ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  06.09.2024 15:25:46

Trh práce se zvedl, ale bude to stačit? Data pochybnosti nesmazala

První reakce finančních trhů je rozpačitá, pochybnosti podle nás zůstanou.

Klíčová data z amerického trhu práce, na která investoři tak dlouho čekali, jsou tu. Nepřinesla ale jasnou odpověď na otázky kolem kondice ekonomiky. První reakce finančních trhů je proto rozpačitá, pochybnosti podle nás zůstanou.

Nejsledovanější položkou jsou nová pracovní místa. Za srpen jich bylo 142 tisíc namísto očekávaných 165 k. Sice tedy nebylo dosaženo konsensu, ale aspoň je to nárůst. Jenže z ještě z nižšího základu, protože červenec byl revidován na 89 z už tak slabých 114 tis. Pokud namísto volatilních měsíčních čísel budeme sledovat 3M průměr, ten se během roku vytrvale zhoršuje, což není dobře. Trh práce sice začínal na přehřátých úrovních, ovšem trend mířící k 100k už začíná vyvolávat nervozitu. Hodnoty pod touto hranicí bývají spojeny se slabou ekonomikou.

Během srpna přibývala místa hodně ve stavebnictví, školství a zdravotnictví nebo pohostinství. Naopak se značně propouštělo v průmyslu či mediích a informačních službách. Vláda zaměstnance dál nabírala.

Dobře vypadají mzdy, které zrychlily na 0,4 pct meziměsíčně, respektive 3,8 procenta meziročně. Překonaly tím odhady a jejich reálné hodnotě by měla přispět i dál ustupující inflace. To je vítaná zpráva z pohledu podpory spotřeby - klíčového tahouna ekonomiky.

Také průzkum v domácnostech dopadl lépe než před měsícem. Ukázal pokles míry nezaměstnanosti na 4,2 pct spojený s absolutním úbytkem nezaměstnaných, zatímco pracovní síla a zaměstnaní přibývali. Na druhou stranu to ale nic nemění na tom, že podmínka tzv. Sahm pravidla byla splněna. Dokonce je to ještě přesvědčivější než před měsícem, takže fanoušci palcových pravidel mají potvrzený signál recese.

Celkově vzato je určitě dobré, že srpnová data neukázala další propad ve změně zaměstnanosti, díky čemuž právě obavy z recese nepropukají naplno. Lepší by ale bylo, pokud by zaměstnanost přece jen pomohla trend otáčet víc naplocho namísto udržení jeho směru dolů. Následovat může opadnutí největších obav mezi investory, pochybnosti o síle ekonomiky však zůstanou, na jejich rozptýlení data nestačí.

Pro Fed vlastně data dopadla dobře. Centrální banka už v podstatě všechny připravila, že v druhé půlce měsíce začne snižovat úrokové sazby. V tom ji chladnoucí trh práce podporuje. Není důvod od tohoto kroku couvat ani odstartovat cyklus výraznějším snížením, takže velice pravděpodobně sazby klesnou o 25 bps. O 50bps se sice bude spekulovat dál, ovšem tím by Fed jen zbytečně panikařil a také přiznal, že měl začít dřív. Takový signál nebude chtít vyslat a dnešní data ho k tomu nenutí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688