Dotace EU (dotaceeu.cz)
Dotace  |  09.09.2024 09:36:00

Středočeští záchranáři pořídili nové sanitky. Nezaskočí je ani pandemie (Kde fondy EU pomáhají) (video)

9. 9. 2024

Materiálně technické vybavení středočeských záchranářů je podle jejich ředitele na úrovni států západní Evropy. Výrazně tomu napomohly i fondy EU, které poskytly Zdravotnické záchranné službě Středočeského kraje (ZZS SK) dotaci na nákup 25 sanitních vozů včetně vybavení.

Činnost středočeské záchranky je řízena z dispečerského pracoviště v Kladně. Každý den přijmou jeho dispečeři kolem 750 telefonátů, k výjezdu je posádka sanitního vozu vyslána zhruba ve 350 až 400 případech. V pohotovosti je v každou chvíli na 47 stanovištích osm desítek výjezdových skupin.

„V poslední době jsme dovybavili posádky sonografickými přístroji, kvalitními detektory alkoholu, detektory oxidu uhelnatého, bylo toho ale více, především šlo o nové sanitky,“ říká MUDr. Pavel Rusý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje .

V letech 20212023 se tu podařilo zrealizovat projekt Modernizace techniky ZZS SK. Zaměřen byl na posílení vybavenosti a připravenosti záchranné služby. Díky němu byla zvýšena kapacita základny o 25 sanitních vozů. Deset jich bylo typu B, které slouží záchranářům k akutním výjezdům a byly dodány v roce 2022. V roce 2023 pak patnáct vozů typu C, které bývají označovány jako mobilní jednotka intenzivní péče. Součástí bylo i přístrojové vybavení. Středočeskou záchranku stál projekt více než 92 milionů korun. Fondy EU přispěly částkou přesahující 78 milionů korun. Další přístroje, které záchranáři v tomto období pořídili, stály navíc ještě osm milionů korun.



K dispozici mají přes sto sanitek
Středočeští záchranáři disponují více než stovkou sanitních vozů. „Jsme tak lépe vybaveni a můžeme flexibilněji reagovat na nově se objevující hrozby jako třeba covid či obdobná infekční onemocnění s pandemickým potenciálem. Nové sanitní vozy jsou výjimečné přístrojovým vybavením, které sleduje nejmodernější trendy v přednemocniční medicíně. Za zmínku stojí přístroje pro umělou plicní ventilaci, které jsou poháněny turbínou, což má praktický význam v minimální spotřebě medicinálního kyslíku,“ vysvětluje ředitel Pavel Rusý.

Přínos to může mít v době pandemie, jako byl covid s množstvím pacientů závislých na kyslíku. Další výhodou je možnost využití efektivnější ventilace u rizikových pacientů, například s komplikovaným plicním onemocněním.

V regionu se tak podařilo nastavit kontinuální obměnu vozového parku. To znamená, že nové vozy pravidelně nahrazují sanitky s vysokým nájezdem kilometrů a častou frekvencí poruch. Cílem je každý rok nahradit deset až patnáct sanitek. „Pro představu, ve standardním provozu najede jeden vůz na sto tisíc kilometrů,“ podotýká ředitel. Zároveň dodává, že evropská dotace byla velkou podporou. „Pokud by se ji nepodařilo získat, museli bychom sanitky pořídit v těchto počtech, a to pravděpodobně z našeho fondu investic.“

V plánu jsou další moderní přístroje
Obměna sanitních vozů bude pokračovat i nadále. Ředitel touží také po dalších přístrojích pro kontinuální nepřímou srdeční masáž. Pavel Rusý je ředitelem středočeské záchranky od dubna 2021. Co mu přidělává starosti? „V brzké budoucnosti začneme pociťovat nedostatek lékařů, a to s ohledem na plánovaný odchod do důchodu u řady kolegů,“ připomíná.

„Projevuje se globální ztráta zájmu o zdravotnické profese. Ještě v nedávné minulosti byla prestiž pracovat ve zdravotnictví , a to dnes slábne. A už to většinou není o platových nabídkách,“ vysvětluje ředitel záchranky.

Naopak radost má z toho, že se jeho týmu povedlo za roky jeho působení pořídit 55 nových sanitních vozů, otevřít pět nových výjezdových stanovišť, restrukturalizovat systém odměňování zaměstnanců a zmodernizovat přístrojové vybavení. Důležité je z jeho pohledu i to, že se daří mediálně pozitivně zviditelnit ZZS SK, byl zaveden jednotný systém elektronického avíza a také navázána úzká spolupráce v oblasti společného vzdělávání s policií a hasiči.

„Díky tomu všemu se nám daří poskytovat stále lepší péči našim pacientům a můžeme být svědky někdy velice dramatických příběhů, ovšem se šťastným koncem,“ popisuje pozitivní proměny, s nimiž pomáhají i fondy EU, Pavel Rusý.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje vznikla 1. dubna 2003. Došlo ke sloučení 12 záchranných služeb okresů Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha–východ, Praha–západ, Rakovník a Příbram.

Celý článek naleznete na stránkách Deníku.cz.

Podrobnosti k projektům příjemce: " Modernizace techniky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, p. o." v Mapě projektů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688