Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  10.09.2024 08:48:00

Ranní zprávy 10.09.2024: Devizové rezervy ČNB dosáhly v srpnu výše 137,82 miliardy eur, respektive 152,8 miliardy dolarů

Klíčové události

- ČR: Srpnový podíl nezaměstnaných osob byl po zaokrouhlení stejný jako ten z července - míra nezaměstnanosti činila 3,8 procenta. Devizové rezervy ČNB dosáhly v srpnu výše 137,82 miliardy eur, respektive 152,8 miliardy dolarů.

- Eurozóna: Index důvěry investorů Sentixaktuálně hodnotu -15,4 bodu.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: Podíl nezaměstnaných osob v srpnu oproti červenci mírně vzrostl, ale po zaokrouhlení na jedno desetinné místo nezaměstnanost setrvala na hladině 3,8 procenta. Přes léto je většinou pracovní trh utlumenější, a to platilo i pro letošek. Trh i nadále pokračuje v mírném ochlazování, které se však zatím nepromítá do výraznějšího nárůstu nezaměstnanosti ani do výraznějšího poklesu volných pracovních míst. V srpnu dokonce oproti červenci počet volných pracovních míst mírně vzrostl na 263,2 tisíce oproti červencovým 262 tisícům. Od letošního dubna až do července přitom počet volných míst pozvolna klesal. I v srpnu platilo, že počet volných pracovních míst je nejnižší od roku 2018 a je nižší než počet nezaměstnaných (v srpnu 286,3 tisíce). Nic se nemění na geografickém rozložení, když zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá nadále na Prahu a na Středočeský kraj. Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok pravděpodobně mírně vzroste z loňských 3,6 na 3,8 procenta. Rizikem pro o něco vyšší nárůst nezaměstnanosti do konce letošního roku, a tím pádem i za celý rok (3,9 procenta a výše), je horší vývoj tuzemské ekonomiky v dalších čtvrtletích, především v průmyslu. A jak v pondělí vypadaly devizové trhy? Na tom, kde se česká koruna směňuje za jednotnou euro, byla situace následující. Chvílema posilovala koruna, jindy zase euro. Protože to ale mělo na svém kontě více dílčích zisků, které byly zároveň větší, posílilo k hranici 25,06 CZK/EUR.

- USDCZK & PLNCZK: Velmi podobně to včera vypadalo také na měnovém páru koruny a amerického dolaru, přičemž i zde česká měna ve výsledku oslabila. Jak moc? Konkrétně o osm haléřů na úroveň 22,69 CZK/USD. Naneštěstí, to samé platilo rovněž pro devizový trh s polským zlotým. Zde koruna přišla o další jeden haléř a pohoršila si na hladinu 5,86 CZK/PLN.

- EURHUF & EURPLN: Nedařilo se ani maďarskému forintu, i ten si totiž vůči euru na začátek nového obchodního týdne pohoršil. V tomto případě měl zavírací kurz hodnotu 396,9 HUF/EUR, což je zároveň nejhorší výsledek této regionální měny za celý jeden měsíc. V případě eura a polského zlotého docházelo zprvu k výkyvům na obě strany, během odpoledne ale začal o něco více posilovat zlotý, jenž stáhnul hodnotu devizového kurzu na 4,276 PLN/EUR.

- EURUSD: Euro včera ztratilo také na hlavním měnovém páru vůči americkému dolaru. Ten naopak dokázal posílit až na hladinu 1,105 USD/EUR.

Očekávaná data a události

- ČR: Index spotřebitelských cen (srpen).

- Eurozóna: Ekonomická prognóza.

- Německo: Index spotřebitelských cen (srpen).

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688