mdcr.cz (MD ČR)
Auto Moto  |  11.09.2024 14:07:00

Zařízení ovlivňující emise, nefunkční tažné zařízení. Kontroloři zavřeli jednu stanici

Ministerstvo dopravy odhalilo nedostatky při měření emisí automobilů a posuzování technického stavu vozidel při třech provedených kontrolách. Na základě toho kontrolující zastavil okamžitě činnost stanice měření emisí v Lipníku nad Bečvou, stanici v Plzni hrozí pokuty.

Zařízení ovlivňující emise, nefunkční tažné zařízení. Kontroloři zavřeli jednu stanici
Státní odborný dozor vytipoval podezřelá měření na základě analýzy dat z informačního systému technických prohlídek. Zaměřil se tedy na konkrétní případy stanic, u kterých bylo důvodné podezření z možných chyb a podvodů.

Neschválené zařízení ovlivňovalo měření emisí

Kontrolující technik při vstupu na stanici měření emisí v Lipníku nad Bečvou zjistil, že k měřícím přístrojům jsou připojena neschválená zařízení sloužící k ovlivnění výsledku měření emisí. Činnost SME byla na místě kontrolujícími okamžitě zastavena.

Zjištěná pochybení kontrolních techniků a provozovatelů měřící stanice budou v rámci přestupkového řízení řešit příslušný krajský úřad (kontrolní technici) a příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností (provozovatel SME).

Technici nezjistili vážnou závadu otáček motoru a tažného zařízení

Jako stanice s největším počtem podezřelých měření emisí vyhodnotil státní odborný dozor stanici v Plzni. Konkrétně z 26 900 měření odhalila analýza dat z informačního systému technických prohlídek u této stanice 1 900 podezření.

Na základě těchto dat vyhodnotil dozor nedbalou činnost kontrolních techniků, kteří při měření konkrétních typů vozidel nezjistili vážnou závadu týkající se otáček motoru. Na příslušný úřad tak dozor pošle oznámení o přestupku kontrolních techniků.

Při další kontrole dodržování technologického postupu na kontrolní lince státní odborný dozor přišel na chybu technika, který neprovedl kontrolu zapojení/funkčnosti zásuvky tažného zařízení. Po upozornění kontrolujících technik provedl dodatečnou kontrolu a zjistil, že elektrické spojení tažného vozidla s přípojným je nefunkční. To by v provozu znamenalo nefunkčnost brzdových svítilen na připojeném vozidle. Vozidlo tak bylo i na základě dalších závad označeno jako nezpůsobilé k dalšímu provozu.

Nedbalá činnost kontrolního technika, který nezjistil nebezpečnou závadu na zásuvce tažného zařízení bude formou oznámení o přestupku kontrolního technika odeslána na příslušný krajský úřad k projednání.

Ministerstvo dopravy oznámilo intenzivnější státní odborný dozor nad stanicemi technické kontroly a stanicemi měření emisí začátkem září. Automatizovaný systém bude kontrolovat data z informačního systému technických prohlídek, na základě analýzy dat dopadnou postihy na chybující stanice. Kontroly směřují na možné podvody STK a SME, nejsou zaměřeny na běžné řidiče, kteří pečují o technický stav svých automobilů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688