Tomáš Novotný (UP forum)
Akcie ve světě  |  10.09.2024 09:04:14

UP World LNG Shipping Index: Náročný týden

Souhrn 

Minulý týden se akcie ze sektoru námřní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG) potýkal s velkými problémy, které stejně jako akcie v celém světě zaznamenaly prudký pokles. UP World LNG Shipping Index, který sleduje kótované společnosti zabývající se přepravou LNG, klesl o 4,88 %, zatímco index S&P 500 zaznamenal podobný pokles o 4,25 %.

Navzdory těmto problémům zůstává odvětví odolné díky dlouhodobým pronájmům a nadcházející zimní poptávce, ačkoli téměř všechny společnosti zaznamenaly pokles cen akcií.

UPI A SPX 

Minulý týden index UPI, který sleduje kótované společnosti zabývající se přepravou LNG, ztratil 8,49 bodu, tj. 4,88 %, a uzavřel na 165,34 bodu. Index S&P 500 ztratil 4,25 %. Níže uvedený graf zobrazuje oba indexy s týdenními údaji. 


Širší pohled 

Minulý týden byl pro investory náročný, protože došlo k výraznému poklesu trhu a ani přepravci LNG nebyli z tohoto trendu vyňati. Byly zveřejněny dvě negativní zprávy: Sazby přepravců LNG se zatím nezvýšily a horké počasí v Asii skončilo. Otázka sazeb trvá již od konce zimy.

V době poklesu trhu je zveřejňováno mnoho negativních zpráv a podrobností. Nicméně UPI má stále rostoucí tendenci a přepravci LNG jsou v lepší pozici než celý trh, především díky očekávání zimy a termínovaným charterům.


Společnosti

Minulý týden téměř všechny společnosti klesly, většina z nich zhruba o šest až pět procent. Tyto poklesy se neomezovaly na konkrétní region, poklesy zaznamenaly všechny trhy. Největší ztrátu utrpěla společnost Awilco LNG (OSE: ALNG), která se po vyplacení dividendy propadla o 11,4 %, zatímco New Fortress Energy (NASDAQ: NFE) klesla o 10,2 %. Výkonnost ALNG zůstala stabilní, ale NFE pokračovala v klesajícím trendu.

Společnost NYK Line (TSE: 9101) zaznamenala devítiprocentní ztrátu, zatímco Korea Line Corporation (KSE: 005880) zaznamenala pokles o 8,1 %. I přes výrazný pokles zůstává KLC v širokém růstovém trendu díky svému rozsáhlému rozpětí a skutečnosti, že se zatím nevytvořilo nižší minimum. Společnost Tsakos Energy Navigation (NYSE: TEN) klesla o 7,1 %.

Široká skupina společností zaznamenala pokles o šest procent: MOL (TSE: 9104) a „K“ Line (TSE: 9107) zaznamenaly ztráty ve výši 6,6 %, resp. 6 %. Dále společnosti BP (NYSE: BP), Chevron (NYSE: CVX) a Shell (NYSE: SHEL) zaznamenaly pokles o 6,1 %, 6,3 % a 6,6 %, zatímco Golar LNG (NASDAQ: GLNG) pokles o 6,4 %. Všechny tři společnosti těžící plyn a ropu se v současné době nacházejí v klesajícím trendu.

Společnost MISC (KLSE: 3816) zaznamenala ztrátu 5,6 % a společnost Flex LNG (NYSE/OSE: FLNG) rovněž poklesla o 5,6 %. Situace těchto dvou společností se liší: Společnosti Cool Company (NYSE/OSE: CLCO) a Capital Clean Energy Carriers (dříve Capital Product Partners LP) (NASDAQ: CCEC) zaznamenaly relativně malé ztráty ve výši 3,1 %, resp. 2,6 %.

Minimální ztráty ve výši 1,3 %, 1,3 % a 1,7 % zaznamenaly také společnosti Nakilat (QSE: QGTS), Dynagas LNG Partners (NYSE: DLNG) a Excelerate Energy (NASDAQ: EE).

A kdo získal?  Společnost Exmar NV (BSE: EXM) byla jedinou společností, která v minulém týdnu zaznamenala zisky, a to s růstem o 2,4 %, a to navzdory situaci, kdy plánovala stažení akcií z burzy.


O UP indexu

UP World LNG Shipping Index je skupina akciových indexů založená na pravidlech navržená tak, aby ukazovala a měřila výkonnost světových veřejně obchodovaných společností zapojených do námořní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). Tento unikátní index zahrnuje 19 společností a partnerství ze zemí po celém světě, jako jsou USA, Katar, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Malajsie. Index pokrývá více než 65 % světové flotily přepravců LNG. UP Index je prémiová služba. Nabízíme jak freemium (základní graf indexu UP a index S&P 500), tak i zkušební přístup ke všem grafům. Administrátorem UP indexu je společnost UP forum s.r.o. 







K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   9:08  V USA klesaly technologie, trh se obává prodejů iPhone 16 Research (Česká spořitelna)
Po 22:07  Donald Trump znovu přiblížil svůj ekonomický program Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 16:42  UP World LNG Shipping Index: Rostoucí trend stále pokračuje Tomáš Novotný (UP forum)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688