mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.09.2024 16:21:00

Předsedkyně PSP ČR Markéta Pekarová Adamová navštívila Lvov

09.09.2024 / 15:32 | Aktualizováno: 09.09.2024 / 16:21

Dne 4. 9. 2024 přijela na jednodenní návštěvu Lvova předsedkyně PSP ČR Markéta Pekarová Adamová. Během několikahodinového pobytu na západě Ukrajiny se setkala s místopředsedkyní ukrajinského parlamentu, starostou Lvova a gubernátorem Lvovské oblasti a navštívila nemocnice, které Česká republika podporuje humanitární pomocí.

Byť to nebylo součástí plánovaného programu, první kroky paní předsedkyně Pekarové Adamové vedly na místo dopadu raket z ruského útoku, ke kterému došlo v zásadě několik hodin před jejím příjezdem na Ukrajinu. Výbuchem bylo zničeno několik domů v rezidenční části v širším centru Lvova. Paní předsedkyně vyjádřila ukrajinské straně soustrast, které od ní přímo na místě neštěstí přijal starosta Lvova Andryii Sadovyi, gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozytskyi a místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Olena Kondriatuková, která Markétě Pekarové Adamové dělala doprovod během celé její návštěvy Lvova.

Obě ženy spolu v doprovodu gubernátora pak v rámci oficiálního programu pokračovaly na Marsovo pole, rozlehlé pohřebiště ukrajinských vojáků padlých v boji proti ruskému agresorovi, kde Markéta Pekarová Adamová položila květiny na hrob neznámého vojína.

Poté zamířila Markéta Pekarová Adamová do Lvovského oblastního prenatálního centra, největšího lékařského zařízení tohoto typu na Ukrajině. Česká republika díky vázanému peněžnímu daru v hodnotě 10 milionů korun pomohla vybavit protiletecký kryt centra medicínským vybavením českých firem. Ředitelka centra, paní Maria Malachynska, předala Markétě Pekarové Adamové plaketu s poděkováním za českou pomoc.

Rovněž další cesta paní místopředsedkyně vedla do nemocnice, v níž Česká republika pomáhá. Oblastní nemocnice pro válečné veterány je vybavena českým lékařským vybavením, které sem bylo dodáno jak v rámci humanitární pomoci, tak mimo ni. Kvalita lékařského vybavení z České republiky a dobré zkušenosti ukrajinských lékařů i pacientů s těmito výrobky totiž široce otevírají dveře českým firmám k dalším obchodním aktivitám v této oblasti.

Ukrajinská strana vysoce oceňuje naši pomoc v místě, ať už jsou to peněžní dary, materiální pomoc, či mise českých lékařů v rámci programu Medevac. Návštěva předsedkyně PSP ČR byla proto vítána a přijata jako příležitost k vyjádření poděkování České republice za její pomoc a podporu.

Galerie


Markéta Pekarová Adamová ve Lvově


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688