Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  09.09.2024 13:55:19

Akcie Coca-Cola oslavily 105 let na burze novými maximy. Historické zhodnocení je enormní

Světově známých názvů či pojmů lze určitě nalézt hned několik. Coca-Cola však jistě patří na přední příčky. Nealkoholický nápoj, potažmo historie dané společnosti sahá až do roku 1892. Veřejně se však Coca-Cola mezi investory dostala až po 1. světové válce. Na burzu NYSE vstoupila 5. září roku 1919, kdy se jedna akcie dala koupit relativně draho za 40 USD. Nyní stojí „jen“ něco přes 70 USD. Zdaleka to však neznamená, že by se akcionář za 105 let dočkal zhruba jen 80% zhodnocení.  Jak podrobněji přiblížíme níže, nyní by totiž akcionář místo jedné akcie vlastnil již 9 216 akcií Coca-Cola.

Původně listinné akcie Coca-Cola (z roku 1929)

Zdroj: GetArchive

Vzhledem k růstu ceny totiž společnost postupně přistoupila celkem k jedenácti tzv. splitům (štěpení). A to v různých poměrech. Naposledy se tak stalo v roce 2012, tehdy v poměru 1:2. Jak již bylo zmíněno, z jedné původní akcie z roku 1919 by tak nyní akcionář měl již 9 216 akcií Coca-Cola. Akcie Coca-Cola, pod označením „KO“, v pátek uzavřely na NYSE mezidenně bez výraznější změny na 71,14 USD. V minulém týdnu však v „předvečer“ narozenin vyšplhaly na nové rekordy. Ve středu se obchodovaly až za 73,53 USD. Z původní jedné akcie za 40 USD šlo tak v návaznosti hovořit o hodnotě investice přes 677 tis. USD. Za 105 let tedy zhodnocení přes 1,69 mil. procent.

Vývoj akcií Coca-Cola za poslední dekádu

Zdroj: Bigcharts

Z historického pohledu „stoletá“ investice do akcií Coca-Cola byla každopádně skvělou investicí i po zohlednění inflace. Zboží, které v USA po válce stálo 100 USD, se dnes totiž pořídí za cca 1 620 USD, tedy zhruba „jen“ za šestnáctinásobek…

Coca-Cola a dividendy

Výše zmiňované zhodnocení je navíc jen kurzové. Nápojový gigant patří v zámoří k několika společnostem, které si historicky dlouhodobě potrpí na pravidelnou nepřerušovanou výplatu dividend. Coca-Cola se tím zařadila k tzv. dividendovým aristokratům. S přerozdělováním zisku akcionářům začala již v roce 1920. Navíc posledních šest dekád v řadě každoročně požitek pro akcionáře navýšila. Letos v absolutních číslech o něco výrazněji o 2,5 centu. Od zimy tedy čtvrtletně rozděluje již po 0,485 USD. Pro zajímavost poslední zdvojnásobení dividendy společnosti „zabralo“ necelých 13 let.

Titul právě tento týden čeká rozhodné datum pro nárok, když tzv. ex-date je stanoven na 13. září. S aktuálním nárokem na zmiňovaných 0,485 USD se tedy budou akcie naposledy obchodovat ve čtvrtek 12. září. Potěšen jistě opět bude Warren Buffett, resp. jím spoluřízená skupina Berkshire Hathaway, která je největším akcionářem. Dlouhodobě drží 400 mil. akcií Coca-Cola. Jen v loňském roce tak na dividendách od společnosti získala na 736 mil. USD. Celkově loni Coca-Cola mezi akcionáře na dividendách rozdělila na 7,9 mld. USD.

Reinvestice dividend mohly zhodnocení znásobit

Sama společnost jako zajímavost při posledním splitu akcií v roce 2012 uvedla, že pokud v roce 1919 akcionář koupil zmiňovanou akcii za 40 USD a všechny následně získané dividendy každoročně reinvestoval zpět do akcií společnosti, měl by v nich tak po necelých 93 letech již majetek dokonce 9,8 mil. USD. V době zmiňovaného oznámení splitu se akcie Coca-Cola obchodovaly u hladiny 37 USD (již po zohlednění štěpení). Nyní po dalších 12 letech lze tedy díky kurzovému téměř zdvojnásobení počítat s ještě mnohem výraznější teoretickou částkou…

Při meziročním pohledu na kurzový vývoj titulu lze v posledních letech hovořit o relativním klidu s pozvolným nárůstem. Loni nicméně akcie Coca-Cola zažily negativní vývoj, resp. vůbec největší ztráty od krizového roku 2008. Letos si však již naopak připisují výrazných více než 22 % (nejvíce od roku 2009). Jak také plyne z našeho níže uvedeného grafického přehledu za posledních 50 let, titul v historii každopádně předvedl také řadu divokých kurzových výkyvů. 

Závěrem možno ještě doplnit, že akcie Coca-Cola jsou dlouhodobě od roku 1987 součástí prestižního indexu DJIA třiceti nejvýznamnějších amerických korporací. Prvně se v daném indexu ocitly vlastně v divokých letech 1932 až 1935. Coca-Cola za svou historii díky i akvizicím každopádně výrazně narostla, trh ji aktuálně oceňuje na cca 306 mld. USD.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 22:07  Donald Trump znovu přiblížil svůj ekonomický program Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:45  Může trh vynášet zároveň hodně i málo? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688