platební bilance za červenec, který bude po červnu pravděpodobně opět hluboce schodkový.

- USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna mírně posílila a ke konci odpoledne se nacházela v blízkosti úrovně 22,75 CZK/USD. Vůči polskému zlotému koruna oslabila k hladině 5,86 CZK/PLN.

- EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera v souhrnu za celý den maďarský forint vůči euru posílil pod hladinu 396 HUF/EUR. Polský zlotý sice ve čtvrtek dopoledne krátce oslabil nad hladinu 4,30 PLN/EUR, ale ke konci odpoledne se pohyboval na silnějších hodnotách pod hladinou 4,29 PLN/EUR a v souhrnu za den mírně posílil.

- EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro ve čtvrtek posílilo a v závěru odpoledne se pohybovalo v blízkosti hladiny 1,104 USD/EUR. Evropská centrální banka (ECB) na včerejším zasedání podle předpokladů snížila úrokové sazby o 25 bodů (snížení diskontní sazby na 3,50 %), respektive o něco výrazněji snížila další sazby (sazba pro hlavní refinanční operace a sazba mezní zápůjční facility) a to kvůli novému nastavení rozpětí mezi sazbami, které bylo avizováno letos v březnu. V nové prognóze ECB ponechala beze změny projekci HICP inflace (letos 2,5 %), ale mírně snížila projekci HDP (letos jen 0,8 %) a to kvůli slabé soukromé spotřebě a investicím. To, zda ECB ve 4. čtvrtletí zrychlí uvolňování měnové politiky, bude záviset na příchozích datech. ECB zatím pokračuje v přístupu data-dependent and meeting-by-meeting. Vzhledem k tomu, že ve 3. čtvrtletí očekáváme výraznější zpomalení ekonomiky eurozóny (+0,1 % k/k, možná stagnaci), tak podle nás ECB ve 4. čtvrtletí může přistoupit ke snížení sazeb na obou zasedáních, tj. do konce roku ještě o dalších 50 bodů. Prezidentka ECB Ch. Lagardeová však na tiskové konferenci zmínila např. stále vysokou dynamiku inflace ve službách, takže celkově zářijové zasedání ECB vyznělo neutrálně a rovněž dopad na eurodolar byl poměrně omezený – jen mírné posílení eura k hladině 1,104 USD/EUR. Nyní je na řadě americký Fed, který bude zasedat příští týden ve středu (18/9). Včera zveřejněné statistiky z USA (týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, PPI inflace za srpen) skončily víceméně v souladu s tržním konsenzem.

Očekávaná data a události

- ČR: Běžný účet platební bilance (červenec)

- Eurozóna: Průmyslová produkce (červenec)

- Polsko: Index spotřebitelských cen (srpen) – finálně

- USA: Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (září) – předběžný odhad

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:28  Bitcoin roste o 4,80 % a prolomil 61 000 $ X-Trade Brokers (XTB)
Út 17:24  Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel Patria (Patria Finance)
Út 16:41  Česká ekonomika získává dynamiku. Táhne ji hlavně spotřeba domácností Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688