Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.09.2024 17:56:00

Ze světa dvou procent do světa pěti procent? A vzpomínka na Velké uklidnění

Bank of America ukazuje na posun vyspělých zemí z inflačního světa dvou procent k inflačnímu světu pěti procent. Pokud ale nenastane vyloženě návrat k inflačnímu standardu dvaceti let před rokem 2020, spíše bych to dál viděl na „mírně nad dvěma procenty“. U akcií se pak nabízí i scénář, který by byl z hlediska základního fundamentu opakem dvou desetiletí po roce 2000.

Následující graf je informačně hodně bohatý. Hlavní příběh, který v něm Bank of America vyznačuje, se týká přechodu ze „světa dvou procent do světa pěti procent“. Konkrétně vidíme inflaci v zemích G7 (Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, UK a USA). BofA vyznačuje období po roce 2000, které trvalo cca 20 let a pro které byla charakteristická inflace blízko dvěma procentům. Pak BofA vyznačuje posledních pár let s průměrnou inflací na pěti procentech, což by měl být vstup do onoho nového světa.

ee
Zdroj: X

Že by se inflace nyní dlouhodobě usadila u pěti procent je hodně nepravděpodobné. Onen nový svět tak zřejmě trval z pohledu historie dost krátkou dobu. Otázkou podle mne spíše je, zda se vrátí onen standard předchozích dvaceti let, který byl charakterizován znatelnými dezinflačními tlaky. Které si vynucovaly/umožňovaly nastavit monetární politiku do uvolněnosti kvalitativní i kvantitativní. Argumentů, proč by návrat do tohoto světa mohl být reálný, či ne, je řada. Každopádně pokud by nenastal, přijde podle mne spíše scénář „mírně nad dvěma procenty“.

Posun z „mírně pod“ k „mírně nad“ je krátkou vzdáleností, která ale může mít z hlediska monetární politiky velké důsledky – stačí na to, aby centrální banky tíhly místo uvolněnosti k utaženosti. Z hlediska akcií pak bude jako vždy fundamentálně rozhodovat, jaký bude poměr sazeb (či přesněji řečeno výnosů dlouhodobějších dluhopisů) k tempu růstu ekonomiky. A hlavně zisků. Vyšší sazby a výnosy totiž samy o sobě hodnoty akcií tlumí. Ale pokud jsou odrazem vyšších temp nominálního růstu, může celkové prostředí mít ve výsledku opačný efekt.

Nabízí se tak mimo jiné i scénář, který by byl určitým opakem dvou desetiletí po roce 2000 (či zejména jejich druhé půlky). U ní můžeme v principu hovořit o tom, že růst nebyl nijak vysoko, ale sazby a výnosy byly extrémně nízko. Ve výsledku byl tak jejich poměr k růstu pro akcie velmi příznivý. Opak by mohl nastat v tom smyslu, že sazby i výnosy by byly znatelně výše, ale růst díky novým technologiím také. A výsledný poměr zase příznivý. Zbylé kombinace – scénáře jsou zřejmé.

V dnešním grafu si pak můžeme všimnout ještě jedné důležité věci – poklesu volatility inflace, který nastal na počátku osmdesátých let. Jde o jev známý a netýkající se jen inflace. Bývá nazýván Velkým uklidněním a vysvětlován bývá více způsoby. Já tíhnu k tomu, že významnou roli měly změny v monetární politice, respektive v celkovém monetárním nastavení a uvažování. Kombinace „vyšší inflace a volatilita“ na straně jedné a „nižší inflace a volatilita“ na straně druhé pak není zřejmě náhodná.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 22:07  Donald Trump znovu přiblížil svůj ekonomický program Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 16:42  UP World LNG Shipping Index: Rostoucí trend stále pokračuje Tomáš Novotný (UP forum)
Po   9:27  Americké indexy v pátek rostly, trh čeká na snížení sazeb v US Research (Česká spořitelna)
Po   9:07  Wall Street 13.9. - růst pátou seanci v řadě Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688